Obavijesti

News

Komentari 8

Ubijen, otet, pobjegao? Misterij nestanka suradnika Wikileaksa

Ubijen, otet, pobjegao? Misterij nestanka suradnika Wikileaksa

Nizozemac Arjen Kamphuis posljednji put viđen je kako izlazi iz hotela u sjevernoj Norveškoj. Nije se ukrcao na vlak za koji je kupio kartu, a onda su njegov kajak i dokumenti pronađeni u moru

VIDEO

Poznati suradnik Juliana Assangea, stručnjak za računalnu sigurnost Arjen Kamphuis, nestao je još u kolovozu. Posljednji put viđen je kad se odjavio iz hotela u gradu Bodøu na sjeveru Norveške. Planirao je vlakom putovati do Trondheima, ali nikada se nije ukrcao na vlak, a niti na neki od letova za Amsterdam, kako bi se vratio kući.

Policija nakon opsežne potrage nije uspjela pronaći Kamphuisa. Ipak, u moru, oko 50 kilometara od grada Bodøa, pronađen je kajak za koji se vjeruje da je bio njegov, a dan nakon tog otkrića, jedan lokalni ribar pronašao je i njegove dokumente, zajedno s osobnom iskaznicom.

To je sve navelo na zaključak da se Kamphuis utopio, ali onda je u telefonskim ispisima uočeno da su njegove poslovne i privatne SIM kartice umetnute u telefon u gradu Vikesåi, udaljenom 1600 kilometara od Bodøa.

Policija sada paralelno vodi istragu u tri smjera, istražuju mogućnost samoubojstva, nesreće ili da ga je netko napao.

Vijest o njegovom nestanku na svojim stranicama objavio je i Wikileaks. Korisnici te stranice odmah su počeli s teorijama zavjere i najčešće pretpostavljaju da su ga otele ili ubile tajne službe SAD-a, Velike Britanije ili Rusije.

Drugi pak misle da je Arjen Kamphuis na tajnoj misiji za Assangea te da je zbog toga morao nestati. Na internetu je pokrenuta kampanja #FindArjen (#PronađiArjena) i odmah su se javili oni koji su ga primijetili u Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj i dijelovima Norveške. Niti jedna od tih informacija nije potvrđena.

Arjenovi prijatelji optužili su pak Wikileaks da su njegov nestanak iskoristili za vlastitu promociju te napominju kako je njegova suradnja s Assangeom tek manji dio onoga što je Kamphuis radio. 

- On je mnoge savjetovao o sigurnosti, a u tom kontekstu možemo o njemu pričati i kao o suradniku Reutersa - rekli su.

Julian Assange extradition

Nizozemski mediji su objavili da je on članove Wikileaksa savjetovao kako da izbjegnu nadzor raznih vlada.

Kamphuisov prijatelj, Silkie Carlo, rekao je kako ovo nije Arjenu prvi put da je 'nestao s mreže', ali da se dosad uvijek vratio. Prije odlaska u Norvešku, Kamphuis je kupio preklopni kajak i rekao kako ide kajakariti u fjordove.

- Nije mu ovo prvi put da je nestao. To može biti dobro za dušu. Ipak, kada se to dogodilo prije, bio sam zabrinut, a zabrinut sam i sada. Unatoč svemu, čvrsto vjerujem da će se, kada bude spreman, vratiti u naručje svojih prijatelja - rekao je Carlo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.