Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ugostio prijatelje koji imaju ozbiljnih problema sa zakonom

None Foto: Branimir Glavaš/Facebook

LJETNE KONZULTACIJE: Na stolu ispred Glavaša, Kalmete, Šeksa i Šalet čudan je izbor: lubenice, mineralna voda i neko svijetlo piće koje, čini se, nije sok od jabuke

Branimir Glavaš je na svojem profilu na Facebooku objavio fotografije s druženja četvorice veterana HDZ-a u Šeksovoj vikendici u Petrčanima.

“Susreli se stari prijatelji iz vremena stvaranja hrvatske države 1989. godine upravo sad u Petrčanima kraj Zadra. Božidar Kalmeta, Petar Šale, Vladimir Šeks i moja malenkost. Tema nam ne nedostaje niti nakon gotovo trideset godina”, napisao je Glavaš. Na stolu ispred njih čudan je izbor: lubenice, mineralna voda i neko svijetlo piće koje, čini se, nije sok od jabuke.

Branimir Glavaš i Vladimir Šeks prošli su u životu kroz sve faze. Tijekom rata bili su “prst i nokat”, potom su, kad je Glavaš završio na sudu, postali ljuti protivnici. “Šeks je pod utjecajem alkohola 25 od 30 dana u mjesecu, i to tako traje godinama. On je pijanac i s obzirom na njegove karakterne osobine ne može mu se vjerovati“, govorio je Glavaš u vrijeme svađe. Šeks je o Glavašu govorio puno blaže, a u zadnje vrijeme samo hoda svijetom i prašta neprijateljima. Da je Gandhi živ, čovjek bi lako mogao zamijeniti njih dvojicu. Otišao je čak i na promociju knjige dr. Ive Sanadera, kojega je opisivao kao “čeličnu šaku u svilenoj rukavici” i kojega je prekrižio kad je fotelju predsjednika Sabora uzeo njemu i podario Barba Luki. Sigurno je da su “stari prijatelji”, barem trojica među njima, dobar dio vremena mogli provesti komentirajući svoje pravne predmete, u čemu bi im mogao pomoći jedan od najboljih pravnih eksperata Vladimir Šeks. On je jedan od autora hrvatskog Ustava, izbornih zakona i mnogih drugih akata. Branimir Glavaš je još na sudu zbog ratnih zločina. Vrhovni sud RH je 28. srpnja 2016. godine ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Protiv Božidara Kalmete postoji više pravomoćnih optužnica, a najozbiljnija ga tereti da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i gradnju cesta.

Petar Šale je optužen da je bez konzultacija s vladom u veljači 2001. godine Stipi Gabriću Jambu priznao nepostojeći dug Ministarstva obrane u iznosu od 17,3 milijuna kuna. Jambo je tužio MORH tvrdeći da mu ministarstvo nije platilo hranu koju je dostavljao Hrvatskoj vojsci.

Šale je priznao dug pa je presuđeno da država Jambi treba isplatiti 17,3 milijuna kuna. Istraga protiv njega traje već 16 godina i još nije dovršena. To treba imati na umu kad netko kod nas kaže “neka institucije pravne države rade svoj posao”. Te se institucije ponašaju kao Crkva, njima stotinjak godina više ili manje ne znači ništa, ali za stvar pravde to je ipak bitno.

Petar Šale

Ex-državni pravobranitelj sam je sebi propucao stopalo pa je Jasna Babić napisala da bi mu trebalo izmisliti pancirnu čarapu. Pod istragom je zbog 17,3 milijuna kuna.

Branimir Glavaš

Glavaš je zbog ratnog zločina osuđen na osam godina zatvorske kazne, no Vrhovni je sud presudu, iako je Glavaš dio izdržao, poništio i vratio predmet na početak.

Tihi i miran susjed

Nakon duge karijere ministra, gradonačelnika i zastupnika, tereti ga se da je sa svojim suradnicima ‘zamračio’ više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura.

Svetac i grešnici

Šeks jedini u društvu nema ni prekršajnu prijavu a jedina optužba koju je društvo izreklo na njegov račun izašla je iz Glavaševih usta: ‘On pije 25 dana u mjesecu’.

Komentari (98)
  • Mafija koju placamo sto tisuca kuna mjesecno!

    25. 8. 2017,   07:09
  • Robijaši, kriminalci i ubojice. Što je najgore, takvi nas vode pa nije ni čudo kakva nam je država.

    25. 8. 2017,   07:16
  • Mafija!!

    25. 8. 2017,   07:07