Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uhićen trojac: Izdavali fiktivne račune pa tražili povrat PDV

Trojac je otvarao i zatvarao tvrtke po potrebi nakon što bi poslužile svrsi. Tvrtke nisu imale ni zaposlenih radnika ni skladišta ni većine onog što obične tvrtke imaju pa ih je prva "provalila" Porezna uprava u Zadru

Dva muškarca (40 i 45) sa zagrebačkog te 65-godišnjak s bjelovarskog područja kazneno su prijavljeni zbog kružne prijevare u sustavu PDV-a 'teške' čak 14 milijuna kuna.

Oni su preko četiri tvrtke međusobno izdavali fiktivne račune za materijal kojeg nisu slali i za radove koje nisu obavili te na osnovu toga od države tražili povrat PDV-a ili umanjenje porezne obveze.

Trojac je otvarao i zatvarao tvrtke po potrebi u kratkom vremenu nakon što bi poslužile svrsi. Te tvrtke nisu imale ni zaposlenih radnika ni skladišta ni većine onog što obične tvrtke imaju pa ih je najprije "skužila" Porezna uprava u Zadru buduci da su neke tvrtke otvorene u zadarskoj okolici. Potom se javila i njemačka tvrtka kojoj nisu dostavili dio naručene drvene mase vrijedne 3,6 milijuna kuna. Naime, 45-godišnjak je 5,2 milijuna kuna predujma njemačke firme podigao s računa i potrošio za privatne potrebe.

- 45-godišnjak je kao odgovorna osoba trgovačkog društva oštetio državni proračun u iznosu 3,9 milijuna kuna. Kazneno je prijavljen za Utaju poreza, Krivotvorenja poslovne isprave i Zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Muškarac (40) je bio odgovorna osoba u dvije tvrtke u Zagrebu i Slavoniji, a prijavljen je za pomaganje 45-godišnjaku u utaji i za Krivotvorenje poslovne isprave, a 65-godišnjak  koji se sumnjiči da je oštetio državni proračun za 812 tisuća kuna, tereti se za utaju i krovotvorenje jer mu je 2015. i 2016. godine toliko isplaćeno iz proračuna zbog neistinitog iskazivanja razlike za povrat PDVa - rekli su u srijedu načelnik krim policije u Zadru Bore Mršić i Tomislav Škara, načelnik gospodarskog kriminala te policijske uprave.

Nakon policije koja ih je obradila i predala pritvorskom nadzorniku, trojac čeka sudac istrage koji će odlučiti o njihovom pritvaranju.

Komentari (4)
  • Jel zna netko kako ovo tocno funkcionira.ovi su bili pohlepni ja nebi puno uzeo

    13. 6. 2018,   19:48
  • Hahahahaha, savrseni kandidati za HDZ. Ovi ce biti ministri u seljedecem mandatu sigurno.

    14. 6. 2018,   01:12
  • Male bebe za Borg

    21. 6. 2018,   13:42