Obavijesti

News

Komentari 2

'Učitelji zaslužuju veće plaće, a za štrajk su krivi HDZ i HNS'

'Učitelji zaslužuju veće plaće, a za štrajk su krivi HDZ i HNS'
1

Iz SDP-a poručuju da novca za povećanje plaća u proračunu ima, samo je pitanje prioriteta. U HSS-u su stava da bi prosvjetari trebali imati 10.000 kuna plaće mjesečno.

VIDEO

SDP-a je podržao štrajku prosvjetara, a navode da bi ispunjavanjem sindikalnih zahtjeva da se koeficijenti povećaju za traženih 6,11 posto i povećanjem neoporezivog odbitka na 5000 kuna plaće kumulativno rasle oko 13 posto, ne samo prosvjetarima nego većini zaposlenih. Žao im je što je prva runda razgovora Vlade i sindikata završila neuspješno, a od Vlade su očekivali više sluha da izdvojiti "relativno malih" 400 milijuna kuna, koliko je potrebno godišnje za povećanje plaća u obrazovanju.

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije
Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Branko Grčić (SDP) smatra da se taj novac može pronaći u proračunu te da je samo pitanje kako će se prihodi rasporediti, na napominje kako je ključno pitanje što su stvarni prioriteti. 

Zagreb: Konferencija za medije SDP-a o Å¡trajku u osnovnim i srednjim Å¡kolama

- Ako to nije obrazovanje, medicinske sestre i liječnici kojih je sve manje, tko je? To su stupovi društva - kazao je Grčić.

Rajko Ostojić (SDP) stava je da je za štrajk je kriv prvenstveno HDZ, ali i HNS te ministrica Blaženka Divjak. 

- Da je htjela pomoći učiteljima, razmišljala i imala sluha, ministrica je problem plaća mogla riješiti u svibnju prošle godine kada je potpisala granski kolektivni ugovor. Dobro je da je ljuta, ali treba biti na sebe jer je propustila priliku povećati plaću - kazao je. 

Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi
Sutra štrajk u četiri županije, skoro 90 posto učitelja ne radi

Ostojić napominje da se HNS vara, jer misli da im klub broji šest zastupnika i da može ucjenjivati Vladu. Ističe da taj klub nema šest zastupnika, jer su već neki žetončići prešli i prelaze u druge klubove.

- Situacija u Vladi je takva da ključni koalicijski partneri, u slučaju Mosta dok su bili u Vladi, premijera zovu anemičnim, a sada ga HNS-ovci zovu statičnim - poručio je je Ostojić.

I HSS-ovci podržavaju štrajk u obrazovnom sustavu, a zahtjev sindikata smatraju opravdanim. Stava su da bi prosvjetari trebali biti plaćeni 10.000 kuna neto mjesečno.

Zagreb: Konferencija za medije HSS-a

- Štrajk nije opstrukcija premijera, Vlade ili resorne ministrice nego legitiman zahtjev onih koji zaslužuju dostojanstvo i ugled - kažu. 

Prozivaju premijera jer nije htio primiti predstavnike prosvjetara nego je na pregovore poslao ministra rada Josipa Aladrovića. Prijetnje HNS-a da neće podržati proračun za iduću godinu, ocjenjuju "dimom od kojega neće biti ništa". 

Bandić o štrajku: 'Svi profesori imaju moju apsolutnu podršku'
Bandić o štrajku: 'Svi profesori imaju moju apsolutnu podršku'

- Takvim ljudima koji prevare prvo svoje birače, a sada i učitelje ,jer i ranije su znali kada kreće reforma, a nisu ništa poduzimali, treba zabraniti bavljenje politikom. Njihovim prijetnjama smiju se čak i Bandić i njegovi žetončići - rekao je Davor Vlaović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda