Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubojstvo Đurekovića: Vrhovni sud Mustaču potvrdio presudu

Vrhovni sud odbio je žalbu osuđenog Zdravka Mustača čime je potvrđena presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici po kojoj je on za ubojstvo Stjepana Đurekovića dobio zatvorsku kaznu od 40 godina...

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suds u Velikoj Gorici  Zdravku Mustaču i odbio njegovu žalbu.

Navedenom presudom sudac je izrekao bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine. 

Sud je odluku donio na temelju pravomoćne njemačke presude kojom su Mustač i Josip Perković osuđeni zbog Đurekovićevog ubojstva na doživotni zatvor. Mustač i Perković kazne bi trebali umjesto u njemačkom zatvoru, služiti u Hrvatskoj. 

Defendant Perkovic, former member of Yugoslav secret service awaits trial in Munich | Autor: MICHAELA REHLE Foto: MICHAELA REHLE

- Navedenom prvostupanjskom presudom utvrđeno je da je osuđeni Z. M. osuđen na kaznu doživotnog zatvora presudom Višeg pokrajinskog suda u Munchenu zbog kaznenog djela ubojstva, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva za koje kazneno djelo je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, te je odlučeno da se na temelju članka 91. stavka 4. ZPSKS-EU, s domaćim pravom usklađuje kazna doživotnog zatvora na način da je osuđenom na temelju članka 111. točaka 1. i 4. KZ/11., izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju 40 (četrdeset) godina - objavio je Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Komentari (34)
  • Njemci nam pravdu djele jer sami neznamo. Bravo njemačka da nije vas ovaj bi nam bio premijer. Tuga od Croslavije

    17. 7. 2019,   16:51
  • Kaže ako vas bude branio Nobilo koji nije dobio parnice otkad je tužio Artukovića tri su stvari sigurne,masno ćete platiti,završit ćete u novinama, i treće izgubit ćete parbicu!

    17. 7. 2019,   17:35
  • Ma sada će obojica na kućnu njegu, nakon toga ide fizikalna terapija u nekim toplicama, a kasnije možda koja partija golfa. Apsurdistan ostaje apsurdistan.

    17. 7. 2019,   17:13