Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Konverzija 'švicaraca': Odluka je hitno potrebna, stiže zastara

Zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 14. lipnja ove godine i više nema vremena za čekanje. Stoga, naglasio je, očekuju da Vrhovni sud do kraja veljače odluči o sudbini 55.000 obitelji

Dvadesetak članova Udruge Franak u subotu je na konferenciji za novinare ponovno apeliralo na Vrhovni sud da hitno donese potrebne odluke vezane uz konvertirane kredite u švicarskim francima (CHF) i za revizije banaka, zbog skore zastare potraživanja.

Jer, upozorili su predstavnici Udruge Franak na konferenciji ispred Vrhovnog suda u Zagrebu, za 55.000 hrvatskih obitelji četiri mjeseca prije zastare potraživanja još uvijek ne postoji pravna sigurnost za dužnike, koji su konvertirali kredite u CHF u euro prema tzv. Zakonu o konverziji.

Članovi Udruge Franak, koji su se okupili i ispred Županijskih sudova u drugim gradovima, od Vrhovnog suda očekuju da donese odluke u skladu s pravom EU-a.

KLIJENT POBIJEDIO BANKU Pravna zbrka: Opet različita presuda za tužbu o francima

Predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar rekao je kako već osam godina traje kolektivna sudska bitka, a još nemaju konačna rješenja na temelju kojih bi 125.000 oštećenih dužnika-potrošača, moglo privatnim tužbama dobiti svoj opljačkani novac.

Dodao je kako 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima četiri mjeseca prije zastare potraživanja još uvijek nema pravnu sigurnost za svoje tužbe iako pravo EU, rekao je, jasno govori da banke osuđene za nepošteno ugovaranje moraju vratiti sve što su nepoštene stekle.

- Konverzijom CHF kredita nije vraćeno ništa i nije izvršena restitucija u skladu s pravom EU - poručio je.

Sudar je podsjetio da zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 14. lipnja ove godine i više nema vremena za čekanje. Stoga, naglasio je, očekuju da Vrhovni sud do kraja veljače odluči o sudbini 55.000 obitelji.

Boris Ščitar/Večernji list I JOŠ MORA PLATITI 8000 KUNA... Kontra presuda: Konvertirao je švicarac, tužio banku i izgubio

Koordinator Udruge Franak za Slavoniju, Vlado Iljkić, kratko je sucima Vrhovnog suda poručio kako je njihovo potraživanje sastavni element prava vlasništva zajamčenog Ustavom.

- Mi znamo da vi to znate, a sada znate da i mi to znamo - kazao je.

Koordinatorica Udruge Franak za središnju Hrvatsku, Iva Tadić, je pročitavši poruku Vrhovnom sudu koja će biti spojena u video poruku ljudi iz svih gradova Hrvatske, rekla da pripada jednoj od 55.000 obitelji koja očekuje odluku za pravnu sigurnost u pokretanju tužbi za obeštećenje.

SUD U DUBROVNIKU Još jedna presuda za švicarac: Dužnik će dobiti 190.000 kuna

- Vrhovni sude, banke su nas izigrale i prevarile i ti to znaš. Znaš da su kamate i valute nezakonite i da konverzija nije prepreka našem traženju pravde - poručila je. Istaknula je i da žele pravdu jer su ih banke lihvarile i na "nezakonit se način obogatile preko muka i neprospavanih noći dužnika".

Članica Udruge Franak iz Varaždina Biserka Vinceković ispričala je svoj slučaj jer je nedavno Županijski sud u Varaždinu jedini donio presudu u korist banaka upozorivši kako njoj i njezinoj obitelji zbog tromosti Vrhovnog suda i Vlade prijeti ovrha.

Aktivistica Udruge Franak Maja Gavran iz Siska je, predstavljajući rezultate ankete te udruge rekla je da su najviše kredite u CHF podigle fizičke osobe za kupnju stana ili auta u dobi od 30 do 35 godina.

Sl. BROD: TUŽBA ZBOG ŠVICARCA Banka mu mora vratiti 60.000 kn preplaćenog tečaja i kamata

Smatra kako su ti krediti ciljano nuđeni kreditno sposobnim osobama koji su htjele osigurati krov nad glavom jer se većinom radi o obiteljima s dvoje djece. No nisu slutili da će početna kamatna stopa od 4,5 posto narasti čak i na 6,5 posto uz istovremeni rast tečaja.

Zbog toga su, upozorila je Gavran, dužnici često znali ulaziti u sukobe s okolinom, bračnim partnerima te osjećati i zdravstvene probleme.

Tema: Hrvatska

Komentari (9)
  • pohlepnim građanima koji su dizali velike kredite neka pomogne rodbina i jamci a ne porezni obveznici

    16. 2. 2019,   16:07
  • Država Hrvatska ne štiti narod nikad i nije Tri problema ima hrvatska: predsjednicu hdz i ljude koji glasaju za njih Sram vas bilo možete koliko hoćete ali nećete dokad HOČETE !!!!

    16. 2. 2019,   15:48
  • Nikad više. Jedva čekam kraj

    16. 2. 2019,   15:26