Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ugostitelji tvrde: Dizanje plaće uvjet zadržavanja radnika

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cilj sastanka bio je pronalazak rješenja za gorući problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj te osiguravanje kvalitetnijih uvjeta za rad, prvenstveno u vidu rasta plaće

Podizanje plaće osnovni je preduvjet zadržavanja domaćeg radnika, poručili su u srijedu iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske, napominjući da su sindikatima predložili dizanje plaća zaposlenika u ugostiteljstvu za 10 posto od visine plaće propisane kolektivnim ugovorom.

Predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske, kako se navodi u priopćenju, u utorak su se sastali s predstavnikom Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduardom Andrićem i predstavnikom Udruge nezavisnih poslodavaca Petrom Lovrićem.

Cilj sastanka bio je pronalazak rješenja za gorući problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj te osiguravanje kvalitetnijih uvjeta za rad, prvenstveno u vidu rasta plaće.

"Svjesni smo kako je podizanje plaće osnovni preduvjet zadržavanja domaćeg radnika", istaknuo je predstavnik Koordinacije Marin Medak napominjući da su dali prijedlog za podizanje plaća zaposlenika u ugostiteljstvu za 10 posto od visine plaće propisane kolektivnim ugovorom.

Naglasio je i kako je svako poslovanje ugostiteljskih objekata specifično, ovisno o kojem dijelu Hrvatske se radi.

Teško je usporediti poslovanje ugostiteljskih objekata u Sisku i Dubrovniku i svima nametnuti jednake uvjete, jer bismo time ugostitelje u, primjerice, manjim gradovima diljem kontinentalne Hrvatske doveli do situacije da više ne mogu nastaviti poslovanje, kazao je te dodao kako je njihov prijedlog i uvođenje vaučera za povremeno obavljanje poslova kako bi se domaćim radnicima omogućio dodatan izvor prihoda.

"Idući korak jest otvaranje pregovora oko kolektivnih ugovora za sljedeću godinu", kazao je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

Iz Koordinacije su izvijestili i da su, izuzev sastanka sa sindikatima, jučer imali sastanak i sa predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem na kojem su im iz HOK-a prezentirali svoje prijedloge daljnjih mjera poreznih rasterećenja.

Uz ugostitelje, plaće bi za 10 posto, kako je ovih dana najavio ministar turizma Gari Cappellil, mogli podići i hotelijeri. 

Smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane s 25 na 13 posto otvara prostor za ulaganja u konkurentnost, kvalitetu i povećanje plaća te su hotelijeri najavili njihov rast za 10 posto čim snižena stopa stupi na snagu, rekao je Cappelli za Hinu.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (6)
  • Ova im je dobra : "Dizanje plaće uvjet zadržavanja radnika". A kako čete dići plaće kada su vam ugostiteljski objekti prazni zbog visokih cijena.

    31. 7. 2019,   13:40
  • sljedeći zahtjev ugostitelja bit će da im država nabavlja piće i hranu i to besplatno

    31. 7. 2019,   13:38
  • ma nase poslodavce treba osloboditi SVIH davanja prema državi i opet radnicima nebi podigli plaće,najgore je u hr što su se nepismeni i čobani preko noći obogatili na sumnjiv naćin i sad od pohlepe svak im je kriv ako nemaju više od drugih,pa i na zapadu su davanja kao i u hr ali tamo ima za plaće radnika a ne po par mjeseci ili više neisplačivati ljudima zarađeno i to kad isplaćuju onda je minimalac a ostalo u koverti,pa zasto država ne digne minimalac na 5000 kn i onda ti resto isplaćuj

    31. 7. 2019,   13:36