Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubijeno je 138 ljudi: 25 godina prošlo je od Ahmića i Trusine

Na ovoj komemoraciji bila je i nekolicina ratnih veterana iz svih vojski koje su ratovale u BiH, a oni su tamo pristigli na poziv Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja...

U hercegovačkom selu Trusina te u Ahmićima u središnjoj Bosni u ponedjeljak je odvojenim komemoracijama obilježena 25. obljetnica ratnih zločina koje su tamo počinili pripadnici Armije BiH odnosno Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Masakri u Trusini i Ahmićima počinjeni su u vrijeme najžešćih bošnjačko-hrvatskih sukoba vođenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

U Trusini, dvadesetak kilometara udaljenoj od Konjica, pripadnici Armije BiH su 16. travnja 1993. ubili 22 hrvatska civila i zarobljene pripadnike HVO, dok su bojovnici HVO-a u Ahmićima ubili 116 bošnjačkih civila.

U Trusini su članovi obitelji ubijenih i predstavnici udruga koje okupljaju bivše pripadnike HVO-a položili vijence kod križa i spomenika žrtvama, dok je misu predvodio pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar.

Došli veterani iz svih vojski

Na ovoj komemoraciji bila je i nekolicina ratnih veterana iz svih vojski koje su ratovale u BiH, a oni su tamo pristigli na poziv Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu iz Konjica.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. organizira posjete skupine ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tijekom posljednjeg rata te službenim komemoracijama stradalima koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruge žrtava.

Gotovo istodobno pred spomen obilježjem u Ahmićima okupili su se članovi obitelji Bošnjaka koji su tamo ubijeni prije četvrt stoljeća. Tamo je bio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U Ahmiće je u ponedjeljak stigao i Bob Stewart, umirovljeni britanski časnik i bivši zapovjednik postrojbe iz sastava tadašnjeg UNPROFOR-a čiji su pripadnici 16. travnja ušli u to selo nakon masakra.

Na ovogodišnjoj komemoraciji bila je postavljena i izložba fotografija što ih je prije četvrt stoljeća snimio fotograf britanske postrojbe i koje su potom poslužile i kao dokaz o počinjenim zločinima tijekom suđenja.

Stewart je u Ahmićima kazao kako su mu i danas neshvatljivi razmjeri zločina počinjenih tog 16. travnja 1993. godine.

 "Još uvijek ne mogu shvatiti kako bilo tko može ubijati civile. Jednostavno ne razumijem", kazao je Stewart, čiji su vojnici pružili prvu pomoć preživjelima a potom pokopali tijela ubijenih.

Zbog Ahmića Kordića osudili na 25 godina

Ratni zločini u Trusini i Ahmićima imali su i svoje sudske epiloge.

Za ubojstva civila i ratnih zarobljenika u Trusini pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni bivši pripadnici Armije BiH Edin Džeko na trinaest godina zatvora i Rasema Handanović na pet i pol, a Mensur Memić na deset godina zatvora te Nedžad Hodžić na dvanaest godina.

Nihad Bojadžić, kojemu je suđeno po zapovjednoj odgovornosti, nepravomoćno je osuđen na petnaest  godina zatvora.

Najveću kaznu za zločin u Ahmićima dobio je Dario Kordić, kojega je Haaški tribunal osudio na 25 godina zatvora, dok je pred Sudom BiH na desetogodišnju zatvorsku kaznu osuđen Paško Ljubičić, ratni zapovjednik postrojbe vojne policije HVO čiji su pripadnici izravno počinili zločine.

Komentari (62)
  • Želim ratnim zločincima duge, besane noći i kada zaspu, neka ih bude u znoju krikovi svake žrtve koju su ubili.

    16. 4. 2018,   17:57
  • Svi zlocinci u BiH su osudjeni , samo islamski teroristi, i Alija Izetbegovic koji ih je doveo da ratuju tu protiv domicilnog naroda u svojoj kuci, nisu. I to je velika nepravda, a dok vlada nepravda , do tada i mira nece biti na tim prostorima. Ovaj je doveo islamski fundamentalizam u kucu narodu, oni se ne slazu ni sa svojima tamo po Bliskome istoku, kolju se otkada znadu za sebe, i dan danas, i sada u ovom trenutku, kamoli ce sa drugim narodima i kulturama. Gdje su oni, tu ne treba mastati o miru i slozi medju narodima. Dosta pogledati sto su ucinili od zemlje narodu, istejrali Bosnjake iz svoje kuce, i lijepo rasprodaju njihovu zemlju tamo svojim po Bliskome istoku, milione metara kvadratnih. Preko trista agencija za nekretnine imaju sto in drze Arapi u BiH, pa to je luda kuca. Jadan taj narod sav skupa.

    16. 4. 2018,   18:11
  • I zbog čega su ljudi ginuli i ubijali? Da li se isplatilo? Je li nam sada bolje ( jednima, drugima i trećima)? Sve su nas zavadili i gurnuli u rat samo radi svog prosperiteta i punih đepova. Naša djeca su sada prisiljena odlaziti u svijet samo da bi mogli normalno živjeti a ne životariti i trpiti nepravdu.

    16. 4. 2018,   17:55