Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'U željama i nadi s obiteljima iščekujemo pronalazak posade'

None Foto: Bourbon Offshore, Marine Nationale

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je u Atlantiku tijekom plovidbe za Gvajanu kad se našao zahvaćen uraganom Lorenzo. Traga se za 11 članova posade pod zapovjedništvom Dina Miškića

Na Atlantiku je u nedjelju ujutro nastavljena potraga za potonulim brodom Bourbon Rhode i preostalih 11 članova posade pod zapovjedništvom hrvatskog kapetana Dina Miškića. U potragu je uključeno osam brodova, ali traže ga i iz zraka.

U nedjelju su se oglasili i iz udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik preko Facebooka, a njihovo priopćenje prenosimo u nastavku.

UŽAS NA ATLANTIKU 'Plovio sam takvim brodovima, Bourbon je vjerojatno stariji...'

- Već nekoliko dana s pažnjom pratimo dramu tegljača Bourbon Rhode na Atlantiku. Poznato nam je da su plovili iz luke Las Palmas (Kanarsko otočje) prema Georgetownu u Guyani.

Na brodu pod zapovjedništvom kapetana Miškića bilo je još 13 članova posade kad ga je na 15°35’N40°10’W  približno 970 nautičkih milja zapadno od Cape Verde otočja zahvatilo nevrijeme uzrokovano premještanjem ciklona Lorenzo. Dana 26.09. oko 12.00 šalju signal za pomoć zbog prodora mora u krmeni do broda.

Dana 27.09. oko 12.00 UTC brod SSI Excelent dolazi na mjesto odakle je poslan signal pogibelji i ne pronalazi Bourbon Rhode i nastavlja pretragu područja.

Dana 29.09. oko 06.30 UTC pronalaze splav sa tri člana posade tegljača koji potvrđuju potonuće 26.09. U željama i nadi s obiteljima i prijateljima iščekujemo da će uskoro brodovi koji su u operaciji spašavanja pronaći ostale članove posade žive i zdrave - navode u priopćenju Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik. 

"VEĆ NEKOLIKO DANA SA PAŽNJOM PRATIMO DRAMU TEGLJAČA BOURBON RHODE KOJA SE ODVIJA NA.ATLANTIKU..POZNATO NAM JE DA SU...

Posted by Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik on Saturday, September 28, 2019

U međuvremenu je objavljeno i kako će ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova preko predstavnika Bourbon Offshorea razgovarati s njihovim članovima posade koji su spašeni u subotu na splavi na napuhavanje.

Objavljeno je kako se radi o Dmitru Marčenku, Evgeniju Nikolovu i Igoru Morozovu.

MVEP: Hrvatska se nada pozitivnom ishodu potrage za pomorcima s Bourbon Rhodea

Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea kojemu je kapetan hrvatski državljanin traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić- Radman.

U izjavi novinarima ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima - među kojima je i kapetan Dino Miškić - i dalje traga.

Francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenio MVEP, uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, objavila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea.

"Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i zračne snage.

Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena, dodao je ministar.

 

Komentari (26)
  • Sv nikola zaštiti pomorce da ih pronađu molim te

    29. 9. 2019,   13:03
  • nada umire zadnja..pridružujem se željama za sretni ishod .

    29. 9. 2019,   14:05
  • Baš je kruh sa sedam kora. Nadam se da će ih naći žive.

    29. 9. 2019,   13:49