Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Zagreb sletjela dva američka F-16, ali stigli samo na vježbu

None Foto: Luka Negovetić/24sata 15

Pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote boravit će u posjetu 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a od 5. do 8. travnja 2019. godine, u sklopu bilateralne obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a

Nakon prošlogodišnjeg posjeta potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića Nacionalnoj gardi Minnesote i na poziv ministra, u Hrvatsku su u petak stigli pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote s dva američka F-16.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Avioni F-16 Nacionalne garde Minnesote sletjeli na Pleso, s hrvatskim pilotima MiGa-21 odradit će vježbu Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata Video on Friday, 5 April 2019

 

Pripadnici 148. Fighter Wing-a Nacionalne garde Minnesote boravit će u posjetu 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a od 5. do 8. travnja 2019. godine, u sklopu bilateralne obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a te u sklopu partnerstva Hrvatske i savezne države Minnesote. Tijekom vikenda su planirane i zajedničke letačke aktivnosti HRZ-a i pripadnika 148. Fighter Wing Nacionalne garde Minnesote u hrvatskom zračnom prostoru. Nakon dolaska izjavu medijima dali su zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić, pilot MiG-a 21 natporučnik Šime Alić i zapovjednik 148. Fighter Wing-a brigadir Chris Blomquist.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Američki avioni F-16 Nacionalne garde Minnesote sletjeli na Pleso, s hrvatskim pilotima MiGa-21 odradit će vježbu Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata Video on Friday, 5 April 2019

- Ovo je aktivnost koja je planirana. Posjetila nas je Nacionalna garda Minnesote. Ova dva dana imat ćemo zajednička uvježbavanja. Sastojat će se od uvježbavanja taktika, tehnika i procedura. Imat ćemo i nekoliko radionica - rekao je brigadni general Mikić. 

Zapovjednik 148. Fighter Wing-a brigadir Blomquist kazao je kako je sa svojim kolegama Hrvatsku posjetio više puta, no sada prvi put u zrakoplovu F-16.

- Naša država je partner Hrvatskoj od 1996., a Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu želimo pomoći u modernizaciji. Dovođenje zrakoplova F-16 je gesta  kojom želimo pokazati koliko nam ova suradnja s Hrvatskom i hrvatskom vojskom znači - kazao je brigadir Blomquist.

Pilot MiG-a 21 natporučnik Šime Alić, jedan od dva pilota koji je dočekao formaciju od dva američka zrakoplova F-16. Istaknuo je kako mu je to podiglo motivaciju i dalo poticaj za daljnji razvoj.

- Vidjeti superioran avion u zraku pored našeg MiG-a 21 je lijepo iskustvo. U zajedničkoj vježbi se nadam da ćemo još više naučiti kroz razgovor s pilotima i kroz letenje - kazao je natporučnik Alić.

Tema: Hrvatska

Komentari (71)
  • Sad ce Pupavac pretit izlaskom iz koalicije

    5. 4. 2019,   18:36
  • Bas sam se razmisljao da se dugo ne spominje nista o avionima

    5. 4. 2019,   18:03
  • Lukica gdje si išao u školu kada ti tekst izgleda ovako: Na njega se nadovezao Pukovnik koji je rekao kako su jako sretni što su u hrvatskoj i sto mogu donijeti svoje F16 zrakoplove kao i njihove pilote. Dodao je i kako će naši i njihovi piloti razgovarati i učiti jedni od drugima te da je ovo jako važno za SAD. Google translate? to bring= donijeti, dovesti?

    5. 4. 2019,   18:52