Obavijesti

News

Komentari 220

Prodaje se hotel sa stanarima: 'Da bar Luka Modrić kupi ovo'

Prodaje se hotel sa stanarima: 'Da bar Luka Modrić kupi ovo'
7

Radomir je umirovljeni branitelj. Rodio se u Njemačkoj i nakon školovanja odlazi na brod. Početkom rata dolazi u Hrvatsku u kojoj nikad nije živio, oblači uniformu i uzima pušku. Već 15 godina živi u napuštenom hotelu Iž

VIDEO

Obitelj Ukalović došla je u zadarski hotel Iž na nekoliko mjeseci, a ostala ondje petnaest godina. Tad ih je bilo troje - Radomir (50), Marija (45) i stariji sin (20), tad petogodišnjak.

Ministarstvo državne imovine prije nekoliko dana objavilo je prodaju hotela po početnoj cijeni od 6,6 milijuna kuna. 

- U nekretnini se nalazi bespravni korisnik s obitelji, protiv kojeg se kod Općinskog suda u Zadru vodi sudski postupak radi ispražnjenja apartmana 118 u zgradi Hotela Iž, a postupak nije pravomoćno okončan - navodi se u javnom pozivu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ukalovići su posljednji stanovnici hotela. Radomir je umirovljeni branitelj, a rodio se u Njemačkoj i nakon školovanja odlazi na brod. Početkom rata dolazi u Hrvatsku u kojoj nikad nije živio, oblači uniformu i uzima pušku. U ratu je bio do zadnjeg dana, a nakon toga ostaje u vojsci.

Žive u 12 kvadrata 

Kad se Marija razboljela, otišao je u mirovinu. Hotel Iž u ratu je postao drugi dom za stotine izbjeglica, a kasnije i za obitelji branitelja koje nisu imale smještaj. Ukalovići su živjeli u kući rođaka iz Australije, a kad se on vratio, nisu imali gdje. Zatražili su pomoć od Ministarstva branitelja, a od tamo su im dali privremeno rješenje - 12 kvadrata u hotelu Iž. Kad su tek došli, u hotelu je bilo puno ljudi, a danas su sami, kažu, kao psi. Tu im se rodio i drugi sin.

- Prohodao je ovdje, ali nije mogao napraviti više od tri koraka, nije više bilo mjesta - kaže Marija. Pomalo su se izbjeglice vraćale svojim kućama, branitelji su dobivali stanove, a Ukalovići samo obećanja.

- Radije bismo da su nas pustili, ali stalno nam je netko nešto obećavao. Pa se ponadaš i padneš na dno. Pa opet ispočetka. Ovim su nam nakratko napravili uslugu, ali trajno su nas uništili - kaže Marija.

Jedna od soba, treća po redu niz hodnik, ona je u kojoj je u ratu živjela obitelj Luke Modrića. Na podu se danas nalaze dvije nogometne lopte i golmanske rukavice. Te stvari pripadaju sinovima Marije i Radomira kojima je nogomet omiljena stvar i ono što ih čini sretnim. Na vrata sobe su zalijepili i Modrićevu fotografiju.

Nada se da će ga kupiti Modrić 

- Nadam se da će Luka kupiti ovaj hotel. To bi po meni bilo najbolje. Da ga obnovi, uredi i nazove svojim imenom. I da nikakve loše ljude u njega ne pušta - kaže Marija. Njezin suprug Radomir po cijeli dan nešto radi, muči se i trudi kako mu obitelj ne bi patila više nego što i ovako pati. Kao branitelju, najteže mu je ovo doba godine kad se slavi dan pobjede. Sjeti se Oluje u kojoj je sudjelovao. Prije tri godine, nekoliko dana prije same proslave Oluje, dobili su iznenađenje.

U hotelu je isključena najprije struja, a zatim i voda. Tri godine žive bez osnovnih uvjeta. Ostatak hotela je u raspadu. Trava raste iz zidova, svaka jaka kiša dodatno ošteti krov, a nekadašnja recepcija mjesto je koje podsjeća na horor film. Nažalost, vrijeme je pojelo sve što je u njemu valjalo.

Sudac Općinskog suda u Zadru Marko Baraka presudio je lani kako branitelj koji sa svojom obitelji živi u hotelu Iž, u njemu je ostvario svoj dom i po Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ima pravo u njemu boraviti, a država ga, prema tužbi koju je podnijela pred Općinskim sudom u Zadru, nema pravo izbaciti.

Sudac smatra da “njegovo iseljenje nije nužno ni legitimno jer Radomir u svojem vlasništvu nema nijednu drugu nekretninu niti može osigurati drugi smještaj”. Postupak na Općinskom sudu u Zadru 2011. godine pokrenuo je MORH te su od Ukalovića zatražili da napusti apartman u hotelu Iž.

- Želimo krov nad glavom. Bilo kakav, samo da idemo odavde - kaže Radomir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 220
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje