Obavijesti

News

Komentari 29

Ubio je petero Hrvata: Osudili su ga na 15 godina zatvora...

Ubio je petero Hrvata: Osudili su ga na 15 godina zatvora...
1

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu izreklo je presudu u kaznenom postupku za ratni zločin protiv Dragana Perenčevića i Slobodana Mutića, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi

VIDEO

U ožujku ove godine počelo je suđenje Slobodanu Mutiću i Draganu Perenčeviću. Teretilo ih se da su zajedno 1992. sudjelovali u ubojstvu Stjepana i Paule Cindrić što se okvalificiralo kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Perenčević je danas na Županijskom sudu osuđen nepravomoćno na jedinstvenu kaznu od 15 godina. Mutić je nepravomoćno oslobođen te će ga danas pustiti iz istražnog zatvora.

Perenčeviću se sudilo u odsutnosti jer je u Srbiji, a Mutić je u zatvoru od veljače 2018. i to nakon što ga je SAD izručio Hrvatskoj.

U.S. Attorney

Prema optužnici njih su dvojica 6. siječnja 1992. upala u kuću obitelji Cindrić u Petrinji. Mutić je bio pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, a Perenčević pripadnik vojske tzv. RSK. Izveli su bračni par Cindrić iz kuće te ih odvezli u Joševicu gdje su ih ubili. 

Perenčević se teretio i da je u noći na 23. studenog 1991. upao u kuću obitelji Križević gdje je ubio Ivana, Anu i Damira Križevića.

Za ubojstvo bračnog para Cindrić je osuđen na 11 godina, a za ubojstvo Križevića 13 godina,  ali je jedinstvena kazna koja je uvijek manja od zbroja pojedinačnih  - 15 godina zatvora. 

"Nisam kriv. Nisam u Petrinji ubio Paulu i Stjepana Cindrića"
"Nisam kriv. Nisam u Petrinji ubio Paulu i Stjepana Cindrića"

 - Nedvojbeno je da jer Perenčević zaslužio znatno veću kaznu od one na koju je osuđen - rekao je sudac Tomislav Juriša. No, prema  kaznenim zakonu za ratne zločine protiv civila koji je tada vrijedio maksimalna kazna je 20 godina.

- Neposrednih očevidaca nije bilo. Nakon niza iskaza svjedoka i dokumentacije sud je na osnovu indicija zatvorio krug i zaključio da je Perenčević nedvojbeno kriv dok se u odnosu na Mutića takav krug indicija nije zatvorio -  rekao je sudac obrazlažući presudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.