Obavijesti

News

Komentari 307

Uhićen liječnik iz Splita: Uzeo je mito za operaciju pacijenta?

Uhićen liječnik iz Splita: Uzeo je mito za operaciju pacijenta?
1

Kad nam je svu priču ispričao koliko je to kritično, ja sam izvadila koverat iz torbe i stavila pored njega na stol. On je šutio i priču je okrenuo na drugu stranu, ispričala je supruga preminulog pacijenta za Provjereno

VIDEO

Policija je potvrdila da je liječnik splitskog KBC-a koji se dovodi u vezu s primanjem mita, kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem je uhićen u petak. Službenici su već pretražili njegov stan, ambulantu i automobil. 

Osumnjičenog liječnika će, doznaje Slobodna, braniti splitski odvjetnik Vinko Ljubičić. Cijelu priču pokrenula je Ljubica Adžaip iz Dicma, supruga preminulog pacijenta koja je svoju priču rekla za Provjereno Nove TV. 

Kardiokirurgu odnijela 3000 eura 

Ona tvrdi da je po savjetu medicinske sestre splitskom kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Ljubica je odlučila progovoriti pred kamerama i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Sve je počelo sredinom listopada kada je 50-godišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio na hitnoj s teškim disanjem. Prevezen je na Odjel kardiologije na splitskim Križinama gdje dijagnosticiraju proširenu aortu i određuju žurnu operaciju, ali na drugom odjelu – na Firulama. No, da bi pacijent bio premješten, obitelji je rečeno da ga prvo treba posjetiti kardiokirurg s tog odjela. Kako se to nije događalo danima, pacijentova supruga, Ljubica Adžaip upitala je sestru za doktora. Njezin ju je odgovor, kaže, zaprepastio.

- Zaista, ako vam on treba, ako baš on mora odlučivati o ovome, teško ćete doći na red bez ovoga (pokazuje prstima na pare) - priča Ljubica. Sutradan je, kaže, kirurg došao i kazao Ivici kako je operacija opasna, ali da bez nje neće dugo živjeti. 

U nadi da će joj to spasiti supruga, Ljubica je otišla kod rodbine posuditi novac. Kirurgu je, u društvu rođakinje, novac odnijela prije operacije srca, i to u njegov ured na odjelu kardiokirurgije na Firulama KBC-a Split, kaže.

- Kad nam je svu priču ispričao koliko je to kritično, ja sam izvadila koverat iz torbe i stavila pored njega na stol. On je šutio i priču je okrenuo na drugu stranu. Onda je rekao: 'Ja ću ovako, nema problema.' Rekao je da će sniziti tjelesnu temperaturu organizma da bi zaustavio krvotok, zaustavit će mu venu tu u preponama, otvorit će ga, sanirat će to i to je to - ispričala je Ljubica za Provjereno.

No, tri tjedna nakon tražene žurne operacije, Ljubica u sobi pronalazi Ivicu u kritičnom stanju i diže uzbunu na Križinama. Voze ga na Odjel intenzivne njege, a onda stiže doktorov poziv – pacijenta će napokon prebaciti na Firule.

No, kardiokirurg operaciju i dalje odgađa, a Ljubica mu obećava i novu nagradu. Nakon početnih 1.000, sada mu nosi novih 2.000 eura, priča. Svjesna da je time i ona prekršila zakon, Ljubica kaže: „Ali ja sam išla spašavati život. Nekoga koga neizmjerno volimo, tko je nama značio život! Pa šta bi vi dali za tako nešto? Zar vi to ne bi napravili? Ako vas se stvarno upozorilo da drugačije nema spasa?“ 

Unatoč svemu, Ivičin život nije spašen. Duboko tužne, potresene, ljute i razočarane, Ljubica i rođakinja sutradan odlaze u doktorovu kancelariju tražiti novce natrag, a ovoga puta i snimaju razgovor.

KBC: Osuđujemo postupak primanja mita 

Iz KBC-a Split dobili smo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- KBC Split je upoznat s prilogom objavljenim u emisiji „Provjereno“ koju je emitirala Nova TV dana 29.11.2018. Prije svega povodom smrti gosp.Ivice Adžaipa izražavamo iskrenu sućut obitelji.

Nadalje, držimo potrebnim istaknuti kako KBC Split oštro osuđuje bilo kakve pokušaje ishođenja, kao i primanja mita.  Takvi nečasni postupci moraju biti sankcionirati. 

Što se tiče konkretnog slučaja KBC Split će odmah pokrenuti postupak unutarnjeg nadzora i slijedom utvrđenog i druge zakonom dopuštene radnje i aktivnosti u okviru svoje nadležnosti. 

Izražavamo žaljenje što se ovim prilogom stvara negativna slika o našoj bolnici, međutim vjerujemo da će naši građani i dalje imati povjerenja u rad naše ustanove, kao i rad svih djelatnika koji odgovorno, predano, stručno i časno rade svoj posao.  

Kujundžić: U Split u ponedjeljak dolazi inspekcija 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.

"Upoznat sam s tim slučajem i najstrože ga osuđujem, te sam u tom smislu kontaktirao upravu bolnice u Splitu", rekao je ministar u izjavi novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je da se s tim u vezi danas sastaje stručno povjerenstvo u splitskoj bolnici, te da i DORH vjerojatno radi na tome slučaju.  

"Ja u Split u ponedjeljak šaljem inspekciju Ministarstva, ojačanu neutralnim kardiokirurzima i kardiolozima, kako bi se vidjelo je li bilo i stručnoga propusta. Ako je bilo propusta, za najstrožu je osudu", rekao je ministar.

Osumnjičeni pušten nakon ispitivanja

No, odbio je prejudicirati čeka li splitskog kardiokirurga otkaz i reakcija DORH-a, rekavši samo da se sve mora istražiti i ako postoje osnove - najstrože osuditi.

U razgovoru s odvjetnikom Vinkom Ljubičićem, saznali smo da je osumnjičeni liječnik tijekom ispitivanja u PNUSKOK-u iznio aktivnu obranu i obrazložio svoje postupke. Odvjetnik nije htio iznijeti nikakave detalje njegove obrane.

 Međutim istaknuo je da će kaznena prijava protiv osumnjičenog ići redovnim putem, drugim riječima, osumnjičeni nije priveden u istražni zatvor nego je nakon ispitivanja pušten. 

Kako saznajemo, i za Ljubicu Adžaip koja je pokrenula cijelu priču također će biti podignuta kaznena prijava. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 307
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava