Obavijesti

News

Komentari 58

'U Vukovaru postoji kontinuitet velikosrpske puzajuće agresije'

'U Vukovaru postoji kontinuitet velikosrpske puzajuće agresije'
1

Spomenuo je i potporu koju je, po njegovim riječima, 2013. uhićenicima za ratni zločin u Trpinji kod Vukovara izrazio predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te stranke Milorad Pupovac.

VIDEO

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Na konferenciji za novinare u vukovarskoj Gradskoj upravi svoju tvrdnju potkrijepio je pojedinim primjerima od 2013. do 2018. koji, po njemu, na to upućuju.

Tako je spomenuo potporu koju je, po njegovim riječima, 2013. uhićenicima za ratni zločin u Trpinji kod Vukovara izrazio predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te stranke Milorad Pupovac.

"Što reći kad ta ista osoba 2016. po pravomoćnoj presudi posjeti osobno u zatvoru ratne zločince s ukupno 138 godina zatvorske kazne?" upitao je Penava te ocijenio da to "ne može biti slučajnost".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Penava: Vukovar je epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije 

Istaknuo je i da "u Hrvatskoj postoje skupine koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanjem".

"Ta politika ima svoj legalitet na području Republike Hrvatske, ali s obzirom na broj glasača koje ima, pitanje je ima li i legitimitet", rekao je.

"Milorad Pupovac je u 12. izbornoj jedinici, od gotovo 139.000 birača dobio 16.166 glasova, a vrlo slično na lokalnoj razini u Vukovaru Srđan Milaković - od mogućih 8697 birača - dobio je samo 794 glasa", rekao je Penava.

U 12. izbornoj jedinici pripadnici autohtonih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor u jednoj izbornoj jedinici koju čini cjelokupno područje Republike Hrvatske.

"Dakako da samim tim izborom imaju legalitet, ali je vrlo upitno kakav im je legitimitet i s kojim pravom se bilo tko od njih poziva da predstavlja srpsku zajednicu", rekao je Pevava te ustvrdio da Vukovar predstavlja "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije" i da je ključno "prepoznati, prokazati i suprostaviti se takvom ponašanju".

Pupovcu je zamjerio i što se 17. studenoga prošle godine, kada je posjetio Vukovar, i bacio vijenac u Dunav, a vijenac je položio i na Memorijalnim groblju žrtava iz Domovinskog rata, nije poklonio samo žrtvama velikosrpske agresije na grad, što, kaže Penava, smatra čistom provokacijom.

Novinarima je, među ostalim, prikazao i slajd s fotografijom snimljenom u gradskoj četvrti Borovu naselju na kojoj se vidi u snijegu napisano "četiri s", te kratki video s finalne utakmice Nogometnog središta Vukovar održane prošle godine, a na kojoj se vidi kako izvođenje hrvatske himne učenici Srednje tehničke škole Vukovar, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, prate sjedeći na tribini.

Za  takvo ponašanje okrivio je one "koji tu djecu uče ne voliti zemlju u kojoj žive" i "sustav koji je to omogućio".

Penava: Mislim li napustiti HDZ, pitajte me drugom zgodom

Podsjetio je da je niz Vukovaraca srpske nacionalnosti branilo Vukovar 1991. i dodao da bi primjere kako konzumirati posljedice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja trebalo sagledati kroz uspjehe sportaša, pripadnika srpske nacionalne manjine, a koje su postigli pod hrvatskim stijegom. Za primjer je naveo vratara nogometne reprezentacije Danijela Subašića.

Na pitanje novinara misli li napustiti HDZ, nije želio odgovoriti te dodao neka ga to pitaju nekom drugom zgodom, a nije želio odgovoriti ni na pitanje treba li HDZ raskinuti koaliciju s SDSS-om na državnoj razini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.