Obavijesti

News

Komentari 144

Udri po sirotinji! FINA ima viši namet, a ovrhe su još skuplje!

Udri po sirotinji! FINA ima viši namet, a ovrhe su još skuplje!
1

DRŽAVNI MONOPOL: Iako su ovrhe trebale pojeftiniti, državna tvrtka digla je cijene vežući ih uz vrijednost ovrhe. Na kraju sve plati ovršenik, a oni zarade

VIDEO

Bit će manje ovrha, one će biti jeftinije za dužnike, a ovrhovoditelji će dva puta razmisliti prije nego što nekog blokiraju jer će i oni morati platiti predujam.

To su ljetos predstavili kao ciljeve zakonskih izmjena za pomoć blokiranima ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

No nakon što je novi Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima stupio na snagu i počeo se primjenjivati u praksi, odvjetnici su nas upozorili da je zakon poslužio za dodatnu zaradu državnoj tvrtki Fini. Ona ima monopol i samo preko nje može se provesti valjana ovrha, a iz novog cjenika je jasno da su ovrhe još skuplje iako oni tvrde drukčije.

Klik miša od 1245 kuna 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Po istom zakonu koji je vrijedio do kolovoza, dužnik je nakon ovrhe morao platiti 65 kuna naknade i još 15 kuna ako mu je novac u jednoj banci. Ako je u više banaka, onda je trebalo platiti 35 kuna. Dakle, bez obzira na iznos ovrhe, Fina je uzimala od 80 do 100 kuna.

Novi cjenik, koji je donijela uprava Fine a blagoslovio ministar financija Zdravko Marić, uvodi naplatu naknada Fini prema vrijednosti ovrhe. Cijena od 65 kuna ostala je samo za iznimno male ovrhe do 200 kuna. Sve ostale su skuplje. Osim toga, Fina ima sigurnu naplatu jer ovrhovoditelj im treba unaprijed platiti taj novac. Prije je novac dobila samo ako je naplata i provedena.

- Na kraju ipak sve plati dužnik, tako da nema govora da su ovrhe pojeftinile. Odvjetnici i javni bilježnici su smanjili svoje naknade, a državna Fina ne da ih nije smanjila za lipu nego ih je povećala. Mi ne znamo po kojim kriterijima su propisali baš takve cijene i zašto je cijena klika mišem za ovrhu iznad 10.000 kuna čak 1245 kuna. Fina je najbolje prošla od ovih izmjena zakona pod populističkom najavom da će se pomoći blokiranima, a zapravo se ovršenicima zabija nož u leđa - kaže nam Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

Ako se ovrha naplaćuje od dužnika i od jamaca, za svaku pljenidbu novca s računa treba platiti istu pristojbu, tako da su prava poskupljenja još i veća, upozorava nas odvjetnik.

I Žarko Smolčić, koji također radi s ovrhama, potvrđuje da je Fina i zakomplicirala i poskupila postupak ovrhe.

- Broj ovrha sad pada jer su uveli još jednu radnju, ali će rasti nakon Nove godine. Iako ovrhovoditelj plaća predujam Fini, na kraju cijeli račun dolazi ovršeniku. Mi odvjetnici smo spustili naknade za sav posao na 75 kuna, a Fina si je osigurala dodatni prihod - kaže Smolčić.

Ministarstvo: Većini je jeftinije 

Pitali smo i Ministarstvo financija, koje je donijelo zakon i odobrilo cjenik zašto su u konačnici naknade Fini porasle. Ministar Zdravko Marić nije ništa odgovorio.

Iako ne donosi taj zakon, Ovršni zakon je u resoru ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, pa su oni reagirali i dobili odgovor Fine. Napominju da oni planiraju potpuno ukinuti Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. Ali dok se to ne dogodi, kažu i da Ministarstvo financija može s Finom korigirati ove cijene.

Međutim, ipak su pravdali i Finu koja tvrdi da većina građana prolazi povoljnije s novim cjenikom.

- Prema podacima Fine, u 80 posto slučajeva sadašnja naknada je niža od prijašnje jer prva tri razreda čine 80 posto slučajeva u kojima Fina provodi ovrhe. Cilj je i bio smanjiti troškove provedbe ovrhe na dužnicima s manjim iznosima - kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Prva tri razreda su ovrhe do 5000 kuna (tablica u prilogu). Odvjetnik Klasić kaže da je to nemoguće, a da ministarstvo nije dalo podatke na kojima bi potkrijepilo tu tvrdnju.

- Naknade su više - zaključuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u