Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Učiteljica je vrijeđala učenike i udarala ih bilježnicom po glavi'

None Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Optužena 60-godišnja učiteljice razredne nastave Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu je suspendirana, odnosno nije više zaposlenica te škole. Tereti ju se za povredu prava učenika

Nakon što je prije nekoliko mjeseci podignuta optužnica protiv vjeroučiteljice koju se sumnjiči da je maltretirala pet učenika, pulsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je i drugu optužnicu, i to protiv 60-godišnje učiteljice razredne nastave Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu.

Nju se pak tereti za povredu prava većine svojih učenika, koji su tada išli u drugi i kasnije treći razred. Tužiteljstvo joj na teret stavlja 22 kaznena djela i to od rujna 2016. do 13. prosinca 2017. godine kada je učenicima nanosila fizičku i emocionalnu bol, utjerujući im strah, i verbalno i fizičkim postupcima.

Podsjetimo, sve je izašlo u javnost kada su se roditelji djece te škole obratili medijima. Roditelji su tada rekli da su na sastanku još koncem 2017. godine od ravnateljice zatražili da se učiteljica udalji od njihove djece jer smatraju da djeca trpe psihičko i fizičko nasilje.

Navodno ih je učiteljica ismijavala, omalovažavala, ponavljala da su 'loša', da su glupa i da ništa ne znaju. Neki roditelji su tada kazali da je u jednom navratu čak bilježnicom udarila učenicu po glavi te djecu nije puštala na zahod. Optužena učiteljica je suspendirana, odnosno nije više zaposlenica te škole. O slučaju smo upitali odvjetnika optužene.

- Trenutno kao branitelj još uvijek nisam zaprimio optužnicu. Ona je podignuta i u fazi je prethodnog ispitivanja kod predsjednika optužnog vijeća nakon čega se dostavlja obrani na odgovor. O sadržaju spisa ne bih se očitovao radi zaštite probitaka obrane, međutim mogu reći da u se smislu procesnopravnih stvari ovaj postupak već sada može smatrati nepravičnim. Naime, cijeli prethodni postupak, odnosno istraživanje vođeno je od strane savjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Puli koja sjedi u istoj prostoriji i kolegica je sa drugom savjetnicom koja je ujedno i majka, odnosno zakonski zastupnik jednog od djeteta iz razreda u kojem je moja branjenica bila učiteljica. U tom smislu je traženo i izuzeće savjetnice koja vodi predmet i koja je uostalom i pisala optužnicu. Međutim to je odbijeno - rekao nam je odvjetnik Matija Miloš.

Također kaže da je učiteljica šikanirana od strane škole.

- Osnovna škola u siječnju 2018. donijela odluku o udaljavanju učiteljice sa radnog mjesta, a za koju je odluku bezuvjetno potrebno da je kazneni postupak započeo. Međutim, za ovo kazneno djelo kazneni postupak započinje tek potvrđivanjem optužnice što se još uvijek nije dogodilo, pa znači da je i moja branjenica protivno zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi udaljena sa radnog mjesta - tvrdi njezin odvjetnik.

Komentari (63)
  • Moja bi učiteljica dobila 7 doživotnih zatvora koliko me mlatila... i sada me triba mlatiti, nisam ni danas još došao pameti...

    11. 1. 2019,   15:46
  • pa i političari rade isto hrvatima, ismijavaju, omalovažavaju, da su glupi i da ništa ne znaju, a građani pokorno šute i trpe

    11. 1. 2019,   15:22
  • Šiba je izasla iz raja i to je zaaakon! Ako su prije ucitelji djelili šamarcine,uvjek si znao zasto si ju dobio. Nitko se nije bunio i svi smo živi! Danas ti smije samo reci da se smiris a to sto cijeli razred ne moze pratit nastavu zbog jednog ucenika nikom nista

    11. 1. 2019,   15:31