Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ugodno s korisnim: plaćaju vas za druženje i zabavu

Plešete i vodite jutarnji aerobik, igrate odbojku na pijesku, tenis i vaterpolo, crtate s djecom i vodite izbor za miss ljetnog kampa. Za sve to ste i plaćeni cijelu sezonu. A izvan nje? Uživate u životu

Koliko puta su vas turistički animatori natjerali da zaplešete i zapjevate? I zabavili ste se ludo kao i Mr. Bean na praznicima? Da, i nama se to dogodilo. Kreativni, komunikativni i u odličnoj formi, turistički animatori podižu ljetne temperature debelo u crveno. Zabava koju oni mogu stvoriti pamti se cijele godine. Odakle im toliko energije i kreativnosti te što rade izvan sezone otkrila nam je Mateja (25) koja od svoje punoljetnosti radi kao animatorica u hotelima i ljetnim kampovima diljem Jadrana. 

- Ljetovala sam s roditeljima u Istri i jednog jutra smo prolazili pored hotelskog bazena gdje sam vidjela grupu ljudi kako razvaljuje plesne korake na Shakirin hit Waka Waka. Ispred njih je stajala animatorica koja je u hodu osmišljavala koreografiju dok su je gosti hotela, i mladi i stari, oduševljeno pratili. I ostali prolaznici su zastali kao i mi da vide što se događa. Tog sam trenutka poželjela biti dio te priče - ispričala nam je mlada animatorica.

Posao animatora uključuje puno komunikacije s ljudima i učenje stranih jezika. Obraćanje gostu na njegovom jeziku omogućit će mu da se osjeća kao kod kuće, stoga će i njegov angažman u animatorskim radionicama biti veći i opušteniji. – Svaki gost je novi izazov, a u ovom poslu je i svaki novi dan priča za sebe. To je ono što me privlači. Ne volim rutinu, a kao animatorica imam puno načina da je i promijenim – poručuje Mateja.

Osmišljavanje koreografije i fizičkih aktivnosti poput jutarnje gimnastike i aerobika samo su dio kreativnosti u kojoj animatori mogu pokazati svoje najbolje ideje.

Foto: Shutterstock

Dan jednog turističkog animatora izgleda kao ljetni šalabahter za odličan provod.

 • jutarnji program: tjelovježba, aerobik i ekipna nadmetanja u nogometu, košarci, tenisu ili odbojci
 • tijekom dana: aktivnosti na bazenu ili u prirodi koje uključuju timski rad
 • večernji show: namijenjen je apsolutno svima, a najčešće se organiziraju razna natjecanja
 • dječji animatori: nastoje osim zabavnog sadržaja uključiti i edukativne radionice u animatorski program

Ako vam često naviru ideje i usto imate smisao za humor kao Larry Davis ili crtu kreativnosti kao Picasso, ovo je definitivno posao za vas. Čak i ako niste maher u zbijanju šala, bit će dovoljno malo energije i volje. Ako želite promijeniti svakodnevicu i imati ludo ljeto puno novih iskustava, okušajte se u ovom poslu. 

Mlada animatorica priznaje kako ju je posao turističkog animatora privukao zbog opisa posla koji uključuje zabavu i komunikaciju s ljudima, no nakon šest odrađenih sezona shvatila je kako ovaj posao krije prednost koja je puno ozbiljnija od same zabave koju nudi. 

- Nakon prve odrađene sezone vratila sam se u Zagreb s povećom svotom zarađenog novca. Iako sam prvotno štedjela za autoškolu, shvatila sam da si sad mogu priuštiti i neke stvari koje ranije nisam mogla. Posjetila sam prijateljicu u Belgiji, odvela roditelje na ljetovanje i još uvijek mi je ostalo dovoljno vremena i novaca da proputujem i po susjednim zemljama. Nakon par odrađenih sezona zaključila sam kako mi ovaj posao u potpunosti odgovara. A kome i ne bi? Par mjeseci radiš, a onda uživaš u životu – zaključuje Mateja.

Foto: Shutterstock

Iako se naša sugovornica u ovom poslu našla zbog znatiželje, sada ni ne pomišlja istraživati druga zanimanja. Nakon ove sezone razmišlja o fakultetu, a kaže kako posao animatora ostavlja vremena i za ovakve velike životne pothvate. Poručuje kako danas nema puno poslova uz koje možete voditi i ozbiljan privatni život te istraživati sve mogućnosti koje vam život nudi.

Osim turističkog animatora, i obrtnička turistička zanimanja poput recepcionera, somelijera i koktel majstora vam daju priliku koja se ne propušta. Par mjeseci rada u sezoni osigurat će vam da ostatak godine provedete bezbrižno.

Zamislite kako se budite ujutro, a ne morate ići na posao. Sjedate u taxi u kojem lik pored vas šizi jer kasni na posao dok vi imate svo vrijeme ovog svijeta. Dolazite u park i sjedate na klupu. Preko puta je zgrada u kojoj je već započeo radni dan. A vi? Ispijate coffee to go, koja je boljeg okusa nego ikad prije, uživate u svježem zraku i slobodnom vremenu. Malo radite, malo odmarate. Zvuči pošteno.

Tema: Native sadržaj

Komentari (3)
 • Naše su vrlo popularne u Dubaiju,dobro zarađuju po krevetima

  9. 7. 2017,   21:00
 • ...cehinjama netreba animacija nego " zanimacija " ..😃

  9. 7. 2017,   18:52
 • Pa sad, da bi mi bilo ugodno praviti budalu od sebe - nebi....

  11. 7. 2017,   00:26