Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubrizgali mu smrtonosnu tvar koja je 50 puta jača od heroina

None Foto: Profimedia

SAD: Carey Dean Moore pogubljen je skoro 40 godina nakon što je ubio dvojicu taksista. Ovo je prvo pogubljenje injekcijom fentanila i prvo u Nebraski od 1997. godine

Carey Dean Moore (60) smaknut je nakon što je prije 38 godina osuđen na smrtnu kaznu. U utorak ujutro ubrizgali su mu injekciju supstance čak 50 puta jačeg od heroina. 

Svojim bližnjima rekao je da ih voli dok su mu ubrizgavali fentanil. 

Foto: screenshot/Twitter

Njemačka farmaceutska tvrtka koja je proizvela smrtonosnu supstancu nekoliko se puta žalila zbog toga u koje svrhe ide. Država Nebraska već je zaprimila nekoliko tužbi zbog toga. 

SMAKNUĆE U NEBRASKI Pogubit će ga nakon 40 godina: Htio se zamijeniti s blizancem

Ovo je prvo izvršenje smrtonosne kazne u Nebraski od 1997., a prvi put da je ubrizgan fentanil. Prije Moorea, zadnje smaknuće dogodilo se u električnoj stolici. 

Moore je osuđen na smrt zbog ubojstva dvojice taksista Reuel Van Nessa i Maynarda Helgelanda u ljeto 1979. godine

U svojem zadnjem pismu ispričao se još jednom bratu blizancu Davidu koji je bio s njim kada je ubio taksiste, piše Mirror

- Jako mi je žao, Davide, molim te mi nekako oprosti - napisao je. 

Scott Frakes and witnesses address media after Nebraska's first execution since 1997.

LIVE: Nebraska Corrections Director Scott Frakes and witnesses address media after Nebraska's first execution since 1997. Details about today's execution of Carey Dean Moore, 60 >> https://www.3newsnow.com/news/local-news/carey-dean-moore-to-be-executed-by-the-state-of-nebraska-at-10-am

Posted by KMTV 3 News Now on Tuesday, August 14, 2018

Zamijenio se s bratom 

David i Carey zamijenili su 'uloge' 1984. godine, pet godina nakon ubojstva. Bili su u privatnoj prostoriji i tamo su zamijenili odjeću. 

Carey je tad otišao u glavni zatvor u kojem mu je brat služio kaznu. Htjeli su da odsluži još vrijeme koje je ostalo, a zatim osjeti i slobodu. David je čekao bratovu smrtnu kaznu koja je bila odgođena ranije. 

No, varka nije dugo potrajala. Nadzornik u kuhinji primijetio je da se 'Carey' ne ponaša kao inače i to je prijavio zaštitarima. 

Carey čeka na smrtnu kaznu već 40 godina, a ususret pogubljenju, na društvenim je mrežama sin jednog od taksiste objavio status. 

- Pogubljenje nije lijepa stvar i siguran sam da će njegova obitelj patiti zbog toga, ali oni su imali 40 godina da se pripreme na to, 40 godina da se zbliže, 40 godina da dijele stvari, 40 godina je puno vremena. Ubojica je omogućio meni samo 13 godina s mojim tatom. Radije bih dao 20 godina života za 40 godina s mojim ocem - napisao je sin ubijenog taksista. 

Komentari (33)
  • Koja je poanta smrtne kazne 40 godina nakon presude

    17. 8. 2018,   09:36
  • Eto kako bi gospođa pročelnica prošla u americi gdje su sudske presude pravedne a u hrvatskoj zatvora možda neće ni vidjeti.

    17. 8. 2018,   09:29
  • "Njemačka farmaceutska tvrtka". Hahahaha Koja? Ona koju je kupio Monsato.

    17. 8. 2018,   11:04