Obavijesti

News

Komentari 53

Ugrizao ju je pas: Lani (9) su od rebra napravili novi dio uha

Ugrizao ju je pas: Lani (9) su od rebra napravili novi dio uha
3

Liječnik joj je sa sedmog i osmog rebra uzeo hrskavični dio, od kojeg je formirao donji dio uške, onaj koji je pas odgrizao. Najveći problem, kaže dr. Rašić, bio je nedostatak kože...

VIDEO

Prošlog ljeta u srpnju bio je izuzetno vruć i sparan dan. Lana Mahmet (9) iz Donje Zeline igrala se, kao i uvijek, u dvorištu s kuminom kujom retrivericom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Iako je djevojčicu mama stalno učila da pse ne dira dok jedu, Lana je skakala oko retriverice Lune koja je grickala breskve ispod stabla. I zbog vrućine je životinja vjerojatno bila nervoznija nego u ostale dane, pa je inače dobroćudna kuja skočila na Lanu i otrgnula joj pola uha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rebra se moraju razviti

- Imamo doma četiri psa i kod nas je pravilo da ih se ne dira dok jedu. Tako sam učila i Lanu, ali u svojoj zaigranosti to je zaboravila - priča Lanina mama Dubravka prisjećajući se kako je djevojčica nakon ugriza bila vrlo hrabra i pribrana.

Liječnici u Zaboku sanirali su ranu i sašili ono što je ostalo od uha te dali preporuku za daljnje liječenje u KBC-u Sestre milosrdnice. Tako je Lana postala pacijentica dr. Ivana Rašića s Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata. Dr. Rašić mladi je liječnik poznat kao virtuoz za rekonstrukcije uha, pa je i s djevojčicom napravio plan za trenutak u kojem će operacija biti moguća. Budući da je Lani nedostajalo pola uha, dr. Rašić se odlučio za rekonstrukciju kojoj je cilj napraviti dio koji nedostaje od rebrene hrskavice.

No djevojčica je u trenutku ugriza imala osam godina, pa se na operaciju moralo čekati godinu dana. Razlog je bio taj što je dr. Rašić morao biti siguran da će na Laninim rebrima biti dovoljno materijala, odnosno dovoljno hrskavice za uspješnu rekonstrukciju.

- Bolje je da su rebra razvijenija, pa smo zato čekali godinu dana. Kod djece ispod sedme godine rekonstrukcije se ne rade, među ostalim i zato što uho raste prvih šest godina života - priča dr. Rašić.

Pokrili postojećom kožom

Prije dva tjedna Lana je napokon dočekala svoju operaciju. Liječnik joj je sa sedmog i osmog rebra uzeo hrskavični dio, od kojeg je formirao donji dio uške, onaj koji je pas odgrizao. Najveći problem, kaže dr. Rašić, bio je nedostatak kože na ozlijeđenome mjestu. Stoga su prilikom zahvata odvojili postojeću kožu od ostatka uha na način da su napravili rez iza uha, koji ide uz kosu. Tu su kožu nategnuli da ide uz hrskavicu i pokrili novoformirani komad uha. Njega su prethodno spojili s postojećom hrskavicom na uhu s dva žičana šava.

Cijeli zahvat trajao je oko pet sati. Od toga uzimanje hrskavice s rebara traje oko sat i pol, a ostalo se odnosi na vrlo precizan i kompleksan rad formiranja novog dijela uha i pokrivanja postojećom kožom. U ovom trenutku Lani je od operacije još sve natečeno, ali uskoro, kad sve splasne i kad se povuče hematom, ni na koji način nikad se neće vidjeti da su liječnici na njezinu uhu izveli ovakav zahvat.

A mala Lana bila je i odlična pacijentica, sve je hrabro podnijela. Nisu joj se, kaže, baš svidjele velike tablete koje je morala piti, kao ni “pikice” koje je dobivala u trbuh. I nakon svega ova simpatična djevojčica kaže da se na retrivericu Lunu uopće ne ljuti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag