Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Udruga Blokirani: Sudovi su objavili sve osobne podatke

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Udruge su upozorili da na stranicama ministarstva svatko može doći do osobnih podataka stotine tisuća hrvatskih građana - njihov OIB, adresu stanovanja, iznos duga...

Zaprepašteno listamo E oglasnu ploču E pravosudja.hr. Pred našim očima otvara se uvid u privatan život i osobne podatke stotine tisuća građana RH, njihov OIB, imovni status, obitelj, adresu, puna ovršna rješenja, podatke vjerovnika, stoji u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Udruge Blokirani.

Ovaj, kako ističu, neprihvatljiv previd Ministarstva pravosuđa prvenstveno se odnosi na  na osobne podatke građana koji su se dobrovoljno prijavili za stečaj potrošača. 

 – Ulaz na E ploču pravosuđa.hr, slobodan je i za 'ukrajinskog hakera' koji nakon što prođe CAPTCHA test i odgovori na teško pitanje koliko je 3+0=3; može besplatno, neometan uzeti, odnijeti, i prodati osobne podatke stotine tisuća hrvatskih građana, njihov OIB, adresu stanovanja, rješenje o ovrsi, iznos duga, popis vjerovnika ... Podatke koji, kad i ako zloupotrebljeni mogu nanijeti nepopravljivu štetu oštećenom građaninu, vjerovniku pa i Hrvatskoj – priopćili su iz Udruge. 

Pritom podsjećaju na članak 37 Ustava RH u kojem stojii da se 'svakome jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka'.

– Blokirani nisu zločinci da bi imali pravo na manji stupanj pravne zaštite; nisu ni problem od nacionalne sigurnosti ili javnog interesa da bi Ministarstvo pravosuđa, jedne djelatne demokracije, čiji su nacionalni zakoni pod međunarodnim pravom o ljudskim pravima, nemarno zanemarilo ustavno čist princip da unutar nacionalnog zakonodavstva ne postoje dopuštene okolnosti u kojima osoba može biti lišena prava na priznavanje kao osobe pred zakonom ili u kojima to pravo može biti ograničeno – stoji u priopćenju Blokiranih.

Komentari (35)
  • ovdje se mogu objaviti imena,a kad pripadnici jedne manjine divljaju po bolnici tad nema imena,koji kriteriji vrijede u hr

    3. 2. 2019,   15:46
  • Osobno mislim da nije sramota biti blokiran ako si osta bez prihoda.Ali oni koji imaju velka primanja a blokirani su .To je već druga priča.

    3. 2. 2019,   16:29
  • Ne mogu skontati zbog čega se ne provodi ovrha kod osoba koje imaju novaca za podmirenje dugova???

    3. 2. 2019,   15:13