Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubijaju, deru kožu, truju ljude: Čak 49 zemalja vode autokrati

None Foto: Reuters/PIXSELL

Najviše diktatora je u afričkim zemljama gdje dugogodišnji predsjednici vode Swaziland, DR Kongo, Ekvatorijalnu Gvineju...Najgorim na svijetu proglašen je sirijski čelnik al-Asad...

Nakon što su zastupnici u parlamentu prihvatili ustavni amandman koji ukida ograničenje od dva predsjednička mandata, kineski predsjednik Xi Jinping dobio je mogućnost doživotno ostati na vlasti. Kina se tako vratila u prošlost, a Xi se pridružio se listi svjetskih autokrata koji zemlje vode "željeznom šakom" te ubijaju ili muče sve one koji im se nađu na putu.

Organizacija Freedom House objavila je godišnje izvješće "Trganje demokracije: Ciljevi, strategije i metode modernih autokrata" u kojem navodi da u svijetu trenutačno postoji 49 diktatora, objavio je The Sun. Prema rang listi, najgorim su proglasili sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za kojeg kažu da ograničava sve moguće slobode. Tek nekoliko mjesta iza njega našao se sjevernokorejski lider Kim Jong-un.

Gulio protivnicima kožu

Najviše diktatora je u afričkim zemljama gdje dugogodišnji predsjednici vode Swaziland, DR Kongo, Ekvatorijalnu Gvineju...Čelnika posljednje spomenute zemlje Teodora Obianga nedavno su optužili da je protivnicima gulio kožu i rezao testise. 

U izvješću se navodi i da Vladimir Putin i Xi Jinping čvrstom rukom vode dvije vrlo moćne i utjecajne zemlje.

- Kina i Rusija povećavaju represiju unutar zemlje, ali takav model vladanja izvoze i u druge zemlje od kojih neke kopiraju njihovo ponašanje prihvaćajući njihov prijezir prema demokraciji. I Putin i Xi često svojim tajnim službama naređuju ubijanje i mučenje političkih oponenata i kritičara, piše Freedom House.

Vladimir Putin, kaže se u izvješću, također ima osobine autokrata. Trenutačno ga optužuju za trovanje špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji. Kažu i da je pomagao al-Asadu te da u zatvorima odobrava metodu mučenja pod nazivom "telefonski poziv Putinu". Zatvorenicima se tada daju elektrošokovi na ušne resice. 

One koje nisu ubili, protjerali su preko granice

Za al-Asada kažu da je odgovoran za šestogodišnji građanski rat u Siriji u kojem je poginulo više od 400.000 ljudi, a u borbi protiv pobunjenika koristio je čak i kemijsko oružje. 

Vođa Mianmara, general Min Aung Hlaing, naredio je smaknuće 43.000 ljudi, pripadnika Rohingya manjine. One koje nisu ubili, nasilno su iselili u Bangladeš i uništili im gradove.

Kim Jong-un je pak poznat po ubijanju protivnika, a čini to čak i članovima svoje obitelji koji mu odbiju poslušnost. Protivnike koje poštedu šalje u zatvore gdje ih izgladnjuju, muče, siluju i ubijaju. 

Grijesi najpoznatijih autokrata

Kim Jong-un

FILE PHOTO:North Korean leader Kim Jong Un waves to people attending a military parade marking the 105th birth anniversary of country's founding father, Kim Il Sung in Pyongyang | Autor: Damir Sagolj Foto: Damir Sagolj

- otvaranje gulaga

- mučenja

- smaknuća

- izgladnjivanja

Vladimir Putin

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting dedicated to fire, that killed at least 64 people at a busy shopping mall, in Kemerovo | Autor: SPUTNIK Foto: SPUTNIK

- trovanja

- smaknuća

- korupcija

- mučenja

Xi Jinping

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping claps after his speech as China's new Politburo Standing Committee members meet with the press at the Great Hall of the People in Beijing | Autor: JASON LEE Foto: JASON LEE

- mučenja disidenata

- smaknuća

- diktatura

- represija nad religijom

Bašar al-Asad

Foto: Reuters/PIXSELL

- kemijsko oružje

- mučenja

- bombardiranja civila

Komentari (118)
  • Pazi!!!!!!!...ameri i njihove sluge imaju hrabrosti nekoga za nešto optuživati, isti oni ameri koji su napalmom palili vijetnamce i nikad nisu prestali ratovati, do dana današnjeg ubijaju po cijelom svijetu u ime njihove "demokracije"...sramotno

    30. 3. 2018,   19:22
  • Asad je čovjek koji se nije uplašio Amerike već se bori za svoju zemlju i narod.

    30. 3. 2018,   19:17
  • Asad proglasen najgorim jer se bori da mu zemlja ne zavrsi kao Libija, svasta ...

    30. 3. 2018,   19:33