Obavijesti

News

Komentari 133

'Ugroženo je 730.000 radnika. Plenkoviću, smjenjuj Horvata!'

'Ugroženo je 730.000 radnika. Plenkoviću, smjenjuj Horvata!'
1

Vili Beroš pokazuje stručnost i brigu o zdravlju građana, dok je ministar gospodarstva sve suprotno, ističu poduzetnici koji traže i Gospodarski krizni stožer i dokazuju da Vlada može imati i učinkovitije mjere.

VIDEO

Ministar gospodarstva razljutio je i poduzetnike koji su najviše pogođeni krizom, zatvoreni su, mole za jaču pomoć da ne otpuštaju radnike. A ministar se hvalio mjerama Vlade tvrdeći da su one izvrsne i da su velika pomoć, te da su vladine mjere jednake onima koje provode druge države.
 
To jednostavno nije istina jer i Slovenija, Italija, Mađarska, Njemačka, Britanija, Španjolska i niz drugih država otpisuju porezna i druga davanja tvrtkama koje su zatvorene i imaju veliki pad prometa. Dok se kod nas ta obveza samo odgađa.
 
Osim toga, Darko Horvat je ispao licemjeran. Jer je on prvi najavio da su u nužnoj štednji države na stolu i plaće u državnom i javnom sektoru. A onda je zahtjeve poduzetnika da je potrebno i štedjeti u državi, prezentirao kao da poduzetnici žele rezati plaće vatrogascima, policiji i drugim službama koje je na prvoj liniji obrane života. 
 
- Kome bi ste vi danas rezali? Vojsci, policiji, civilnoj zaštiti? I svim drugim vrijednim djelatnicima. Sve je na stolu, pratimo, iz dana u dan pratimo. Javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima, u tom dijelu o javnom sektoru se može razgovarati. Analiza kad se napravi onda će se izaći s tim podacima - kazao je Darko Horvat gostujući u RTL-u Danas.
 
 
Nije spomenuo stranačke uhljebe, nije spomenuo niz agencija koje je i Vlada najavila ukinuti, ali nije. Nije spomenuo glomaznu i lokalnu upravu, nije spomenuo državne subvencije gubitašima bez kontrole, nije spomenuo državne tvrtke u kojima vlada političko kadroviranje. Nego se postavio kao da on brani zdravstvo, policiju, civilnu zaštitu.
 
Zbog svega toga, Inicijativa Glas poduzetnika koja okuplja više od 60.000 tvrtki je zatražila od premijera Andreja Plenkovića da razriješi ministra Horvata s funkcije i hitno postavi kompetentnu osobu, te formira krizni stožer za gospodarstvo kojemu prijete deseci tisuća otkaza, a Horvat za to i ne mari.
 
- Vidjeli smo kako se ministar Vili Beroš bori za svaki život, koliko se on i njegov tim razumiju u zdravstvo i koliko se brinu o zdravlju. Ministar Horvat je sve suprotno Berošu. On donosi mjere koje neće pomoći gospodarstvu, iznosi neistine, boji se i komunicirati s poduzetnicima i poslušati ih. Pokazuje potpunu aroganciju i nepoštivanje prema poduzetnicima koji stvaraju ovu državu. Taj čovjek je potpuno nekompetentan – kaže Dražen Oreščanin iz inicijative Glas poduzetnika.
 
Oni su napravili i anketu među poduzetnicima o ministru Horvatu. U dva sata je u toj online anketi sudjelovalo više od 700 članova. Nešto više od 600 ih je zaključilo da je potpuno nesposoban i treba otići, a ostatak smatra da je tipični primjer uhljeba u državnoj službi. Nitko nije odgovorio da dobro radi svoj posao.
 
Poduzetnici traže da se po uzoru na krizni stožer za zdravstvo, osnuje i krizni stožer za gospodarstvo koje je potpuno pogođeno krizom. Podsjetimo, ne rade sve uslužne djelatnosti osim trgovine najnužnijim potrepštinama, a svi ostali sektori trpe posljedice. Prema najnovijoj  anketi HGK, čak 95 posto poduzetnika izjasnilo da imaju probleme zbog korone i trpe gubitke, a već sad 42 posto tvtki razmišlja o otpuštanju, a 37 posto poduzetnika kaže da razmišlja o zatvaranju tvrki
 
- U tom Gospodarskom kriznom timu trebaju biti predstavnici ekonomske struke i poduzetnika – zaključuju u Inicijativi.
Inače, i Hrvatska udruga poslodavaca i HGK su zatražili od Vlade jače mjere i otpise umjesto odgoda. Dakle, baš sve udruge koje okupljaju one koji zapošljavaju,  traže od Vlade više od onog što Horvat smatra dovoljnim.
 
 
Osim toga, tim analitičara inicijative Glas Poduzetnika, predvođen ekonomskim i političkim analitičarom Vukom Vukovićem proveo je detaljnu procjenu ugroženih radnih mjesta, potencijalnih otkaza i troška efikasnih mjera Vlade kojima je moguće spriječiti gospodarski kolaps.
 
Prema procjenama analitičara, u sljedećih dva mjeseca ugroženo će biti ukupno 730.000 radnih mjesta, a broj izgubljenih radnih mjesta u tri mjeseca mogao bi dosegnuti čak 300.000, zaključuju u Glasu poduzetnika. 
 
Kako bi izbjegli brojne otkaze u privatnom sektoru, inicijativa je predložila Vladi mjere za spas gospodarstva čiji trošak u prva tri mjeseca iznosi 4,3 milijarde kuna, odnosno 8,6 milijardi kuna za šest mjeseci. Navedeni trošak odnosi se na odnosi na oslobađanje plaćanja poreza na dobit, doprinose i prirez te oslobađanje naplate komunalnih naknada, gradskog najma i ostalih lokalnih nameta. Također, inicijativa je predložila i jednokratno ukidanje parafiskalnih nameta u iznosu od 4,9 milijardi kuna na period od šest mjeseci.
Na subvencioniranje minimalne plaće, za koju je Vlada već donijela mjeru za dio poduzetnika i za koju prijave već traju, bilo bi potrošeno dodatnih 7,1 milijardi kuna u roku od tri mjeseca, odnosno oko 14,2 milijardi kuna na period od pola godine. Ukupni trošak navedenih mjera, i ukidanja parafiskalnih nameta bi bio oko 16,3 milijardi kuna na period od tri mjeseca, odnosno 27,7 milijarde kuna na period od šest mjeseci. Te mjere bi iznosile 4,1% udjela u BDP-u na period od tri mjeseca, odnosno 6,9% BDP-a na vjerojatniji period od šest mjeseci, što je bitno manje od postotaka BDP-a koje su predvidjele druge države.
Kada bi Vlada odlučila intervenirati navedenim mjerama prema 185.000 najugroženijih, ukupni trošak mjera s ukidanjem parafiskalnih nameta bi bio 8,3 milijarde kuna u periodu od 3 mjeseca, što bi bilo 2,1% BDP-a ili 11,8 milijardi kuna na period od šest mjeseci, ili 2,9% BDP-a.
- S obzirom da su mnoge druge zemlje koje su u još lošijoj financijskoj situaciji i s višim zaduženjem poduzele financijski značajnije mjere, smatramo da bi ovo bio početak mjera koje bi osigurale kakav takav nastavak funkcioniranja privatnog sektora i hrvatskog gospodarstva -  rekao je Vuković.
 
Istraživanje provedeno među članovima inicijative uoči predstavljanja Vladinih mjera pokazalo je kako je Vladine dosadašnje mjere planiralo je prihvatiti i iskoristiti tek 6,8% poduzetnika. Čak 68% ispitanika istaknulo je kako čeka bolje i kvalitetnije Vladine mjere, dok će 9% ispitanika odabrati najekstremnije mjere kao što su otpuštanje radnika, obustava plaćanja prema državi/gradu, zatvaranje tvrtki ili obustava otvaranja koja su u tijeku.
 
Aco Momčilović, koji je inicijativi zadužen za provedbu anketa, istaknuo je kako su dobiveni podaci dokaz promašenosti dosadašnjih mjera te da je potreban set puno kvalitetnijih mjera.
 
Nezadovoljstvo nakon Vladine konferencije za medije i održanog neformalnog sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem izrazio je i Hrvoje Bujas, jedan od pokretača inicijative, koji je naglasio da je Vlada sav rizik trajanja krize ostavila poduzetnicima. Donaciju plaće ministara za ožujak za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu ocijenio je „jeftinim populizmom jer će deseci ili stotine tisuća ljudi iz privatnog sektora koji pune proračun za plaće članova Vlade RH završiti na cesti.
 
- Poduzetnici će morati donijeti tešku odluku žele li se prijaviti za korištenje mjera ili otpuštati zaposlene i zatvarati tvrtku ili obrt koje su gradili godinama ili desetljećima - zaključuje Bujas.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 133
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava