Obavijesti

News

Komentari 5

Ugovori za obnovu 33 hrvatske kuće srušene u ratu u RS-u

Osim donatorske vrijednosti, koja u prosjeku iznosi oko 20.000 eura po obnovljenoj obiteljskoj kući, općine su odlučile pomoći s 10 do 15 posto sredstava za svaku obitelj

VIDEO

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš potpisao je ugovore o stambenom zbrinjavanju za 33 hrvatske obitelji s područja općina Bosanski Brod i Derventa što su prve kuće uništene u posljednjem ratu koje će se obnoviti u okviru Regionalnog stambenog programa, objavljeno je iz resornog ministarstva Republike Srpske. 

Kako je pojašnjeno na ceremoniji potpisivanja ugovora upriličenoj u Banja Luci stambeno će se zbrinuti devet obitelji iz Broda i 24 iz Dervente. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 1.32 milijuna maraka (oko 670.000  eura), a projekt će biti realiziran u sljedeća tri mjeseca, što podrazumijeva i izbor izvođača i izvođenje radova. 

Osim donatorske vrijednosti, koja u prosjeku iznosi oko 20.000 eura po obnovljenoj obiteljskoj kući, općine su odlučile pomoći s 10 do 15 posto sredstava za svaku obitelj. 

Tom prigodom ministar Čordaš je rekao da je Regionalnim stambenim programom predviđena izgradnja ukupno 5.400 stambenih jedinica na području Bosne i Hercegovine, a do kraja 2017. godine planirana je izgradnja 1.864 obiteljskih kuća.
"Riječ je o donatorskom programu, koji je trebao za BiH biti vrijedan 100 milijuna eura, uz djelomično sudjelovanje domaćih sredstava", rekao je Čordaš. 

Osim ministra i njegovih suradnika, potpisivanju su nazočili i načelnici općina Bosanski Brod i Derventa.
Slavko Karlović, povratnik u Derventu, kaže da je izuzetno sretan što je konačno dočekao da mu se riješi pitanje krova nad glavom. On je, kaže, zahvalan, prije svega, ministru Čordašu, koji je pokrenuo ovu priču i koji se istinski angažira za povratak Hrvata u Posavinu.

Regionalni stambeni pogram pokrenut je prije četiri godina nakon donatorske konferencije u sklopu koje je zamišljeno da se riješe problemi preostalih izbjeglica i raseljenih osoba iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...