Obavijesti

News

Komentari 25

U Zagrebu se 2011. poklonio Stepincu: Hrvati, slavite obitelj

U Zagrebu se 2011. poklonio Stepincu: Hrvati, slavite obitelj
3

Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike, rekao je Benedikt XVI. u Zagrebu

VIDEO

Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike, rekao je Benedikt XVI. u Zagrebu na hrvatskom jeziku.

Nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku, 4. lipnja 2011. godine, dočekao ga je državni i crkveni vrh, a na ulicama su ga pozdravile tisuće vjernika. Uoči 20. godišnjice priznanja Hrvatske stigao je u pastoralni posjet kako bi u vjeri učvrstio hrvatske katoličke obitelji pod geslom Zajedno u Kristu, no s druge strane donio je i važnu političku poruku uoči 20. obljetnice samostalnosti.

Tisuće mladih čekale ga na Trgu da im se pridruži

- Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj na poseban način daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece - kazao je poglavar Katoličke crkve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz zračne luke uputio se na Pantovčak, gdje se susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem te predstavnicima političke i društvene vlasti u Hrvatskoj. Za to vrijeme tisuće mladih su uz pjesme i molitve na Trgu bana Jelačića čekale da im se pridruži, a pri dolasku su ga toplo i srdačno pozdravili.

Služio misu za tisuće vjernika iz svih krajeva zemlje

Sljedećeg dana Papa je na Hipodromu služio misu za tisuće vjernika koji su došli iz svih krajeva zemlje. Poručio im je da se ne boje odgajati djecu u katoličkom duhu te da se raduju majčinstvu i očinstvu. Njegove riječi, kao i izvješće s pastoralnog pohoda, prenijeli su svi svjetski mediji. Na kraju dana stigao je u zagrebačku katedralu na molitvu Večernju s biskupima, redovnicama i svećenicima, gdje se poklonio blaženom Alojziju Stepincu rekavši kako je on uzor kršćanskog mučeništva.

- Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao branitelj Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, ‘odvjetnik’ svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je ‘branitelj’ Boga na ovoj zemlji jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom - rekao je Papa. Nakon molitve uputio se u zračnu luku, gdje su domaćini organizirali svečani oproštaj, no zbog olujna nevremena su ga otkazali. Oprostili su se bez govora u hangaru zračne luke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...