Obavijesti

News

Komentari 103

U Zagrebu se 'troši' sve više kokaina, posebno vikendima...

U Zagrebu se 'troši' sve više kokaina, posebno vikendima...
1

Najnoviji podaci pokazuju da se na području Zagreba – jedinog testiranog grada u Hrvatskoj - dnevno “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika...

VIDEO

Zlouporaba kokaina posljednjih je godina ponovo u porastu u Zagrebu, a MDMA-a i amfetamini i dalje su popularne droge među Zagrepčanima, piše Novi list.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je ovaj tjedan rezultate dosad najopsežnije analize otpadnih voda na prisutnost opojnih droga koja je prije godinu dana izvedena u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja.

Analiza koja se provodi još od 2011. godine podrazumijevanje testiranje otpadnih voda u velikim gradovima na tragove četiri vrste droga – kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA (ecstasy). Analiza se bazira na činjenici da većina kemijskih tvari koje uđu u ljudsko tijelo završi u istom sastavu ili pak kao kombinacija metabolita u našem urinu i fekalijama, što bi značilo naposljetku i u otpadnim vodama.

Tako najnoviji podaci pokazuju da se na području Zagreba – jedinog testiranog grada u Hrvatskoj - dnevno “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, što predstavlja uvećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Iako to Zagreb svrstava na sredinu ljestvice 56 analiziranih europskih gradova i daleko od Barcelone, Züricha, Geneve, Bristola i, zanimljivo, švicarskog gradića St. Gallen Hofena koji prednjače po izmjerenim količinama kokaina, hrvatska metropola među prvih je dvadesetak gradova kad je riječ o amfetaminima i ecstasyju.

U Zagrebu se tako dnevno konzumira 56.3 miligrama amfetamina, odnosno 32.6 miligrama ecstasyja na tisuću stanovnika. Brojke vezane za ove dvije droge slične su posljednje tri godine.   

Autori studije procjenjuju da je ovim analizama sveukupno obuhvaćeno oko 43 milijuna ljudi, a podaci ukazuju na trend povećanja zlouporabe kokaina u mnogim dijelovima Europe, iako je njegova konzumacija i dalje najveća u državama poput Belgije, Švicarske, Nizozemske i Španjolske.

Zemlje Istočne Europe, vidi se to i iz ovih podataka, više su “sklone” amfetaminu i ecstasyju, dok se metamfetamin, čija je zlouporaba tradicionalno bila vezana uglavnom za Češku i Slovačku, sada pojavljuje češće i u Njemačkoj i na sjeveru Europe.

Kako je analiza provođena sedam dana u tjednu, izmjerene količine kokaina i ecstasyja očekivano bi se povećale u danima vikenda, dok je zlouporaba amfetamina očito ravnomjerno „raspoređena“ u svim danima tjedna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u