Obavijesti

News

Komentari 3

Ubio 16 đaka, učiteljicu i sebe: Obitelj je skrivala mračnu tajnu

Ubio 16 đaka, učiteljicu i sebe: Obitelj je skrivala mračnu tajnu
3

Hamilton je kao 22-godišnji mladić saznao da mu je sestra Agnes zapravo majka. Njegovi "roditelji" James i Catherine zapravo su bili rođaci koji su ih posvojili kako bi prikrili obiteljsku sramotu

VIDEO

Prošlo je više od 20 godina otkako je Thomas Hamilton (43) u osnovnoj školi Dunblane u Škotskoj počinio jedan od najvećih masakara u povijesti Velike Britanije.

Hamilton je 13. ožujka 1996. godine ušetao u školsku sportsku dvoranu i ubio 16 učenika, starih pet i šest godina, te njihovu učiteljicu Gwen Mayor (45). Nakon toga, pištolj je uperio prema sebi i ubio se.

CBS-ov dokumentarac 'Ubojice i njihove majke' otkriva Hamiltonovu mračnu obiteljsku tajnu i detalje izoliranog života koji je vodio, što je u konačnici prema mišljenju psihologa motiviralo njegov monstruozni čin.

Hamilton je kao 22-godišnji mladić saznao da mu je sestra Agnes zapravo majka. Njegovi "roditelji" James i Catherine zapravo su bili rođaci koji su ih posvojili kako bi prikrili obiteljsku sramotu - otac je napustio Agnes i pobjegao s drugom ženom, samo 18 mjeseci nakon što je dobio sina, javlja Sun.

- U povijesti ove obitelji vidljiv je jedan te isti uzorak, nastojanje da se izbjegne sram radi djece rođene izvan braka, da se sačuva ugled obitelji u zajednici -  objašnjava psiholog Peter Aylward. Naime, i sama Agnes rođena je kao nezakonito dijete. Nju je majka dobila nakon što je postala udovica, a kako bi prikrili obiteljsku sramotu posvojili su je rođaci koji nisu imali svoje djece.  Kad je imala 19 godina, Agnes se zaljubila u Thomasa Watta, vozača autobusa. U tom braku dobili su sina Thomasa. Nakon što ju je Thomas napustio, Agnes se sa sinom vratila svojim posvojiteljima. Oni su usvojili i dječaka.

- Poznato je da su sram i ponižavanje jedan od glavnih faktora koji doprinose nasilju, pri čemu se nasiljem pokušava iskorijeniti osjećaj srama - dodaje psiholog.

Hamilton je u školi bio samotnjak i teško je nalazi prijatelje.

- I dok je u akademskom smislu bio uspješan, na socijalnom planu nije mu nikako išlo. S drugima nije mogao uspostaviti odnose i sve je više razvijao karakteristike šizoidnog poremećaja ličnosti -  kaže doktor David Holmes, kriminalistički psiholog.

Svoje mjesto pronašao je u izviđačima, a s vremenom je posto vođe jedne grupe. Hamiltonu je to bila prilika da dječacima postane neka vrsta očinske figure, koju on nikad nije imao. Iste godine kada je saznao mračnu tajnu o svojoj majci, izbačen je iz izviđača zbog svojih upitnih liderskih sposobnosti.

Hamilton izbacivanje nije lako prihvatio. Zato je osnovao svoju skupinu, tzv. 'The Dunblane Rovers Boys'. Okupljala je dječake do 14 godina, a u jednom trenutku imala je 70 članova. Bila je to neka vrsta izviđača, išli su na putovanja i kampiranja, međutim našla se na udaru zbog pretjerane Hamiltonove strogoće i manjka empatije prema dječacima. Ubrzo je javnost postala zabrinuta zbog Hamiltonovog nezdravog zanimanja za dječake, koji su mu postali sve na svijetu.

Činjenica da je po zidovima kuće, bez roditeljskog dopuštenja, lijepio fotografije dječaka u kupaćim gaćicama, kao i da ih je snimao dok vježbaju, dodatno je potkrepljivala teorije o njegovoj opsesiji.

Zajednicom su se sve više širile priče o njegovim sklonostima, zbog čega je zaradio etiketu pervertita. To ga je dotuklo. U njemu se gomilalo ogorčenje i bijes, a želeći ukloniti mrlju sa svog imena počeo je slati pisma članovima zajednice koji su ga kritizirali. Jedno pismo uputio je čak i Kraljici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa