Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubojičin pir u zatvoru: Mlađan sad može tražiti raniji otpust

None Foto: PIXSELL/Facebook 6

Srđan Mlađan oženio se u Lepoglavi. Brak mu, osim 'osobne sreće', može priskrbiti i raniji izlazak iz zatvora jer postoje tri različita pravna instituta preko kojih se brak može pravno kapitalizirati

Trostruki ubojica Srđan Mlađan (38) si je udajom za djevojku imena Elia Molnar (20), osim 'vječne bračne sreće' priskrbio i još par dodatnih olakotnih okolnosti koji se tiču njegovog prijevremenog izlaska iz zatvora.

Naime, postoje tri različita pravna instituta preko kojih se brak može pravno kapitalizirati, iako, naravno o svim tim pravnim lijekovima odlučuju sudovi, piše Jutarnji.

POGLEDAJTE VIDEO

Prvi od instituta je tzv. neprava obnova postupka, odnosno izvanredno ublažavanje kazne. Mlađan tako Županijskom sudu u Zagrebu koji ga je osudio može podnijeti prijedlog da mu se ublaži kazna jer se sada 'mora brinuti za svoju suprugu i slično'.

Foto: Boris Ščitar/Pixsell

Ti se prijedlozi temelje na činjenici da su nastupile nove okolnosti koje nisu postojale u vrijeme izricanja presude.
O prijedlogu odlučuje izvanraspravno vijeće, a na odluku vijeća postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu. 

VIDIO JU JE PRVI PUT Ubojica Srđan Mlađan oženio je Zagrepčanku (20) u Lepoglavi

Drugi institut je prijedlog za prekid kazne. Od suca izvršenja Županijskog suda u Varaždinu, Mlađan može tražiti da mu se privremeno prekine izdržavanje kazne u Lepoglavi kako bi, primjerice, bio sa svojom suprugu. Nakon toga se osuđenik mora vratiti u zatvor jer se prekid ne uračunava u izdržanu kaznu.

Treći institut je zahtjev za prijevremeni otpust koji Mlađan može tražiti također od suca izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu. On dozvoljava zatvoreniku da nakon pola izdržane kazne traži da mu se ostatak izdržavanja ostatka kazne daje uvjetno, odnosno da ga provede na slobodi ako ne počini novo kazneno djelo, ili ne prekrši uvjete - poput javljanja sucu izvršenja, zabrane napuštanja mjesta boravka i slično, piše Jutarnji.

Psihijatri: 'On nije sposoban nikog voljeti, a ona si je kul jer ima muža u zatvoru'

Podsjetimo, sisački monstrum nedavno se vjenčao djevojkom Eliom u kaznionici u Lepoglavi. Majka Mlađanove žrtve kaže da je on sijač kukolja i smrti te da se nije promijenio. Psihijatri tvrde da on nije sposoban nikoga voljeti.

Njihova ljubav planula je dopisivanjem. Mlađan, koji bi iz zatvora trebao izaći 2027., godinama je bio smješten na Odjelu posebnog nadzora kaznionice te je sve vrijeme primao pisma obožavatelja. Među njima su bila i ona lijepe mlade trgovkinje.

FELJTON: MLAĐANOVA UBOJSTVA 'Srđan je za oltarom govorio o ubojstvu. Nebo se zamračilo...'

Eliji je majka preminula, a otac za nju navodno ne pita. Živi s bakom i djedom, koje je šokirala vijest o njezinoj udaji za jednog od najpoznatijih zatvorenika. Završila je trgovačku školu i radi u dućanu.

U razgovoru za Večernji list Elia je rekla da su znali da će njihovo vjenčanje izazvati veliku pozornost javnosti i da su se prije stupanja u brak dogovorili da neće odavati nikakve intimne detalje iz njihova odnosa. Opovrgnula je da bi u kaznionicu donijela prstenje.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL/Igor Kralj/PIXSELL

- Jedina istina je da sam njegova supruga i da ga mogu posjećivati - rekla je Elia.

Trenutno smo u procesu sređivanja nekih papira kako bih mogla uzeti njegovo prezime, a kad se medijska hajka smiri, nastavit ću komunicirati sa suprugom i čekati da izađe iz zatvora. I on i ja znamo da ćemo jednom živjeti kao normalan par, rekla je Večernjem listu.

Na profilu na društvenoj mreži Elia je, između ostalog, napisala da neki ljudi zaslužuju drugu šansu te da pištolj ubija, a ljubav nas čini vječnima.

UBOJIČIN PIR U LEPOGLAVI Tvrdi da mu priča Sotona, curi pucao u glavu da vidi kako je to

Forenzički psihijatri koje smo pitali za mišljenje o braku Srđana Mlađana i 20-godišnje djevojke kažu da je on takve psihopatske strukture da uopće nema kapacitet nekoga voljeti i nema kapacitet za zdrave emocije.

Skreće pozornost na sebe

Foto: Igor Kralj, Pixsell, Reuters

A što se tiče mlade djevojke koja se za njega udala, očito je željela baš takvu vrstu pozornosti - kažu naši sugovornici. Ne znajući ništa o novopečenoj gospođi Mlađan, odmah su pretpostavili da se možda radi o djetetu bez roditelja. U ovom društvu poremećenih vrijednosti, kažu nam liječnici, kad se mlada osoba ne uspije identificirati s nečim pozitivnim u životu, poput kvalitetne obitelji ili vlastitih uspjeha, okreće se identifikaciji ovakve vrste, s potpunom negativom.

FELJTON: UBOJSTVA SRĐANA MLAĐANA Mlađanova jeziva pisma: Kajem se, uzeo sam život vaše kćeri...

I zapravo tako skreće na sebe pozornost, misleći, kako kažu liječnici, “baš sam kul jer imam muža ubojicu u Lepoglavi”. Pa bi se doista dalo analizirati zašto jedna djevojka, koja u toj dobi treba imati posve drukčije životne interese, želi pozornost ovakve vrste.

- Oduvijek su se žene sakupljale oko muškaraca koji siju strah i trepet. No ljubav ne liječi patologiju - zaključuju naši sugovornici.
 

Komentari (82)
  • Evo ja predlažem zakonodavcu izmjene i dopune Kaznenog zakona, prema kojima bi počinitelji osobito teških kaznenih djela ne samo bili abolirani, već i nagrađeni za navedena djela. Recimo, dobiju mirovinu, stan od države, porezne olakšice i slično. Jbt, jel vi to nas zahebavate? Ukidanje kazne da bi bio sa suprugom? Ova država radi budale od svih nas.

    25. 10. 2019,   09:45
  • Lijepo je reko inspektor koji ga je zatvorio, on je jako intelogentan i sve sto radi radi proračunato i s razlogom, sve sto izgovori je s razlogom i dobro odvagnuto, nista on ne radi slucajno. Dobro je on znao zasto je njoj predlozio brak i sta joj pisati da ona bude opcinjena njime i da pristane na sve

    25. 10. 2019,   09:11
  • Ja bi ga krkn'o čim izadje van....odmah kuršum u glavu...da vidim kako je to...

    25. 10. 2019,   09:04