Obavijesti

News

Komentari 54

Za ubojstvo torcidaša u Splitu osuđen je na 12 godina zatvora

Za ubojstvo torcidaša u Splitu osuđen je na 12 godina zatvora
1

Na kaznu zatvora u duljini od 12 godina na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno je osuđen Nikola Gusić Janjić (26) iz Podstrane, i to za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića (23) iz Splita.

VIDEO

U kaznu je Gusiću Janjiću uračunato vrijeme koje je proveo do sada u istražnom zavoru. Također, treba platiti troškove postupka u visini 25.420 kuna.

Odlučilo je tako tročlano sudsko vijeće pod presjedanjem suca Vladimira Živaljića. Gusić Janjić žrtvi je zario nož oštrice 15 centimetara u lijevu stranu prsišta nakon čega je pobjegao. Sve se odvijalo u kolovozu 2017. godine u kafića 'Reket' u Stobreču.

Podsjetimo, Gusić Janjić tijekom suđenja više puta je kazivao kako nije želio da sve tako tragično završi te da je nož kupio tu večer na štandu tijekom fešte Sv. Lovre, da ima za selo. Sudac Živaljić u obrazloženju presude kazao je kako je irelevantno gdje je kupio nož, rekavši također kako nije dokazano da je Blažević Gusića Janjića natjerao da klekne tako ga ponizivši i izazvavši ovakvu reakciju osuđenika.

Podsjetimo, verbalni sukob izbio je nakon što su djevojke odbile Blaževiću pustiti pjesmu "Moja prva djevojka". Gusić Janjić Blaževiću je rekao da pusti djevojke na miru i tako je sve počelo. No, sudac Živaljić u obrazloženju navodi kako su djevojke u svjedočenju rekle da Blažević nije bio nasilan i da ga se nisu bojale.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Živaljić objašnjava kako je atmosfera bila napeta, no nije dokazano da je Gusić Janjić posegnuo za nožem jer je bio krajnje ponižen niti fizički napadnut.

- Nije bilo razloga za ovakvu reakciju iako je ekipa preminulog mladića doprinijela napetosti atmosfere. U obzir sam uzeo vještačenje tima stručnjaka Klinike za psihijatriju Vrapče koji su naveli kako je Nikola Gusić Janjić bio smanjeno ubrojiv zbog utjecaja alkohola, afektnog stanja i dominantnog straha od ozljede glave koju je operirao te ne smije primiti udarac. Da zaključimo, presuda je mogla biti i veća, ali je ovakva uvažavajući vještačenje i smanjenu ubrojivost osuđenika te činjenice da je Blažević svemu bitno pridonio. Ipak, opcija koju je osuđenik odabrao je užas i 12 godina nije mala kazna – objasnio je sudac Živaljić.

Roditelji Ivana Mate Blaževića te njegove sestre bile su na čitanju presude, no nisu željeli komentirati visinu kazne, kao ni pokojnikovi prijatelji koji su se nakon suđenja okupili ispred Županijskog suda kako bi čuli odluku suda Živaljića. Tijekom suđenja Gusić Janjić je bio potpuno smiren, uglavnom je gledao u pod. Pravomoćnu presudu čekat će u zatvoru. Tijekom suđenja kazao je kako je dobio udarac u glavu, nakon čega je potegnuo nož.

- Prepao sam se, nisam nikoga htio ubiti, nisam želio probleme, nastojao sam to izbjeći - kazao je Gusić Janjić na suđenju. No, sudac Živaljić kaže kako nema dokaza o udarcu šakom u glavu te da su svjedoci kazali kako se Janjić Gusić pohvalio da ima nož te da će ubosti onoga tko mu se približi. Blaževića je osuđeni napao, navodi se u obrazloženju, čim su izašli na terasu, prvo ga nožem zarezavši s lijeve strane, a potom mu zadao kobni ubod u srce.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!