Obavijesti

News

Komentari 132

Učenici maltretirali vozača u Bakru i pobjegli pred policijom

Učenici maltretirali vozača u Bakru i pobjegli pred policijom
2

RAZBILI STAKLO Nekoliko problematičnih učenika Pomorske škole u srijedu ujutro divljalo je u autobusu. Prisilno su ga zaustavili. U školi kažu kako imaju velikih problema s njima

VIDEO

Na autobusnoj liniji 27a, koja prolazi kroz Bakar, i koju koriste učenici Pomorske škole Bakar, u srijedu ujutro došlo je do novog incidenta. Nekoliko učenika viših razreda je oko 7.35 sati na području Žurkova aktiviralo polugu za prisilno otvaranje vrata zbog čega se autobus nije mogao pokrenuti, a vozaču nisu dopustili da izađe van.

- To se događa često. Njih par iz četvrtog razreda radi probleme i otežava put do škole tako što prisilno zaustavljaju bus ili ne daju da se u njega uđe i izađe. Također, često maltretiraju, ponižavaju i naguravaju prvaše. To vam je kao neka "tradicija". Ovaj put su nedugo nakon što smo krenuli s Delte na nadzorne kamere zalijepili trake. Onda su prisilno otvorili vrata zbog čega ni vozač nije mogao voziti. Ubrzo je došla policija, neki su se razbježali, neki su zapisani, a mi ostali smo morali na gradski bus kako bi stigli u školu - prepričava jedan od učenika koji bio u autobusu.

- Slučaj je prijavljen policiji, koja poduzima sve radnje kako bi se utvrdilo činjenično stanje - kratko je potvrđeno iz PU primorsko goranske.  U Autotroleju tvrde kako je na autobusu razbijen i jedan prozor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I sredinom rujna sličan incident

Sličan incident dogodio se i sredinom rujna kada se nekoliko starijih učenika na liniji 26 zatvorilo u autobus te nisu dopustili ukrcaj vozaču i mlađim učenicima, a tijekom zastoja također je oštećena unutrašnjost autobusa, tj. razbijeno je jedno stropno svjetlo. I tada je pozvana policija, no dolaskom na mjesto događaja policija tada nije utvrdila elemente za policijsko postupanje. 

Sam ravnatelj škole potvrđuje da se s ovim problemom suočava već niz godina. 

Ravnatelj: Neke smo već i prije na 15 dana isključili s nastave

- Našu školu pohađa 429 učenika od kojih 150 putuje autobusom. Većina učenika su uzorna, vrijedna, pametna djeca koju učimo odgovornom ponašanju, ali na žalost postoji dvoje, troje iznimaka koji rade nered i koje smo već jednom na petnaest dana isključili s nastave. Sigurnost naših učenika nam je prioritet, ali ne možemo biti nadležni i prozivani za ono što se događa izvan škole i školskog dvorišta za koje po statutu imamo ovlasti. Tu se moraju angažirati i prijevoznik i policija -  ističe uznemireni ravnatelj Gordan Papeš. 

Dodaje da često održavaju sastanke s roditeljima, učenicima, obavještavaju policiju, te da su slali pisma Ministarstvu, pravobraniteljici, a nakon deset godina uspjeli su s Autotrolejom dogovoriti da se u autobuse stave nadzorne kamere.

'Žalosti me što se zbog ovakvih incidenata baca ljaga na školu'

- Iskreno se nadam da će nadležne institucije, autoprijevoznik, roditelji, policija poduzeti što im je u nadležnosti po tom pitanju. Ne bježimo od odgovornosti, ali moram naglasiti da u našoj školi nema incidentnih situacija, a za ono što se događa izvan nje ne možemo odgovarati. Žalosti me što se zbog ovakvih incidenata baca ljaga na školu koja školuje učenike koji nerijetko pobjeđuju na raznim natjecanjima i koji su npr. nedavno u more pustili spašenu kornjaču koju su prije godinu dana našli ozlijeđenu na Cresu. No, o tome se ne piše - govori ravnatelj.

Dodao je i kako ga je jedna učenica pitala hoće li joj opravdati izostanak sa prvog sata zbog incidenta na busu na što je on odgovorio da neće, jer smatra da bi tu trebali nastupiti i roditelji koji to trebaju riješiti sa Autotrolejom.

Ista škola je 2005. morala angažirati zaštitare

Podsjetimo, zbog divljačkih ispada par problematičnih učenika u autobusima ova škola je 2005. angažirala zaštitare čiji djelatnici su se autobusima vozili s učenicima, a učenički prijevoz nerijetko je pratila i naoružana pratnja u zaštitarskom automobilu. Sve to koštalo je 1800 kuna dnevno. 

- Tragedija cijele priče jest u tome da divlja i razbija samo par problematičnih učenika, a postojeće zakonske odredbe onemogućuju nam da ih po žurnom postupku ispišemo iz škole - svojedobno je izjavio tadašnji ravnatelj Ivan Kučan.

Djeca su pak cijelu situaciju smatrala apsurdnim trošenjem novca jer se, kažu, kako tad tako i sad, dobro zna tko u školi pravi probleme.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora