Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U zraku može biti šest sati: Vojni dron čuvat će naše šume

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 5

Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, a u sezoni požara koristit će ga i za rano otkrivanje požara

U šibenskom zaleđu u petak je predstavljena upotreba besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3", novom sredstvu Hrvatske vojske koje će se unutar sustava domovinske sigurnosti koristiti za potrebe ministarstava obrane i poljoprivrede.

Ministarstvo obrane priopćilo je kako se taj sustav sastoji od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet mu je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.

Šibenik: Prezentacija korištenja besposadnih zrakoplovnih sustava Orbiter 3 | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

- Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice - rekao je pukovnik Zvonimir Rogić, zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Istaknuo je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja, a u protupožarnoj sezoni će se koristiti za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

- Simulirali smo identifikaciju piromana te smo kroz predpoletni pregled i samo lansiranje i sletanje prikazali kakvi su uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni za let - objasnio je zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OS RH satnik Božo Kriletić.

Šibenik: Prezentacija korištenja besposadnih zrakoplovnih sustava Orbiter 3 | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti koji se uz integrirani dnevno-noćni senzor može koristiti u svim uvjetima, što uključuje i identifikaciju piromana i na do pet kilometara udaljenosti.

Tema: Hrvatska

Komentari (7)
 • Nije loš projekt. Daleko jeftinije od mreže osmatračnica i aviona sa posadom u zraku.

  19. 7. 2019,   17:25
 • Trajat će do prve lovačke fešte.

  19. 7. 2019,   20:31
 • Vise se nemozes posteno ni pomokrit a da te voajeri ne gledaju Gdje je otisla prijasnja sloboda

  19. 7. 2019,   18:30