Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ugovor vrijedan 112 milijuna: Policajci nose samo hrvatsko

None Foto: Igor Soban/PIXSELL 4

Predstavnici hrvatskih tekstilnih i obućarskih tvrtki potpisali su u utorak s ministrom unutarnjih poslova ugovore za nabavu policijskih odora i opreme, vrijedne 112,6 milijuna kuna

Ne želim da ikada više pitanje opremanja policajaca bude problem. Jer to ne mora i ne smije biti problem. Uvijek je u proračunima bilo dovoljno sredstava, kazao je ministar Davor Božinović, pojašnjavajući da su ugovori potpisani na jednogodišnje ili dvogodišnje razdoblje.

Dodao je i da je "u ovom dijelu posla ministarstvo logistika, odnosno servis hrvatske policije".

- Mi smo tu da hrvatskim policajcima osiguramo temeljne uvjete da bi mogli raditi svoj odgovoran i težak posao, dodao je ministar.

mup | Autor: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Kazao je i da je MUP krajem prošle godine donio plan nabave i financijski plan kojim su "jasno, precizno i transparentno" usvojili dokumente koji su 21. prosinca objavljeni na MUP-ovim web stranicama mup-a kako bi svi proizvođači mogli vidjeti što MUP planira nabaviti i koja su osigurana sredsdstva po nizu stavki za opremu.

- Ugovorima smo postigli da je hrvatski policajac opremljen od cipela do kape proizvodima hrvatskih proizvođača, kazao je Božinović, dodajući su sve tvrtke pobijedile su na međunarodnom natječaju te da će MUP raditi sve u granicama svojih mogućnosti kako bi pridonio razvoju gospodarstva.

Ispred proizvođača na potpisanim su ugovorima zahvaliti direktor omiškog Galeba Stjepan Pezo i predsjednica uprave Borova Gordana Odor.

Iako zadovoljni potpisanim ugovorima predstavnici policijskih sindikata napominju da hrvatski policajci još nisu "kompletno obućeni u novu opremu" te da bi trebali imati veće plaće.

mup | Autor: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je se nada da će nova oprema biti "adekvatna, a ne za modne piste". No, vladi je poručio da bez obzira na povećanje plaća mora više ulagati u policiju.

- Dok stari policajci odlaze mladi su bez interesa za posao koji je potplaćen pa se postavlja pitanje hoće li nove uniforme imati tko nositi, kazao je Jagić.

Čelnik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar dodao je da bi prosječna plaća u gospodarstvu trebala biti osnovna neto plaća policijskih službenika.

U MUP-u je istaknuto da su uz ove nabave, u tijeku i neke ranije dogovorene te da će se u 2018. ulagati i u održavanje vozila i helikoptera, izgradnju i uređenje objekata te civilnu odjeću za policajce koji rade u civilu.

Komentari (30)
  • Ova mu je dobra : "... pojašnjavajući da su ugovori potpisani na jednogodišnje ili dvogodišnje razdoblje". A zašto nije na pet ili deset godina "moj" ministre?

    23. 1. 2018,   15:44
  • Normalno bi bilo da su uvijek hrvatske tvrtke radile za hrvatske službe

    23. 1. 2018,   15:29
  • Zašto bi morala oprema biti Hrvatska,oprema policajca i vojnika valjda treba biti kvalitetna,udobna,da služi svrsi za koju je a ne da bi bilo "Hrvatsko" i da bi samo netko nešta prodao,kao naša vlada da pomogne Borovu i ostalima,da nemamo vladu Borovo i ostali bi bili prave stabilne firme,zato hvala nemojte pomagati.

    23. 1. 2018,   17:41