Obavijesti

News

Komentari 8

Ucjena: Više od 75.000 žrtava kibernetičkog napada u svijetu

Ucjena: Više od 75.000 žrtava kibernetičkog napada u svijetu
1

Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan. Među pogođenima su britanski zdravstveni sustav, a u Aziji su pogođene neke bolnice, škole, sveučilišta i druge institucije

VIDEO

Dosad je evidentirano "više od 75.000 žrtava" vala kibernetičkog napada takozvanim ucjenjivačkim softverom ransomware koji je u petak pogodio računalne mreže tvrtki i ustanova u gotovo stotinu zemalja, stoji u priopćenju francuske policije. 

"To je još uvijek provizoran broj zaraženih kompjutora, koji će se vjerojatno povećati u predstojećim danima", rekla je za AFP Valerie Maldonado, pomoćnica šefa odjela za borbu protiv kibernetičkog kriminala. 

Ucjenjivački software blokira pristup računalnom sustavu i potom traži novac kako bi ga odblokirao a, po češkoj kompaniji Avast koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, u petak su zabilježeni napadi tim štetnim programom u 99 zemalja.

Najteže su pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan, a u priopćenju Europola stoji da je riječ o "kibernetičkom kriminalu bez presedana". 

Među pogođenima su britanski zdravstveni sustav i međunarodna kurirska služba FedEx, a u Aziji su pogođene neke bolnice, škole, sveučilišta i druge institucije.

Žrtve su i telekomunikacijska kompanija Telefonica u Španjolskoj, portugalski Telecom i Telefonica u Argentini, a u SAD-u je pogođen tek manji broj meta.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo za izvanredne situacije objavili su da su također napadnuti, kao i najveća ruska banka Sberbank.

Napad je počeo u Europi, a dok su napadači pozornost usmjerili na SAD, filteri su već identificirali novu prijetnju i označili poruke s ucjenjivačkim softverom

Vjeruje su da su napadi izvršeni ucjenjivačkim softwareom Wanna Decryptor.

Hakeri koji stoje iza programa koristili su se i alatima što ih je razvila američka Agencija za nacionalnu sigurnost. Ti su alati procurili prošle godine na internet, što je bila vrlo neugodna situacija za obavještajnu agenciju.

Policija je ocijenila da je način na koji je proveden ovaj masovni kibernetički napad vrlo opasan jer pošto se "zarazi prvi kompjutor, virus se vrlo brzo proširi na čitav sustav te paralizira sve kompjutore", objasnila je Maldonado. 

Neki stručnjaci smatraju da se prijetnja za sada smanjila, dijelom zahvaljujući stručnjaku iz Britanije koji je ograničio širenje zaraze.

No napadači bi mogli izmijeniti kod i ponovno pokrenuti ciklus. To se još nije dogodilo, ali vjerojatno hoće, rekao je stručnjak koji je možda zaustavio širenje napada odbivši dati svoje ime.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa