Obavijesti

News

Komentari 3

U Vukovaru se za gospodarstvo izdvaja 119 kn po stanovniku

U Vukovaru se za gospodarstvo izdvaja 119 kn po stanovniku
1

Grad ima 17 različitih mjera poticanja gospodarstva kroz koje je izravno plasirao poduzetnicima 4 milijuna kuna, a daljnja 3 milijuna kuna plasirao je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara

VIDEO

 Krajem prosinca 2017. u Vukovaru je bilo zaposleno 9.135 osoba što je za 78 zaposlenih više nego krajem prosinca 2016. godine, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodavši da bi svi željeli da je broj novozaposlenih veći, no da se izneseni pokazatelji vukovarska realnost.

„Svako je novo radno mjesto u Vukovaru bitno jer ono daje kruh jednoj vukovarskoj obitelji“, poručio je Penava istaknuvši da i grad svojim sredstvima nastoji potaknuti otvaranje novi radnih mjesta.

Prema podatcima Ministarstva financija o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave, rekao je Penava, Vukovar je osmi grad u Hrvatskoj po izdvajanju za poduzetništvo pri čemu grad iz proračuna za tu svrhu izdvaja 2,24 posto.

„Kada se gleda po kriteriju 'per capita' onda je Vukovar treći u Hrvatskoj izdvajajući za poduzetništvo 119 kuna po stanovniku“, rekao je gradonačelnik dodavši da grad ima 17 različitih mjera poticanja gospodarstva kroz koje je izravno plasirao poduzetnicima 4 milijuna kuna, a daljnja 3 milijuna kuna plasirao je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Odbacio je kritike o 300-njak zaposlenih Vukovaraca više u listopadu prošle godine nego u prosincu 2017. godine podsjetivši na sezonski karakter mnogih poslova, napose onih u turizmu.

Također je odbacio kritike da se o 78 novozaposlenih najveći broj odnosi na one zaposlene na novootvorenom bazenu kao i novoj tržnici te da ti zaposlenici nisu zaposleni u gospodarstvu.

„Kritičare mogu uputiti na ekonomsku literaturu i činjenicu da postoji primarni, sekundarni i tercijarni gospodarski sektor, i moram reći slikovito da je na mjestu današnjeg bazena donedavno bila rupa,a sada na tom mjestu u modernom objektu radi 40 ljudi, a na prostoru nove gradske tržnice donedavno je bila livada, a sada tamo radi pet novih zaposlenika“, naglasio je Penava.

Dodao je da će na Vodotornju, po njegovoj obnovi, biti zaposleno 15-tak ljudi, a po obnovi ruševnog hotela „Dunav“ kroz dvije, tri godine 30 novih zaposlenika.

Penava je istaknuo da se vodi stalna borba za svako novo radno mjesto i za zadržavanje ljudi, posebno mladih, u gradu te da je niz tvrtki u prošloj godini otvorilo pogone no da, nažalost, mora najaviti da virovitička „Aktivobuća“, nakon dvije, tri godine poslovanja u Vukovaru, zatvara pogone i otpušta 50-tak ljudi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava komentirao je i današnji posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj ocijenivši ga odlukom nacionalne politike.

„Osobno smatram da se mora razgovarati i tražiti da odnosi budu što bolji“, rekao je Penava dodavši da Srbija mora priznati posljedice agresije velikosrpske politike iz 1990-tih i skinuti teret kolektivne krivnje sa cijelog naroda, ali i odgovoriti na pitanja nestalih, povrata kulturnog blaga, izručenja ratnih zločinaca pa i, kad je o Vukovaru riječ, materijalnoj odšteti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..