Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Udomaćili se: Stršljene s barke je 'pomeo' veslom i sprejem

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL 11

Stršljenovi su se digli u zrak, a pčelar je komad po komad bacao na rivu. Vidjele su se i ličinke, ali ih nije bilo tako puno kao što se pretpostavljalo. Ubola su ga “samo” dva stršljena

Zeznuto je kad puše, a nemam ni dimilicu. Ne mogu pretpostaviti koliko ih je, moguće i više od nekoliko tisuća. Jedan ubod može ubiti konja, pa moramo biti oprezni. A jedina prva pomoć je “biži ća” i pri tom ne lamataj rukama, objasnio je Željko Sorić (60).

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Pozvao ga je Luka Režan (30) iz Bibinja kraj Zadra. U njegovu drvenu barku tipa guc, koju ne koristi često, ugnijezdili su se opasni insekti. Sorić je hrabro skočio na guc, a uokolo se skupilo još ljudi. Jedni drugima smo priznali da nam nije svejedno. Pčelar Željko posprejao je brodsku kabinu, uzeo veslo te njime razbio ogromno gnijezdo. Stršljenovi su se digli u zrak, a pčelar je komad po komad bacao na rivu. Vidjele su se i ličinke, ali ih nije bilo tako puno kao što se pretpostavljalo. Ubola su ga “samo” dva stršljena. Kazao je da neće napraviti ama baš ništa po tom pitanju, jer je tako preživio 50-ak uboda.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Za razliku od osa i pčela, stršljenovi rade gnijezda od svoje sline koju miješaju s celulozom dobivenom od prožvakanih daščica. Pogledaj samo kako su se lijepo zaštitili za zimu, a ti imaš četvero dice, a još nisi drva kupio - viknuo je u šali prijatelju na obali začudivši se kako malo jaja ima u tako velikom gnijezdu.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Jako zanimljivo, zbilja ne znam zašto ih je tako malo. Možda su u našim godinama pa ni kod njih nema seksa - našalio se pčelar. Nakon što je skinuo gnijezdo, kabinu je još jednom posprejao insekticidom i zatvoriti vrata u večernjim satima, kad su se vratili svi oni koji su odletjeli dok je bila frka.

Komentari (4)
  • trebo si ih ubacit u sabor,tamo nebi nikog ugrizli,uvijek je gotovo pa prazan.

    28. 10. 2018,   07:04
  • A otkud nam tako strašna najezda SMRDLJIVIH MARTINA prosto se ne možeš obraniti od tih smrdljivaca ,ne sjećam se da se nešto slično ikad prije pojavljivalo.

    27. 10. 2018,   21:13
  • Očito da barka već duže vrijeme nije bila posjećena(osim stršljenova) kada su uspjeli sagraditi toliko gnijezdo...

    27. 10. 2018,   22:03