Obavijesti

News

Komentari 84

Udala se za ISIL-ovca kojeg je pratila: 'To je sramota za FBI'

Udala se za ISIL-ovca kojeg je pratila: 'To je sramota za FBI'

Nakon više mjeseci praćenja ISIL-ovca, Daniela Greene (38) je otišla na odmor. Rekla je kolegama da ide posjetiti obitelj, međutim njezin avion nije sletio u Njemačku, nego u Tursku...

VIDEO

U ekskluzivnom izvještaju CNN je otkrio slučaj FBI-eve djelatnice Daniele Greene (38) koja je 2014. otputovala u Siriju kako bi se udala za terorista koji se ranije pojavljivao na ISIL-ovim propagandnim videozapisima u kojima drži ljudske glave.

Green se kao djevojka iz Njemačke preselila u SAD gdje se kasnije udala za američkog vojnika. 2011. počela je raditi u FBI-u kao lingvist, a 2014. dodijeljen joj je slučaj njemačkog terorista kodnog imena 'Individual A', a radilo se o Denisu Cuspertu.

Nakon više mjeseci praćenja Cuspertovih kontakata i internetskih računa, Greene je otišla na odmor. Rekla je kolegama da ide posjetiti obitelj, međutim njezin avion nije sletio u Njemačku, nego u Tursku, na samu granicu sa Sirijom gdje se udala za Cusperta. Sve to unatoč činjenici da je još uvijek bila udana za američkog vojnika. Nakon mjesec dana počela se premišljati.

Znala je da je u SAD-u čeka suđenje

- Bila sam slaba kad sam donijela ovu odluku, sada više ne znam kako se nositi sa svim. Doista sam ovaj put napravila pravu zbrku, napisala je prijateljici, a drugi dan nastavila kazavši kako bi se možda i pokušala vratiti da za sve to nije malo kasno.

Bila je svjesna da će teško otići, od novog muža, preko granice a i da će biti uhićena čim sleti na američko tlo. Dva mjeseca nakon vjenčanja na tursko-sirijskoj granici, nekako je uspjela odletjeti za SAD. Tamo je odmah uhićena te joj je uskoro počelo suđenje.

- Ona je ustvari samo jedna dobronamjerna žena koja se uvalila u nešto veliko, rekao je svojevremeno njezin odvjetnik Shawn Moore.

'To je sramota za FBI'

Izjasnila se krivom za davanje lažnih informacija o terorizmu te je pristala pomoći u daljnjoj istrazi. Osuđena je na 2 godine, a kritika na duljinu njezine zatvorske kazne nije nedostajalo jer Amerikanci povezani s ISIL-om u prosjeku služe 6 puta više od toga.

- Bez sumnje, to je sramota za FBI, kazao je bivši službenik State Departmenta John Kirby za CNN.

Cuspert je reper iz Njemačke

Izvorno Nijemac, Denis Cuspert je u Siriji bio poznatiji pod imenom Abu Talha al-Almani gdje se preselio 2013. godine, tri godine nakon prelaska na islam. Smatran je za jednog od najbrutalnijih operativaca u Siriji, koji je prije priključivanja ISIL-u bio reper umjetničkog imena Deso Dogg. Osim što je na propagandnim videozapisima držao ljudske glave u rukama, al-Almani je također pisao i pjevao pjesme koje veličaju Osamu bin Ladena.

Cuspert je krajem 2015. navodno poginuo u zračnom napadu, no iz Pentagona su 9 mjeseci poslije to opovrgnuli kazavši kako je ISIL-ovac i dalje živ.

Iz CNN-a su pokušali razgovarati i sa Greene, no odgovorila je da bi, kada bi se upustila u to, njezina obitelj mogla biti u opasnosti, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je