Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ugostiteljima nije dosta: Sad traže manji porez na dohodak

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Posebno je istaknut zajednički stav oko zahtjeva za snižavanjem stope poreza na dohodak na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivog tretmana napojnica u gospodarstvu.

U povodu četvrtog kruga porezne reforme domaći ugostitelji traže snižavanje stope poreza na dohodak s 24 na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu, navodi se u priopćenju Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Povodom najavljenog javnog savjetovanja na temu četvrtog kruga porezne reforme, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec u utorak se sastao s predstavnicima udruga ugostitelja - Marinom Medakom iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedranom Jakominićem iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipom Jeličićem iz Udruženja ugostitelja Split te Petrom Lovrićem iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika.

DETALJAN IZRAČUN Marić: Zvali su me 'Superhik', a najniže plaće porasle su 22%

Na sastanku su ugostitelji podržali dugogodišnji rad Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na unaprjeđenju struke te prijedloge HOK-a za četvrti krug poreznog rasterećenja gospodarstva, kaže se u priopćenju.

Posebno je istaknut zajednički stav oko zahtjeva za snižavanjem stope poreza na dohodak s trenutnih 24 na 18 posto, priznavanja troška reprezentacije u 100-postotnom iznosu te neoporezivog tretmana napojnica u gospodarstvu. Te mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i hrvatskim građanima, ističe se u priopćenju. 

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu (s 25 na 13 posto) i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani.

IZRAČUN: ŠTO JE MARIĆ SKUHAO? Uz niži PDV ovoliko bi trebala pojeftiniti hrana kod ugostitelja

Ranogajec je argumentirano objasnio nazočnima kako mjere koje HOK predlaže imaju cilj rasteretiti gospodarstvo u cjelini i da je njihov učinak dugoročan.

Sudionici sastanka, podržavajući predstavljene mjere posljednjih poreznih rasterećenja, izrazili su zabrinutost da će učinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga. 

Svi su se složili da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju, zaključuje se u priopćenju.

Zagreb: Andrej Plenković i Zdravko Marić o novim poreznim reformama VIDEO: DETALJI POREZNE REFORME Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol

Krajem prošloga tjedna premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili su četvrti krug porezne reforme, koja donosi ukupno porezno rasterećenje od 3,75 milijardi kuna. Među ostalim, u javnu raspravu upućen je prijedlog da se opća stopa PDV-a za pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu smanji od iduće godine na 13 posto. Predlaže se i uvođenje novih neoporezivih primitaka, kao što su trošak smještaja za sve radnike i trošak prehrane do 12.000 kuna ili novčana naknada za smještaj i prehranu do 5.000 kuna te povećanje neoporezivih tuzemnih dnevnica za službena putovanja sa 170 na 200 kuna. 

Komentari (44)
  • Ugostitelji...panjima nikad neće biti dosta...to je vječnogladna populacija..., a najbolje im ide...

    30. 7. 2019,   19:48
  • Ma nikakav porez smanjit. Ja bi njima još diga poreze. Koliko god se smanje porezi i iziđe u korist opet cijene neće spustit niti radniku placu značajno dignit. Oce da sa vrati doba kao prije fiskalizacije da daju državi koliko hoće oni.

    30. 7. 2019,   19:56
  • Jel može meni idiotu neko objasniti što? ko? i zašto?ako je ugostiteljstvo osovina proizvodnje u Hr,onda fino ćemo samo otvarati birceve i restorane,tražiti zahtjeve,jesam li ja onda glup što imam godinama iste djelatnike?i ne bunim se ni ja ni oni?ne .erite više!!!!!!

    30. 7. 2019,   20:18