Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubojstvo palestinske obitelji: Dogovor o priznanju krivice

None Foto: BAZ RATNER

Trideset i prvog srpnja 2015. bačeni su zapaljivi predmeti na palestinsku kuću na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao. Dijete od 18 mjeseci izgorjelo je u snu

Mladi Izraelac optužen za podmetanje požara u kojem je smrtno stradala tročlana palestinska obitelj priznao je, u sklopu sporazuma s tužiteljem, krivicu zbog sudjelovanja u pripremi rasističkog zločina, objavilo je ministarstvo pravosuđa u nedjelju.

Na temelju tog dogovora o priznanju krivice koji je potvrdio sud u Lodu, tužitelj će tražiti maksimalnu kaznu od pet i pol godina zatvora za tog mladog Izraelca čiji identitet nije otkriven jer je bio maloljetan u doba počinjenja zločina, a sada je u kućnom pritvoru.

Trideset i prvog srpnja 2015. bačeni su zapaljivi predmeti na palestinsku kuću na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao. Dijete od 18 mjeseci izgorjelo je u snu, njegovi majka i otac podlegli su ozljedama sljedećih tjedana, a jedino je preživio četverogodišnji Ahmed.

Glavni osumnjičeni Amiram Ben Ouliel, izraelski doseljenik (21), u vrijeme uhićenja, optužen je u siječnju 2016. za trostruko ubojstvo.

Tada 17-godišnji mladić koji se danas nagodio s tužiteljstvom, nije bio na mjestu požara koji je uništio kuću obitelji Dawabcheh i neće biti optužen za ubojstvo, ali je priznao da je sudjelovao kao sudionik. 

Odvjetnik obitelji Dawabcheh izjavio je na sudu da se njegov branjenik protivi sporazumu i traži najstrožu kaznu.

Palestinski branitelji optužuju izraelske vlasti da odugovlače proces, a vrlo su žurni kada se radi o napadima na Izraelce.

Trostruko ubojstvo izazvalo je velike emocije na palestinskim područjima, ali i u inozemstvu te osude u samom Izraelu. 

Komentari (2)
  • suđenje kao i kod nas. 5,5 god. za tri mrtva. nakon uzimanja u obzir olakotne okolnosti.eto njega na proljeće vani.

    12. 5. 2019,   23:13
  • Židovi jesu preživili holokaust i to niko ne može zanijekat. Ali isto tako i Izrael država židova, već desetljećima provodi holokaust nad Palestincima a niko im ništa ne može jer su pod zaštitom Amerikanaca. Do kad će se o tome šutjeti???

    13. 5. 2019,   07:09