Obavijesti

News

Komentari 19

Udruga Franak: Od konverzije će koristi imati banke i država

Udruga Franak: Od konverzije će koristi imati banke i država
1

Iz Udruge Franak ne slažu se niti s izjavom ministra Marića da se radi o šteti za banke, već kažu da se zapravo može govoriti o budućoj izmaknutoj nezakonitoj dobiti za banke...

VIDEO

Udruga Franak u ponedjeljak je objavila otvoreno pismo u kojem izražava uvjerenje da će konverzija kredita u 'švicarcima' imati višestruku korist kako za banke, koje će izbjeći mnogobrojne pojedinačne sudske procese, tako i za državu, kroz porast potrošnje i u konačnici rast BDP-a.

Otvorenim pismom upućenim premijeru, predsjednici Republike, ministrima financija i pravosuđa te HDZ-u i Mostu, iz Udruge Franak reagiraju na intervju ministra financija Zdravka Marića Jutarnjem listu, posebice dio u kojem ministar govori o teretu konverzije.

Marić, naime, govori kako "kroz izmaklu dobit banaka u proračunu gubimo oko 700 milijuna kuna po porezu na dobit. Sigurno je da banke nisu zadovoljne. Kako sam bio spreman razgovarati s Udrugom Franak, tako sam spreman razgovarati s predstavnicima hrvatskih banaka kako bismo našli rješenje za cijelu problematiku. Ne prejudiciram rezultate bilo kakvog sudskog procesa ili arbitraže, ali sama veličina iznosa štete za banke vrlo je ozbiljno upozorenje. U najmanju ruku treba ponovo otvoriti dijalog.“

Iz Udruge navode kako se ne slažu s ministrom financija te ističu da je donošenje 'zakona o konverziji' "rezultat nezakonitog i nepoštenog poslovanja osam najvećih hrvatskih banaka u stranome vlasništvu, a vezano uz toksične kredite u švicarskim francima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Iako efekt donošenja zakona na državni proračun postoji, ne slažemo se da se radi o teretu konverzije. Dapače, efekt konverzije potpuno je pozitivan za državu jer će dugoročne posljedice konverzije biti rast potrošnje, rast BDP-a, povećanje dobiti hrvatskih tvrtki, povećanje zapošljavanja, a posredno i veći priljev sredstava u državni proračun te kao krajnji rezultat deseci tisuća hrvatskih obitelji neće postati novim socijalnim slučajevima", ističu iz Franka. Dodaju da je "država dosad uprihodila po porezu na dobit, a na nezakonitim povećanjima kamata od strane banaka, preko milijarde kuna ukupno više po svim valutama i kreditima u desetak godina", ali je "više izgubila padom potrošnje zbog neobračunatog poreza na dodanu vrijednost te uslijed toga dodatnim padom BDP-a". 

Iz Udruge Franak ne slažu se niti s izjavom ministra Marića da se radi o šteti za banke, već kažu da se zapravo može govoriti o budućoj izmaknutoj nezakonitoj dobiti za banke. 

"Konverzija odnosno rješavanje „slučaja franak“ ima višestruku korist i za same banke. Na taj način izbjeći će se mnogi individualni sudski procesi protiv banaka, čime će banke uštedjeti na sudskim troškovima i zateznim kamatama, izbjeći će se zagušenje pravosudnog sustava te će banke moći napokon krenuti u proces povratka povjerenja i tržišnog natjecanja, što će rezultirati jačanjem struke i profesionalnog odnosa prema klijentima, jačanjem kvalitetnog kreditiranja i potpore ekonomiji, padom kamatnih stopa te porastom potrošnje i u konačnici rastom BDP-a. 

Rastom cjelokupne ekonomije zbog povećane potrošnje doći će i do porasta dobiti domaćih kompanija i obrtnika, a oni će zbog toga platiti više poreza na dobit. Vjerojatno će se zbog toga povećati i broj zaposlenih, što za državu predstavlja i povećanje prihoda po doprinosima i povećanje prihoda po porezu na dohodak", drže u Udruzi Franak.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a