Obavijesti

News

Komentari 172

Učitelje je podržao i Sindikat policije. I oni će prosvjedovati

Učitelje je podržao i Sindikat policije. I oni će prosvjedovati
4

I dok iz Vlade najavljuju da dani u štrajku više neće biti plaćeni, iz sindikata prijete da će onda morati platiti prekovremene. Roditelje uvjeravaju da nitko neće biti oštećen

VIDEO

U cijeloj Hrvatskoj do daljnjeg nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Novi je to oblik pritiska na Vladu kojim sindikati traže ispunjenje zahtjeva, odnosno rast koeficijenata za šest posto. Nova glavobolja za Banske dvore je najava štrajka u policiji.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:14

Obrazovni sindikati za srijedu planiraju akciju “Potrubi za obrazovanje”. Stajat će na raskrižjima od zagrebačkog hotela Sheraton do Arene Zagreb, gdje u srijedu i četvrtak traje Izborni kongres Europske pučke stranke s više od 2000 čelnika europskih zemalja.

'Potrubi za obrazovanje'

Sindikalci će transparente donijeti i na Trg žrtava fašizma ispred sjedišta HDZ-a. Za četvrtak planiraju prosvjed na Markovu trgu, tijekom sjednice Vlade, a 25. studenog prosvjedovat će na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Sastale se nastavničke grupe: 'Sve ovo nadišlo je sindikate!'
Sastale se nastavničke grupe: 'Sve ovo nadišlo je sindikate!'

Učitelje i nastavnike podržava Sindikat policijskih službenika. Najavili su prosvjed i štrajk policajaca, kojim će se boriti za njihov bolji materijalni i socijalni status.

I dok iz Vlade najavljuju da dani u štrajku više neće biti plaćeni, iz sindikata prijete da će onda morati platiti prekovremene. Roditelje uvjeravaju da nitko neće biti oštećen.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je da nastavak štrajka u obrazovanju ne znači da će Vlada prihvatiti apsolutno sve što traže obrazovni sindikati. Napominje da Vlada i dalje ne vidi razloge za štrajk, a o njegovoj sudskoj zabrani zasad ne razmišljaju. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na izvanrednoj konferenciji za novinare obratila se javnosti. Ponovila je da je dio reforme obrazovanja i poboljšanje statusa učitelja, koji je desetljećima bio zanemarivan. Napominje da je dala sve od sebe da se njihov status poboljša.

'Na kocki je budućnost naših učenika, pronađite kompromis'
'Na kocki je budućnost naših učenika, pronađite kompromis'

- Podaci o referendumu jasna su poruka Vladi. Od početka štrajka pokušavala sam pomiriti dva prava, na kvalitetno obrazovanje učenika, ali i učitelja da se bore za svoj bolji materijalni status. To više nije moguće pomiriti. Situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera. U tom scenariju ne mogu i ne želim sudjelovati - poručila je ministrica.

Razmišlja li o ostavci?

Pozvala je sindikate, ali i premijera na dijalog te da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija i pronađu kompromis, stave učenike na prvo mjesto, jer u suprotnom svi gubimo. Na pitanje razmišlja li o ostavci, ministrica kaže:

- Razmišljala sam kako ne pridonijeti kaosu, nego kako učvrstiti put u traženju rješenja. Divjak je poručila kako se ne želi svrstati ni na jednu stranu.

Zahtijevaju poštovanje premijera

Štrajk je sada vođen ogorčenjem zbog lošeg odnosa premijera prema učiteljima. Vlada uporno izbjegava podići primanja u prosvjeti u odnosu na ostatak javnog sektora. Portal Srednja.hr objavio je najveće i najmanje plaće u rujnu za nastavnike.

5251 kunu je najmanja plaća učitelja bez stručnog ispita. 50% učitelja ima plaću do 6000 kn

91,72 posto učitelja i nastavnika diljem Hrvatske bilo je danas u štrajku

11.035 kuna je najveća plaća za rujan isplaćena nastavniku savjetniku, nema detalja o dodacima

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca