Obavijesti

News

Komentari 3

Učenici OŠ Manuš pripremaju i emitiraju novosti na radiju

Učenici OŠ Manuš pripremaju i emitiraju novosti na radiju
2

MEDIJSKO OBRAZOVANJE Splitski osnovci u veljači su pokrenuli školski radio kako bi izvještavali o uspjesima svojih kolega, učitelja i drugim školskim događanjima

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Deveteročlana radijska novinarska redakcija, koju čine učenici šestog i sedmog razreda splitske OŠ Manuš, odnedavno se okuplja u školskoj knjižnici gdje vrijedno priprema novosti o uspjesima svojih kolega i drugim školskim zanimljivostima.


Vijesti o blagdanima, učiteljima, učeničkim sportskim rezultatima i brojnim drugim događanjima uređuje profesorica njemačkog jezika Tajana Bundara. Kako bi kritika bilo što manje, učenici novinari se vrijedno unaprijed pripremaju i tekstove prije emitiranja uvježbavaju izgovarati.

Pripremaju se za emitiranje


- Ideja je bila informirati učenike, a i potaknuti ih da rade nešto novo i kreativno izvan zadanih školskih okvira - govori profesorica Bundara i dodaje da se kroz stvaranje radio programa učenike prvenstveno potiče na stvaranje, pisanje, čitanje, traženje informacija i pravilan govor.


- Imamo i ‘radijsku škatulu’, tj. kutiju u koju učenici ubacuju novosti o svojim uspjesima ili uspjesima svojih kolega, a za koje smatraju da bi ih i ostali trebali znati. Mi ih potom uobličimo u vijesti i emitiramo preko radija. Tako iskazujemo ponos i zadovoljstvo što su učenici naše škole postigli uspjehe, a i njima odajemo zaslužena priznanja - pojašnjava profesorica Bundara, inače osnivačica i voditeljica radijske sekcije OŠ Manuš.


Radio je krenuo preko školskog razglasa, nabavljeni su kondenzatorski mikrofoni, profesionalna zvučna kartica i ostala oprema za emitiranje, a namjera je da OŠ Manuš uskoro zaživi kao internetski radio. Za tehničku stranu brine se profesor glazbenog odgoja Tonći Mihovilović, inače rock glazbenik, a za govorne vježbe mladih spikera zadužena je profesorica hrvatskog jezika Ivana Goreta.


U Manuškoj radio sekciji poprilično se dobro snašao Domagoj Silobrčić, učenik sedmog razreda, koji u svoje slobodno vrijeme radi i kratke animirane filmove te pleše break dance. Za mikrofonom taj manuški odlikaš ostavlja dojam pravog profesionalca koji bi dikcijom posramio i mnoge prave radijske voditelje.


- Školski radio me je odmah zaintrigirao. I sam svakodnevno slušam razne radijske programe, posebice one koji puštaju staru glazbu koju naprosto obožavam - od Roya Orbisona, Elvisa Presleya, Eltona Johna pa do Boney M. Pred radijskim mikrofonom nemam tremu, a pazim da sam opušten, da ne zvučim u eteru kao da čitam, da budem prirodan.
Prvo mi je javljanje bilo u temi o maškarama, a sam radio više shvaćam kao hobi vezan uz glazbeno okruženje moje obitelji jer otac mi je glazbenik. Muzika i radio me jako interesiraju, ali ne bih se time htio baviti profesionalno jer namjeravam specijalizirati urologiju - povjerio nam je Domagoj Silobrčić svoje planove.

Podrška ravnateljice

Školski radio zdušno podržava i ravnateljica Marita Guć jer smatra da se njime puno može postići na prevenciji neželjenog ponašanja kod učenika i kvaliteti korištenja slobodnog vremena.

Zovu učenike da im se pridruže


- Za ovakav radio program treba mnogo vremena, vježbi i prikupljanja informacija. Iako smo tek počeli, uvjerena sam da smo na dobrom tragu. Poziv je i dalje otvoren da se uključe i drugi učenici bez obzira na dob i uspjeh u školi. Namjera nam je kroz školske radio emisije promicati i toleranciju, ljudska prava, vršnjačku miroljubivost, građanski odgoj... - navela je ravnateljica Guć.


Osnovna škola Manuš ima i druge izvannastavne aktivnosti, a slavu škole pronosi Darijan Gudelj (14). Riječ je o učeniku koji je tri godine zaredom prvak na državnim natjecanjima iz matematike, a natječe se i iz robotike te hrvatskog jezika. Upravo je Gudelj česta i nezaobilazna vijest radija OŠ Manuš, posebice njegovi odlasci na natjecanja u inozemstvo.


- Oduševilo me je kad nam je razrednica rekla da će se pokrenuti školski radio pa sam se odmah u tome odlučila okušati. Prvi put u eteru imala sam malu tremu, a izvještavala sam o školskom čitanju ljubavne poezije za Valentinovo, kao o i natjecanjima učenika. Sve me je to odmah motiviralo da se ozbiljno uhvatim prikupljanja informacija i pisanja vijesti za naš školski program – rekla je manuška radio voditeljica Tonka Butorac, učenica 6c razreda.
 

Poslu prionuli ozbiljno i profesionalno

Kako se emitiranje vijesti ne bi svelo na puko prenošenje informacija, učenici-novinari su u dogovoru s profesoricom-urednicom odlučili u vijesti ubaciti i poneki vic te zagonetku. A kad nastupi glazbena inspiracija, u emitiranje ubace i poneki radijski rap pa rimom tjeraju tremu i zabavljaju svoje kolege.: “Puno lipih stvari u školi Manuš ima, ali nešto drugo u mojim je mislima. Osnovali smo radio, OšManuš mu je ime, s novim informacijama nema više zime!”, samo je jedan od rapova koje učenici osmišljavaju. Za učeničku dikciju brine se profesorica hrvatskog jezika, a za tehničke stvari zadužen je profesor glazbenog odgoja.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.