Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učitelji su od sutra u štrajku: Svako dijete mora biti zbrinuto

None Foto: Anto Magzan/PIXSELL

U osnovnim školama gdje imamo malu djecu osigurat će se čuvanje djece, a jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju, rekao je Branimir Mihalinec

Sindikalisti su nakon propalog pokušaja mirenja u Vladi najavili kako od sutra kreću u štrajk, zbog čega se roditelji diljem države pitaju što će biti s njihovom djecom u četvrtak i dane štrajka.

Pogledajte video

- U osnovnim školama gdje imamo malu djecu osigurat će se čuvanje djece, a jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju - najavio je Branimir Mihalinec.

- Tu djecu ne želimo ostaviti da ne budu zbrinuta - rekao je i dodao da "ovo nije štrajk protiv njih niti njihove djece, ovo je štrajk za dostojanstvo njihovih učitelja i to trebaju podržati. Njihova djeca sigurno neće imati nikakve štete".

PROPAO DOGOVOR Ništa od mirenja, sutra štrajk. Ministrica Divjak: Ljuta sam!

Kako se doznaje neslužbeno, štrajk bi sutra trebao trajati od 8 do 13 sati prema uputama sindikata i štrajkaških odbora, a o ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu.

- Mi nismo ti koji možemo pozvati roditelje da šalju djecu. Za djecu su odgovorni ravnatelji. Ja sam siguran i vjerujem da će preuzeti odgovornost, znajući da sutra neće nitko raditi. Neka ravnatelji procjene trebaju li zvati djecu u školu ili ne - rekao je Mihalinec.

'Možemo samo apelirati na roditelje da ne šalju djecu u školu'

Sanja Šprem, predjednica Hrvatskog sindikata učitelja, rekla nam je kako samo mogu apelirati na roditelje da ne šalju djecu u školu jer su od sutra svi u štrajku. 

- Obveza poslodavca, odnosno ravnatelja, je voditi računa o prihvatu djece tijekom štrajka. Za roditelje to znači da ravnatelj mora organizirati zbrinjavanje djece  - rekla je Šprem i dodala da očekuju ogroman odaziv učitelja.

Nakon cjelodnevnog štrajka u četvrtak, od petka se nastavlja cirkularni štrajk po županijama, što znači da će u svakoj županiji dio škola biti u štrajku, a dio raditi normalno. Još nema službenih uputa školama iz ministarstva o tome kako će se organizirati nastava.

Povjerenik mora dati ravnatelju upute za provedbu štrajka, a u školi je za vrijeme štrajka obvezan biti samo štrajkački odbor te djelatnici koji obavljaju poslove koji se po zakonu ne smiju prekidati.

Tema: Hrvatska

Komentari (196)
  • zašto političari i kriminalci nikad ne štrajkaju, jer imaju svoj zajednički slogan: živio rad, živio trud, nek radi tko je lud

    9. 10. 2019,   12:59
  • Ma tisuću puta bravo za učitelje i sve koji štrajkaju tražeći svoja prava, ako mogu imati političari visoke plaće i privilegije, te zatim hercegovačke crkve i hercegovački političari i svi umireovljenici Ercegovine biti plačeni iz hrvatskog proračun a ni lipe nisu uplatili u proračun RH i poreza u Rh onda takva država nije sposobna opstati , kako je nekad rekao jedan ugledni političar za Eercegovce, ako hoće jesti ribu neka je i uhvate pa žderu ne na tuđim jaslama žderati.

    9. 10. 2019,   13:56
  • Glavno da se ima za bolnicu u Mostaru i kvazi branitelje (svaka cast pravim illskknskim braniteljima) i pedofilima sa Kaptola

    9. 10. 2019,   13:23