Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učenici OŠ Manuš pripremaju i emitiraju novosti na radiju

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL 2

MEDIJSKO OBRAZOVANJE Splitski osnovci u veljači su pokrenuli školski radio kako bi izvještavali o uspjesima svojih kolega, učitelja i drugim školskim događanjima

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Deveteročlana radijska novinarska redakcija, koju čine učenici šestog i sedmog razreda splitske OŠ Manuš, odnedavno se okuplja u školskoj knjižnici gdje vrijedno priprema novosti o uspjesima svojih kolega i drugim školskim zanimljivostima.


Vijesti o blagdanima, učiteljima, učeničkim sportskim rezultatima i brojnim drugim događanjima uređuje profesorica njemačkog jezika Tajana Bundara. Kako bi kritika bilo što manje, učenici novinari se vrijedno unaprijed pripremaju i tekstove prije emitiranja uvježbavaju izgovarati.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pripremaju se za emitiranje


- Ideja je bila informirati učenike, a i potaknuti ih da rade nešto novo i kreativno izvan zadanih školskih okvira - govori profesorica Bundara i dodaje da se kroz stvaranje radio programa učenike prvenstveno potiče na stvaranje, pisanje, čitanje, traženje informacija i pravilan govor.


- Imamo i ‘radijsku škatulu’, tj. kutiju u koju učenici ubacuju novosti o svojim uspjesima ili uspjesima svojih kolega, a za koje smatraju da bi ih i ostali trebali znati. Mi ih potom uobličimo u vijesti i emitiramo preko radija. Tako iskazujemo ponos i zadovoljstvo što su učenici naše škole postigli uspjehe, a i njima odajemo zaslužena priznanja - pojašnjava profesorica Bundara, inače osnivačica i voditeljica radijske sekcije OŠ Manuš.


Radio je krenuo preko školskog razglasa, nabavljeni su kondenzatorski mikrofoni, profesionalna zvučna kartica i ostala oprema za emitiranje, a namjera je da OŠ Manuš uskoro zaživi kao internetski radio. Za tehničku stranu brine se profesor glazbenog odgoja Tonći Mihovilović, inače rock glazbenik, a za govorne vježbe mladih spikera zadužena je profesorica hrvatskog jezika Ivana Goreta.


U Manuškoj radio sekciji poprilično se dobro snašao Domagoj Silobrčić, učenik sedmog razreda, koji u svoje slobodno vrijeme radi i kratke animirane filmove te pleše break dance. Za mikrofonom taj manuški odlikaš ostavlja dojam pravog profesionalca koji bi dikcijom posramio i mnoge prave radijske voditelje.


- Školski radio me je odmah zaintrigirao. I sam svakodnevno slušam razne radijske programe, posebice one koji puštaju staru glazbu koju naprosto obožavam - od Roya Orbisona, Elvisa Presleya, Eltona Johna pa do Boney M. Pred radijskim mikrofonom nemam tremu, a pazim da sam opušten, da ne zvučim u eteru kao da čitam, da budem prirodan.
Prvo mi je javljanje bilo u temi o maškarama, a sam radio više shvaćam kao hobi vezan uz glazbeno okruženje moje obitelji jer otac mi je glazbenik. Muzika i radio me jako interesiraju, ali ne bih se time htio baviti profesionalno jer namjeravam specijalizirati urologiju - povjerio nam je Domagoj Silobrčić svoje planove.

Podrška ravnateljice

Školski radio zdušno podržava i ravnateljica Marita Guć jer smatra da se njime puno može postići na prevenciji neželjenog ponašanja kod učenika i kvaliteti korištenja slobodnog vremena.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zovu učenike da im se pridruže


- Za ovakav radio program treba mnogo vremena, vježbi i prikupljanja informacija. Iako smo tek počeli, uvjerena sam da smo na dobrom tragu. Poziv je i dalje otvoren da se uključe i drugi učenici bez obzira na dob i uspjeh u školi. Namjera nam je kroz školske radio emisije promicati i toleranciju, ljudska prava, vršnjačku miroljubivost, građanski odgoj... - navela je ravnateljica Guć.


Osnovna škola Manuš ima i druge izvannastavne aktivnosti, a slavu škole pronosi Darijan Gudelj (14). Riječ je o učeniku koji je tri godine zaredom prvak na državnim natjecanjima iz matematike, a natječe se i iz robotike te hrvatskog jezika. Upravo je Gudelj česta i nezaobilazna vijest radija OŠ Manuš, posebice njegovi odlasci na natjecanja u inozemstvo.


- Oduševilo me je kad nam je razrednica rekla da će se pokrenuti školski radio pa sam se odmah u tome odlučila okušati. Prvi put u eteru imala sam malu tremu, a izvještavala sam o školskom čitanju ljubavne poezije za Valentinovo, kao o i natjecanjima učenika. Sve me je to odmah motiviralo da se ozbiljno uhvatim prikupljanja informacija i pisanja vijesti za naš školski program – rekla je manuška radio voditeljica Tonka Butorac, učenica 6c razreda.
 

Poslu prionuli ozbiljno i profesionalno

Kako se emitiranje vijesti ne bi svelo na puko prenošenje informacija, učenici-novinari su u dogovoru s profesoricom-urednicom odlučili u vijesti ubaciti i poneki vic te zagonetku. A kad nastupi glazbena inspiracija, u emitiranje ubace i poneki radijski rap pa rimom tjeraju tremu i zabavljaju svoje kolege.: “Puno lipih stvari u školi Manuš ima, ali nešto drugo u mojim je mislima. Osnovali smo radio, OšManuš mu je ime, s novim informacijama nema više zime!”, samo je jedan od rapova koje učenici osmišljavaju. Za učeničku dikciju brine se profesorica hrvatskog jezika, a za tehničke stvari zadužen je profesor glazbenog odgoja.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Komentiraj, znaš da želiš!