Obavijesti

News

Komentari 35

Ubodom ga prenose komarci: Golemog crva pronašli i u Istri

Ubodom ga prenose komarci: Golemog crva pronašli i u Istri
3

Porečki veterinari izvadili su srčanog crva iz lovačkog psa vlasnice iz Motovuna. Isti je parazit nedavno pronađen i kod još jednog psa tartufara s područja Buzeta

VIDEO

Porečki veterinari su prije 10-ak dana prilikom pregleda kod jednog otrovanog lovačkog psa vlasnice iz Motovuna analizom krvi dijagnosticirali parazit "srčani crv" (dirofilaria immitis) koji može biti opasan i po čovjeka.

Nakon dijagnosticiranja primarnog problema nastalog trovanjem, psu je dijagnosticirana i dirofilarija. Srčanog crva analizom krvi dijagnosticirali su sredinom tjedna kod još jednog psa tartufara s područja Buzeta.

Direktor Veterinarske bolnice Poreč mr.sc. Branko Jurić pojašnjava da zapravo postoje dvije vrste ovog parazita, srčani crv i potkožni crv. Ova bolest pasa i mačaka koja je posljednjih 20-ak godina od kako je zabilježena prvi put u Istri gdje se je gotovo udomaćila na ljude se može prenijeti ubodima komaraca, ali je u praksi rijetko zabilježena kod ljudi. 

- Srčani crv se posljednjih godina udomaćio kod istarskih pasa. Znaci raspoznavanja te bolesti su atipični a karakterizira ih otežano disanje, kašalj, brzo umaranje, mršavljenje a u nekim slučajevima može doći do zatajenja srca i uginuća životinje. Najčešće ga se teško uočava jer se skriva dublje u potkožju. U brojnim slučajevima mogu se napipati zadebljanja, a kod nekih pasa razvija se crvenilo po koži. Srčani crv do pluća i srca krvlju dolazi kao sićušna ličinka koju je komarac položio prilikom sisanja krvi. Sumnje u postojanje bolesti najjednostavnije i najbrže se razjašnjavaju laboratorijskim pretragama krvi  - pojašnjava iskusni veterinar Jurić koji je još daleke 1996. godine pokraj Buja kod jednog uginulog psa tartufara u srcu pronašao srčanog crva dugog oko 15-ak centimetara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogo rjeđi srčani crv kod ljudi je u Hrvatskoj dokazan kod nekoliko oboljelih dok je onaj potkožni nešto rašireniji. Zanimljiv je primjer osječkih liječnika koji su kod 61-godišnjaka sa srčanim tegobama otkrili srčanog crva dugog 10 centimetara, a kod njih nekoliko potkožnog. Prije nekoliko godina i jedna Puljanka je imala sreće da joj je opasni parazit detektiran još dok je bio u oku.

Prvi čovjek porečke Veterinarske bolnice ističe kako je prevencija suzbijanja bolesti kod pasa zapravo i prevencija za oboljenje čovjeka.

- Naša bolnica priprema akciju pretraživanja krvi pasa kako bi ustrajala u rješavanju ovog ozbiljnog javnozdravstvenog problema - pojašnjava Jurić apelirajući na vlasnike kućnih ljubimaca da se jave veterinaru čim uoče neke od simptoma bolesti.

'Kad su mi iz kapka izvadili crva, za mene su prestali problemi'

Potkožni crv nedavno je pronađen u očnom kapku Aleksandre Tadić iz Gunje.

- Kad su mi iz kapka izvadili crva, za mene su prestali problemi. Da nisam odreagirala na vrijeme i da nismo luđački vozili iz Gunje u Osijek odstraniti uljeza, možda bi priča bila drugačija - priča Aleksandra.

Ona je jedna od šest pacijenata kojima su osječki oftalmolozi izvadili crva iz kapka, a Aleksandrin je bio rekorder od čak osam centimetara.

- Preklinjala sam da se komarce i pse lutalice konačno stavi pod nadzor. Zar nije alarmantno što se šest slučajeva pojavilo usred zime - kaže Aleksandra. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.