Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učenje se isplati: Marku i Ivi nagrada i više od 30.000 kn!

Marku i Ivi učenje se isplatilo. I dok je Iva dobitnica nagrade za izniman uspjeh na državnoj maturi iz fizike i matematike, Marko je ostvario najbolji rezultat iz informatike

Iva Barać dobitnica je Nagrade "Soljačić" za izniman uspjeh na državnoj maturi iz fizike i matematike, a Marko Rajković dobitnik je Nagrade "Sakač" za najbolji rezultat iz informatike, izvijestilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Učenica III. gimnazije iz Splita i jedina maturantica sa stopostotnim prolazom na ispitima iz matematike i fizike Iva Barać dobila je Nagradu "Soljačić" u iznosu od pet tisuća američkih dolara. 

Nagradu najboljem maturantu na ispitima državne mature dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić, a maturantici Barać uručit će je zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak 26. srpnja.

Što se tiče kriterija, dobitnik te nagrade je maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, to jest najviši postotak riješenosti testa iz više razine matematike i fizike.

Zagreb: Dodjela nagrade Marin SoljaÄ?iÄ? najboljim uÄ?enicima za izniman uspjeh na dr??avnoj maturi NAGRADA MARIN SOLJAČIĆ Najbolja maturantica: Rasturila je fiziku, hrvatski i matematiku

Učeniku III. gimnazije iz Osijeka Marku Rajkoviću pripala je Nagrada "Sakač" u iznosu od pet tisuća eura za najbolji rezultat, to jest najviši postotak riješenosti ispita iz informatike. 

S obzirom na to da je dvoje učenika imalo stopostotnu riješenost ispita iz informatike, Rajković je dobitnik te nagrade po drugom kriteriju, to jest boljem rezultatu ispita iz više razine matematike.

Nagrada najboljem informatičaru dodjeljuje se na inicijativu Borisa Sakača, doajena hrvatske informatike i dugogodišnjeg savjetnika Međunarodnoga olimpijskog odbora u Lausannei koji je sudjelovao u informatičkoj potpori na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine, kao dodatna motivacija učenicima srednjih škola, kako bi hrvatski mladi naraštaji bili što više digitalno pismeni u doba informatičke revolucije. 

Uspješnome maturantu tu će nagradu uručiti Sakač i ministrica Divjak 31. srpnja.

(kt) 

Tema: Hrvatska

Komentari (13)
  • ne učenje se ne isplati. U ovoj državi se isplati jedino biti član Hdz-a i krasti jer jedino se tako može uspjeti.

    16. 7. 2019,   18:34
  • Konačno netko kome neče trebati podobnost jer imaju sposobnost. Svijet je za njih otvoren

    16. 7. 2019,   17:56
  • Svi koji dramatizirate oko mature svake godine su ispiti skoro isti po tezini samo su unazad 3-4 godine jos i smanjili prag prolaznosti, uzimajuci to u obzir koji nisu prosli sami su si krivi jer koliko god los program, koliko god losi profesori u danasnje doba tehnologije, pristup internetu i svemu zivome ucenje se samo svodi na volju pojedinca i nista drugo

    17. 7. 2019,   12:29