Obavijesti

News

Komentari 48

Ugledni BBC o presudi Mamiću: 'Uslišane su molitve navijača...'

Ugledni BBC o presudi Mamiću: 'Uslišane su molitve navijača...'
1

Šef hrvatskog nogometa dobio zatvorsku kaznu, piše BBC i ističe da se suđenje bivšem izvršnom direktoru Dinama dotaknulo i igrača Reala Luke Modrića koji je optužen za krivokletstvo

VIDEO

Svjetski mediji prenose u srijedu vijest o osudi Zdravka Mamića, ističući da se radi o najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa u čije je suđenje bila upletena i hrvatska nogometna zvijezda Luka Modrić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:07

Sud u Osijeku osudio je bivšeg izvršnog direktora Dinama na šest i pol godina zatvora zbog utaje poreza i izvlačenja profita od transfera igrača.

"Šef hrvatskog nogometa dobio zatvorsku kaznu", piše BBC i ističe da se suđenje bivšem izvršnom direktoru Dinama dotaknulo i igrača Reala Luke Modrića koji je optužen za krivokletstvo.

Veznjak Kraljevskog kluba osumnjičen je za davanje lažnog iskaza na suđenju, kada je upitan za transfer iz Dinama u Tottenham 2008.

Mamića čuvaju tjelohranitelji: 'Idem večerati i odmoriti se...'
Mamića čuvaju tjelohranitelji: 'Idem večerati i odmoriti se...'

Britanski javni servis podsjeća da su navijači Dinama godinama upozoravali kako Mamić i njegovi ljudi koriste klub za osobno bogaćenje. Dodaju da je Mamić uoči izricanja presude pobjegao u BiH te da su ovom presudom uslišane molitve navijača.

Skandal je internacionaliziran 2016. kada su najijači hrvatske nogometne reprezentacije bacili baklje na teren tijekom održavanja Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, piše BBC.

Dpa o Mamiću piše kao o "nogometnom mogulu" koji je u utorak, dan uoči izricanja presude otišao u susjednu BiH, čiji je državljanin.

I njemačka novinska agencija prenosi da bi Modrić, bude li osuđen za krivokletstvo, mogao dobiti pet godina zatvora.

"Modrić je pred sucima promijenio iskaz koji je dao u istrazi i u međuvremenu je optužen za krivokletstvo", navodi dpa.

Sud je naložio policiji: 'Čim ga vidite, uhitite Zdravka Mamića'
Sud je naložio policiji: 'Čim ga vidite, uhitite Zdravka Mamića'

Agencija podsjeća da Mamić "ima dugu povijest verbalnih sukoba s novinarima, navijačima i političarima, kao i tuča na tribinama i ulicama" te da je i sam bio nekoliko puta napadnut.

Reuters piše da su se Mamić i još trojica osuđenih izjasnili da nisu krivi i da nijedan nije bio u sudnici na čitanju optužnice.

"Zdravko Mamić je ranije ovoga tjedna otišao u susjednu BiH", navodi Reuters.

O presudi Mamići izvještajavu i regionalne agencije, talijanska ANSA, slovenska STA te srbijanski Tanjug i Beta koja piše da se Mamiću sudilo u Osijeku radi njegove povezanosti s više zagrebačkih sudaca.

Dinamo je šokiran presudom; HNS: Nećemo je komentirati
Dinamo je šokiran presudom; HNS: Nećemo je komentirati

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Prema hrvatskim zakonima, osobe osuđene na kaznu zatvora od pet godina i više trebaju odmah biti pritvoreni. No, Mamić je iz Međugorja poručio da se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine "boriti" do pravomoćnosti presude. 

Suoptuženi Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar osuđen na četiri godine i dva mjeseca, a bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine.

Španjolski mediji: Mamić osuđen i za transfere Modrića i Kovačića

Španolski mediji u srijedu prenose vijest o presudi Zdravku Mamiću koju je iz Hrvatske poslala španjolska novinska agencija EFE te spominju Luku Modrića i Matea Kovačića, igrače Real Madrida.

EFE navodi kako sud smatra Mamića odgovornim i za transfere Modrića iz zagrebačkog Dinama u londonski Tottenham 2008. godine te Matea Kovačića iz Dinama u milanski Inter 2013. godine.

"Mamić, osuđen na šest godina zatvora zbog malverzacija u transferima, uključujući Modrićev i Kovačićev. Kada je Luka prešao u Tottenham a Mateo u Inter", pišu u naslovu sportske novine Marca.

Real Madrid se nije očitovao o presudi a ranije su njegovi dužnosnici rekli da europski prvak nema veze s time jer nije sudjelovao u tim prelascima i jer su se oni dogodili puno prije nego su obojica stigla u Madrid.

Modrić je 2012. napustio Tottenham pa potpisao za Real Madrid a Kovačić je 2015. otišao iz Intera u Real Madrid. Prije deset dana su s Real Madridom osvojili treći naslov prvaka Europe zaredom.

Novine El Mundo u naslovu na internetskoj stranici ističu: "Zatvor za 'gospodara' hrvatskog nogometa zbog malverzacija u transferima, uključujući i Modrićev".

"On (Mamić) i drugi dužnosnici osuđeni su zbog milijunskih malverzacija vezanih uz prelaske igrača poput Modrića ili Kovačića", prenosi list AS.

Mundo Deportivo, sa sjedištem u Barceloni, piše: "Slučaj Modrić - bivši predsjednik zagrebačkog Dinama osuđen na šest godina".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.