Obavijesti

News

Komentari 19

Ubio ga s 40 uboda nožem: 'U njemu se bore razne ličnosti...'

Ubio ga s 40 uboda nožem: 'U njemu se bore razne ličnosti...'
1

Raspravljalo se i o tome da li liječenjem antipsihoticima takvi glasovi mogu prestati ili se smanjiti u Vrapču smatraju da je to kod većine bolesnika točno...

VIDEO

U nastavku suđenja Dinu Kulišeku za brutalno ubojstvo Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva Meriem Demo u Crikvenici prije četiri godine, svjedočilo je svih sedam vještaka psihijatra i psihologa iz Vrapča, Popovače i zasebnog tima Klementine Ružić, čiji su nalazi dijametralno oprečni tj. suprotni u zaključcima da li je okrivljenik za vrijeme ubojstva bio ubrojiv ili ne.

Naime, nalazi psihijatrijskog tima iz Vrapče smatraju kako je Kulišek za vrijeme ubojstva bio neubrojiv, a ostala dva psihijatrijska tima smatraju da jest.

Na upit suca kako tumačiti okrivljenikovu neubrojivost tempore incriminus uzimajući u obzir da se isti sjeća ubojstva žrtve, koju je usmrtio s 40-tak uboda nožem, ali ne i napada na žrtvinu djevojku Demo, kojoj je također zadao ubode i posjekotine nakon kojih se pravila mrtva, psihijatar Miroslav Gareta iz Vrapča konstatirao je kako je upravo takav vid ponašanja karakterističan za osobe s poremećajem ličnosti, točnije kod shizofrenije za koju tvrdi da boluje okrivljenik.

Žrtvina majka: Ivan se sažalio nad Kulišekom, a on ga je ubio
Žrtvina majka: Ivan se sažalio nad Kulišekom, a on ga je ubio

- Kod ovakvih osoba postoje dva ili više dijelova jedne ličnosti, koje se bore unutar iste. Selektivno sjećanje kod kompleksnog događaja stoga sasvim je moguće - kazao je Gareta te objasnio i kako je Kulišek nakon ubojstva pokazao, nezreli, gotovo dječački obrambeni mehanizam u pokušaju prikrivanja djela na način da se otuširao, sakrio krvave tenisice, otišao u šetnju i zapalio džoint, što je uobičajeno kod vrlo teških trauma gdje dolazi do negacije i izolacije od počinjenog ne/djela.

Na upit jesu li vještaci u praksi imali ijedan slučaj da se osoba koja je izvrnuta glasovima imperativne prirode pa čak i do te mjere da nekog ubije, ujedno čuje glasove smiješnog sadržaja koji bi je istovremeno navodili na smijeh, vještaci iz Vrapča smatraju da je to moguće jer se radi o najtežem psihičkom poremećaju i raspadu ličnosti dok ostala dva tima tvrde da im nije poznato da bi bolesna osoba istovremeno bila pod utjecajem glasova loših i smiješnih sadržaja.

Raspravljalo se i o tome da li liječenjem antipsihoticima takvi glasovi mogu prestati ili se smanjiti u Vrapču smatraju da je to kod većine bolesnika točno, no da i neki ne moraju pozitivno reagirati na lijekove. Točnije, u praksi kod njih 60% halucinacije potpuno nestaju, kod 30% se umanjuju, a tek kod 10-tak posto ostaju trajne. 

Na upit suca kako struka procjenjuje da  je Kulišek žrtvu smatrao sotonom, a ipak se družio s njim, tim iz Vrapča tvrdi kako je osoba pod utjecajem psihopatoloških domena u konfuznom stanju gdje neko vrijeme može bježati od osobe koja predstavlja prijetnju, a već drugi čas želi biti s istom i riješiti što smatra spornim. 

Kulišek: 'Ja ga ubadam, ali on nikako da umre. On je sotona'
Kulišek: 'Ja ga ubadam, ali on nikako da umre. On je sotona'

No ostali vještaci ne slažu se s tom konstatacijom i tvrde da osoba koja osjeća strah od “sotone”, onda od iste bježi i ne bira hoće li se s njim družiti ili ne.

- Isto pitanje postavila sam Kulišeku u jednom razgovoru, a on mi je odgovorio da mu je bilo lijepo družiti se s Jagodićem te da mu nije smetalo to što je on “virtualna sotona” - kazala je psihologinje Tia Žarković Palijan iz Popovače.

Psihijatri iz Vrapča komentirali su i podatak da je Kulišek i prije ubojstva razmišljao o počinjenju ubojstva, no taj nalaz smatraju kontradiktornim.

Nakon današnjeg suđenja Županijski sud u Rijeci predložilo je novo psihijatrijsko vještačenje koje će obaviti medicinski fakultet u Zagrebu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21