Obavijesti

News

Komentari 2

Udio hrvatskog javnog duga skliznuo na 74,4 posto BDP-a

Udio hrvatskog javnog duga skliznuo na 74,4 posto BDP-a
1

Unatoč nominalnom rastu duga, njegov udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) već dulje vrijeme pada jer gospodarstvo raste brže nego dug

VIDEO

Hrvatski javni dug iznosio je na kraju ožujka 287,8 milijardi kuna, što je 3,2 milijarde ili 1,1 posto više nego na kraju prošle godine, pri čemu je udio duga u BDP-u skliznuo na 74,4 posto, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Osim na kvartalnoj razini, javni je dug na kraju prvog tromjesečja nominalno bio veći i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na kraj ožujka prošle godine porastao za 5,9 milijardi kuna ili 2,1 posto.

„Povećanje javnog duga na kraju prvog tromjesečja najvećim dijelom je posljedica ostvarenih izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala u veljači ove godine”, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Unatoč nominalnom rastu duga, njegov udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) već dulje vrijeme pada jer gospodarstvo raste brže nego dug.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako je nedavno objavljeno da je u prvom tromjesečju BDP porastao 3,9 posto na godišnjoj razini.

„U relativnom izrazu dug opće države je za 0,2 postotna boda niži u usporedbi s krajem prosinca 2018. Navedena kretanja posljedica su snažnog rasta gospodarstva u prvom tromjesečju i povoljnih kretanja u proračunskoj statistici, odnosno nastavka provođenja fiskalne discipline”, navodi se u analizi RBA, objavljenoj u četvrtak.

Prema strukturi, unutarnji dug opće države krajem ožujka iznosio je 185,2 milijarde kuna, što je za 2,7 posto više u odnosu na kraj prošle godine, dok je vanjska komponenta smanjenja za 1,6 posto, na 102,6 milijarde kuna.

„Obzirom na očekivani nastavak gospodarskog rasta u ovoj godini, udio javnog duga u BDP-u mogao bi nastaviti s padom”, navode analitičari RBA.

Uz to, nastavak ekspanzivnih monetarnih politika središnjih banaka, uz okruženje niskih kamatnih stopa, čini se povoljnim za djelomično i troškovno preslagivanje portfeljne strukture javnog duga.

„U konačnici, podrška fiskalnoj metrici svakako dolazi i od još jedne solidne turističke (pred)sezone, što će djelovati u smjeru solidnog punjenja proračuna. Uz zadržavanje rasta primarnih rashoda ispod rasta nominalnog BDP-a, navedena kretanja svakako će pozitivno utjecati na statistiku javnog duga”, zaključuju analitičari RBA.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS