Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubijen, otet, pobjegao? Misterij nestanka suradnika Wikileaksa

Nizozemac Arjen Kamphuis posljednji put viđen je kako izlazi iz hotela u sjevernoj Norveškoj. Nije se ukrcao na vlak za koji je kupio kartu, a onda su njegov kajak i dokumenti pronađeni u moru

Poznati suradnik Juliana Assangea, stručnjak za računalnu sigurnost Arjen Kamphuis, nestao je još u kolovozu. Posljednji put viđen je kad se odjavio iz hotela u gradu Bodøu na sjeveru Norveške. Planirao je vlakom putovati do Trondheima, ali nikada se nije ukrcao na vlak, a niti na neki od letova za Amsterdam, kako bi se vratio kući.

Policija nakon opsežne potrage nije uspjela pronaći Kamphuisa. Ipak, u moru, oko 50 kilometara od grada Bodøa, pronađen je kajak za koji se vjeruje da je bio njegov, a dan nakon tog otkrića, jedan lokalni ribar pronašao je i njegove dokumente, zajedno s osobnom iskaznicom.

Foto: Instagram/orijent

To je sve navelo na zaključak da se Kamphuis utopio, ali onda je u telefonskim ispisima uočeno da su njegove poslovne i privatne SIM kartice umetnute u telefon u gradu Vikesåi, udaljenom 1600 kilometara od Bodøa.

Policija sada paralelno vodi istragu u tri smjera, istražuju mogućnost samoubojstva, nesreće ili da ga je netko napao.

Vijest o njegovom nestanku na svojim stranicama objavio je i Wikileaks. Korisnici te stranice odmah su počeli s teorijama zavjere i najčešće pretpostavljaju da su ga otele ili ubile tajne službe SAD-a, Velike Britanije ili Rusije.

Drugi pak misle da je Arjen Kamphuis na tajnoj misiji za Assangea te da je zbog toga morao nestati. Na internetu je pokrenuta kampanja #FindArjen (#PronađiArjena) i odmah su se javili oni koji su ga primijetili u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj i dijelovima Norveške. Niti jedna od tih informacija nije potvrđena.

Arjenovi prijatelji optužili su pak Wikileaks da su njegov nestanak iskoristili za vlastitu promociju te napominju kako je njegova suradnja s Assangeom tek manji dio onoga što je Kamphuis radio. 

- On je mnoge savjetovao o sigurnosti, a u tom kontekstu možemo o njemu pričati i kao o suradniku Reutersa - rekli su.

Julian Assange extradition | Autor: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Kamphuis je surađivao s Julianom Assangeom

Nizozemski mediji su objavili da je on članove Wikileaksa savjetovao kako da izbjegnu nadzor raznih vlada.

Kamphuisov prijatelj, Silkie Carlo, rekao je kako ovo nije Arjenu prvi put da je 'nestao s mreže', ali da se dosad uvijek vratio. Prije odlaska u Norvešku, Kamphuis je kupio preklopni kajak i rekao kako ide kajakariti u fjordove.

- Nije mu ovo prvi put da je nestao. To može biti dobro za dušu. Ipak, kada se to dogodilo prije, bio sam zabrinut, a zabrinut sam i sada. Unatoč svemu, čvrsto vjerujem da će se, kada bude spreman, vratiti u naručje svojih prijatelja - rekao je Carlo.

Komentari (8)
  • Jbg čim kažeš istinu koja je naravno teorija urote popapa te mrak. Ni prvi ni zadnji koji je ovako završio.

    17. 9. 2018,   08:20
  • novinari pisite istinu a ne izmisljotine. Silkie Carlo nije prijatelj nego prijateljica ali u holandskim novinama ni rijeci o tome!!

    16. 9. 2018,   19:08
  • Dva ruska intelektualca koji ne izgledaju kao gangsteri dali su mu novičok

    16. 9. 2018,   20:32