Obavijesti

News

Komentari 289

'Vlada ne donosi odluke jer pokušava destabilizirati Istru'

'Vlada ne donosi odluke jer pokušava destabilizirati Istru'
21

Istra je jedina regije u Hrvatskoj koja se uspjela oduprijeti štetnom utjecaju stranke HDZ-a, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić. Vlada je neučinkovita, dodao je

VIDEO

>>> NAJNOVIJE INFORMACIJE:

16.09 - Štrajkaški odbor pulskog Uljanika od ponoći će ponovno dopustiti ulaz u krug brodogradilišta kooperantima koji su angažirani na polarnom kruzeru, dok su radnici Uljanika i dalje u štrajku, potvrdio je  predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

Odluka je donesena na sjednici Štrajkaškog odbora u četvrtak poslijepodne, nakon što je odvjetnički tim brodovlasnika Scenic grupe prijepodne najavio podnošenje kaznenih prijava protiv članova Štrajkaškog odbora i Uprave Uljanika zbog nemogućnosti ulaska kooperanata koji rade na polarnom kruzeru. 

 - Takav način pristupa ovoj problematici od brodovlasnika je ispod svake razine komunikacije. U toj borbi za ostanak Uljanika je i borba za njih kooperante, ali i za brodovlasnika, jer u slučaju prihvaćanja plana restrukturiranja i taj bi kruzer bio na vrijeme gotov. Ovako smo u situaciji da sve vodi prema jednom smjeru koji nije dobar za radnike Uljanika - istaknuo je Cerovac u izjavi za Hinu.

 On će zajedno s ostalim članovima Štrajkaškog odbora u petak ujutro u Pazinu čekati odluku Trgovačkog suda za koju se, kako je rekao, nada da će 'biti ista kao i ona današnja u Rijeci'.

 - Nakon sutrašnje odluke Trgovačkog suda u Pazinu znat ćemo što nam je činiti - ili ćemo pozvati ljude da autobusima napuste Hrvatsku ili ćemo se i dalje boriti za naš Uljanik - zaključio je Cerovac. 

 

15.17 - Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je optužio Vladu da svojim nečinjenjem vezano za pulsko brodogradilište Uljanik pokušava destabilizirati Istru, jedinu hrvatsku regiju koja se, ističe, uspjela oduprijeti štetnom utjecaju HDZ-a.

 - Akt nečinjenja i neodlučivanja Vlade po pitanju Uljanika je pokušaj gospodarske destabilizacije Istre, jedine regije u Hrvatskoj koja se uspjela oduprijeti štetnom utjecaju stranke HDZ-a - izjavio je Miletić novinarima upitan za komentar Vladine odluke da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za Uljanik i 3. maj. 

Pula: Gradonačelnik Miletić komentirao izjave premijera o Uljaniku

 Današnji dan, ustvrdio je, predstavlja presedan u radu Vlade čija je sjednica, tvrdi, kasnila kako bi se čula odluka Trgovačkog suda u Rijeci.

U Vladi nemaju znanja, mogli su angažirati vanjske stručnjake 

- Vlada je neučinkovita, ne donosi odluke. Ukoliko nemaju znanja, a vidimo da ga nemaju, mogli su angažirati vanjske stručnjake. Premijer Andrej Plenković govori o tome kako mora brinuti o sredstvima poreznih obveznika, no ukoliko toliko brine o njima, onda je prije 17 mjeseci mogao odmah reagirati - istaknuo je Miletić i dodao kako tada ne bi došla jamstva na naplatu

 - Tada pitanje Uljanika ne bi porezne obveznike koštalo niti jedne lipe, a danas govorimo o milijardama - ustvrdio je. 

Tih 17 mjeseci, uvjeren je, bilo je apsolutno dovoljno vremena da se nakon odobrenja "rescue aida" krene u restrukturiranje, da se Uljaniku kao i drugim hrvatskim brodogradilištima da šansa za restrukturiranje jer Uljanik je jedino hrvatsko brodogradilište koji nikad nije bio restrukturirano.

Pula: Gradonačelnik Miletić komentirao izjave premijera o Uljaniku

Govori se, ističe, o 30 milijardi kuna, ali ne govori se o tome da je na Uljanik otpalo samo 12 posto tog iznosa, te da je više od deset milijardi otišlo u Brodosplit.

- To tada nije bio problem, kada se radi o Istri to je problem. Pitam se bi li Vlada na jednak način postupila kada bi se ovo brodogradilište nalazilo u Zadru, Šibeniku ili nekom drugom gradu gdje je HDZ  na vlasti - upitao je Miletić.

Ovo je napad HDZ-ove Vlade na istarsko gospodarstvo

 Tvrdi kako ovaj slučaj jasno govori da Vlada ne donosi odluke te da je ovo definitivno, s obzirom na značaj Uljanika za Istru, "napad HDZ-ove Vlade na istarsko gospodarstvo, kao jedine regije koja se oduprijela štetnom učinku HDZ-a u ovoj zemlji". 

Ustvrdivši kako svojim nečinjenjem i svakodnevnim odlaskom ljudi iz Uljanika Vlada potiho gura brodogradnju u stečaj, Miletić smatra da je ovoj zemlji potrebna industrijska proizvodnja jer se, kako je rekao "ne može živjeti samo od turizma".

 Miletić upozorava kako je brodogradnja posljednja velika industrija koje se nijedna zemlja ne bi lako odrekla, ali da u Hrvatskoj "trenutno imamo rezultat nerada, nečinjenja, neodgovornosti i nečega što se doista nije smjelo ovoj zemlji dogoditi".

Ministar Horvat apsolutno treba podnijeti ostavku

 Smatra da bi zbog svega ovoga ministar gospodarstva Darko Horvat trebao podnijeti ostavku.

 "Zaključite sami je li ugodno biti grobar jedne takve industrije kao što je brodogradnja. U slučaju Uljanika podijeljenost Vlade je nezapamćena, gdje pola ministara govori jedno, a druga polovica drugo. Odobravanjem sanacijskog kredita odnosno "rescue aida" de facto je započeo program restrukturiranja koji je trebao omogućiti šest mjeseci poslovanja, znalo se da će nakon tih šest mjeseci, ukoliko se ne ide u program restrukturiranja, doći do poteškoća u isplati plaća",  poručio je čelnik IDS-a.

 Od DORH-a i policije zatražio je da svoj posa odrade do kraja, ističući da nijedan član uprave i nadzornih odbora, bivših i sadašnjih uprava, nije bio niti je član IDS-a.

Bačić: Restrukturiranje Uljanika ekonomski neisplativo i neodrživo 

15.15 - Predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić poručio je u četvrtak kako vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika jer je to ekonomski neisplativo i neodrživo, naglasio je kako su Vlada i premijer Andrej Plenković pokazali odgovornost prema novcu poreznih obveznika te je dodao da će se nastaviti tražiti rješenje za brodogradilišta.

"Ne može se više kupovati socijalni mir, napraviti još veći dug i ostaviti nekome drugome da rješava taj problem. Nastavit ćemo tražiti rješenje za Uljanik grupu, ali nećemo izdvajati dodatna sredstva hrvatskih građana kako bismo prolongirali rješenje. Hrvatska je socijalna država i nastavit će skrbiti za zaposlenike Uljanika i 3. maja", najavio je Bačić u stanci za slobodan govor.

Oporbu koja proziva vladajuće upitao je zašto oni nisu rješavali taj problem. Neprihvatljivim je ocijenio i povlačenje paralele između Agrokora i Uljanika. "Za rješavanje problema Agrokora nije korišten proračunski novac, a za Uljanik je ova vlada već izdvojila 3 milijarde kuna kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje. Strateški partner nije ga ponudio i dao jamstva da može kvalitetno upravljati Uljanikom  pa drugog izbora nije bilo. Brodogradnja je održiva, ali mora biti postavljena na drugačijim temeljima", ocijenio je Bačić. 

Vlaović: Nisu samo uhićenici krivci 

I HSS-ovac Davor Vlaović stanku za slobodni govor posvetio je Uljaniku i 3. maju rekavši kako se agonija za radnike i članove njihovih obitelji nastavlja. "Stečaj je ponovno odgođen, Vlada nije donijela odluku, a radnici su i dalje bez plaća, naručitelji su izgubili povjerenje i ne žele više graditi brodove u Hrvatskoj.  Potrošeno je 30 milijardi kuna, izvedena je predstava s uhićenjima, iako nisu samo uhićenici krivi", rekao je Vlaović. Upitao je i što je s odgovornošću Vlada, nadzornih odbora i revizija koje su to dopuštale.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao je sve vlade jer su dopuštale da dođe do točke bez povratka, novac baca u vjetar, a odgovornost se prebacuje na  "sitne ribe" .

"Očekujem da odgovaraju nalogodavci i oni koji su ih kontrolirali,Vlada je znala i unatoč tome nastavila s takvom praksom i smatram je odgovornom za izvlačenje novca", rekao je Sinčić.

Hrelja: Zašto vlada donosi odluke bez mišljenja struke

Silvano Hrelja (Klub Glas i HSU) ocijenio je kako je nakon 30 godina hrvatska brodogradnja skršena do kraja te da osobno nema vjere u stečaj s preustrojem, nego jedino u njihovu likvidaciju. Upitao je i zašto nema mišljenje struke kao temelj za donošenje tako važnih odluka. Zanima ga i zašto nije sazvan saborski Odbor za gospodarstvo niti je predsjednica republike sazvala svoj Savjet za gospodarstvo.

'Mostovka' Sonja Čikotić  rekla je kako je Vlada iskoristila samo 17 posto od 10,7 milijardi eura koje su joj na raspolaganju iz EU fondova.

"Vlada nije ispunila planove koje je sama zacrtala i podbacila je, a to će dovesti do smanjenja investicija, broja novih radnih mjesta, gospodarskog rasta. Sustav bez odgovornosti treba mijenjati, maknuti stranačko kadroviranje. Nitko ne provodi nadzor i dogodit će se isto što i s Uljanikom", upozorila je Čikotić. 

14.46 - Nakon što vlada u četvrtak nije poduprla predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je kako vjeruje da Vlada traži druga rješenja te je apelirao da se do utorka donese odluka o sudbini tog brodogradilišta, "ma kakva ona bila".

- Saznali smo da ponuđeni program za rješavanje problema Vladi nije prihvatljiv, no u Sindikalnom odboru tu vidimo mogućnosti i vjerujemo da premijer i Vlada traže druga rješenja problema, druga rješenja za isplatu plaća i nastavak djelatnosti u 3. maju - rekao je sindikalac Šoljić.

Vladu je pozvao da najkasnije do utorka donese odluku o sudbini 3. maja, ma kakva ona bila.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Rijeka: Predstavnici sindikata dali izjavu o neuspjelom otvaranju stečaja 3. Maja Rijeka: Predstavnici sindikata dali izjavu o neuspjelom otvaranju stečaja 3. Maja Rijeka: Predstavnici sindikata dali izjavu o neuspjelom otvaranju stečaja 3. Maja
5
| Foto: Nel Pavletic/PIXSELL (ilustrativna fotografija)

14.25 - Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, ponovio je u četvrtak kako u njegovoj stranci stečaj s preustrojem smatraju jedinim rješenjem za Uljanik, a Vladu Andreja Plenkovića, koji je ustvrdio da predloženo restrukturiranje Uljanik grupe Vlada ne može podržati, prozvao je za nesposobnost u donošenju kod donošenja odluka.

Pavić: 'Postoje zaštiti mehanizmi za zaštitu radnika'

14.10 - Ako dođe do stečaja Uljanika, ministar rada Marko Pavić kazao je kako postoje zaštiti mehanizmi za zaštitu radnika. 

- Prva od njih je naknada za nezaposlene. Zaposlenici će imati pravo tri mjeseca primati 60 posto obračunate plaće u maksimalnom iznosu od 4369 kuna, a ostalih mjeseci će moći primati 30 posto od obračunate plaće u maksimalnom trajanju od 450 dana odnosno 15 mjeseci. Oni radnici koji su stariji, pet godina prije mirovine i imaju 32 godine radnog staža moći će to primati do umirovljenja ili do pronalaska drugog posla - pojasnio je Pavić. 

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Ministar Marko Pavić: Vlada neće prihvatiti restrukturiranje Uljanika

Ministar Marko Pavić: Vlada neće prihvatiti restrukturiranje Uljanika Više na http://bit.ly/2JMCuqp Reporterka: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Thursday, 28 March 2019

Naveo je da uz navedeno radini imaju pravo na tri minimalne plaće koje se isplaćuju putem Agencija za osiguranje radničkih tražbina, kao i pravo na otpremnine i sva prava iz kolektivnog ugovora. 

- Ako dođe do stečaja ta prava se ostvaruju u nekoliko mjeseci po zaključenju odnosno objavi tražbina na Trgovačkom sudu - rekao je. 

Procjena je da će za isplatu plaća preko agencije trebati 85 milijuna kuna, a naknade za zapošljavanje će se procijeniti individualno. 

- Država će ako dođe do takve situacije osigurati mobilne timove  koji će otići u tvrtke i osigurati da se radnici pet dana od stečaja mogu upisati na Zavod za zapošljavanje. Tamo će im pomoći savjetnici i pravnici u procesu traženja novog posla, prekvalifikacije, spajanje s poslodavcima. Oformit ću i tim da vidimo mogućnosti iskorištavanja sredstava iz europskog socijalnog fonda za prekvalifikaciju i iz europskog globalizacijskog fonda - poručio je Pavić.

Horvat: 'Radnici i proglašenjem stečaja imaju pravo na tri minimalne plaće'

14.00 - Ministar gospodarstva Darko Horvat nakon odbijanja plana restrukturiranja za Uljanik grupu poručio je kako je ovo prva Vlada koja je realnosti pogledala u oči i pred premijera donijela vjerodostojne brojke, sviđalo se to nekom ili ne, od kojih se ne može niti se želi pobjeći. 

- Stav je svih resora da je za proračun, ali i porezne obveznije pragmatičnije ne financirati ovakav model brodogradnje, ali to ne znači da Vlada okreće leđa Puli i Rijeci. I kroz stečajni postupak i prestanak ovakvog modela financiranja perspektiva u Puli i Rijeci postoji. U ovom trenutku jednostavno metodologiji bezuvjetnog financiranja jedne gospodarske grane reklo se: Dosta! Pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo nakon povrata svih državnih jamstava i skidanja tereta obveza s proračuna mi ćemo sa svima koji budu zainteresirani sjesti za stol i razgovarati - poručio je Horvat. 

Siguran je da država koja je socijalno odgovorna neće na cesti ostaviti radnike. 

- Radnici i proglašenjem stečaja imaju pravo na tri minimalne plaće. Država je cijelu prošlu godinu brinula o radnicima , nastavit će tim putem i dalje , ali u okviru svojih zakonskih ovlasti - poručio je Horvat. 

Na pitanje smatra li ovu odluku Vlade svojim osobnim porazom, Horvat uzvraća:

- Sve što smo radili u protekla tri mjeseca, lavovski smo se borili za vjerodostojne brojke. One su na stolu i one su egzaktne. Svi su ih imali prilike vidjeti. Polemika opozicije da s nekim stvarima treba nastaviti mi ipak nismo na toj relaciji - zaključio je Horvat. 

Oporba: 'Vlada izbjegava odgovornost'

13.52 - Nakon što je premijer Andrej Plenković poručio kako Vlada ne može podržati restrukturiranje brodogradilišta, saborska je oporba u četvrtak prozvala vladu da izbjegava odgovornost, kupuje vrijeme te ne donosi odluke.

- Danas smo čuli izjavu predsjednika Vlade identičnu onoj koju slušamo već dvije godine. Kupuje vrijeme, odgađa odluku i prebacuje je na Trgovački sud, bježi od odgovornosti, a agonija radnika se nastavlja. S obzirom na to da je brodogradnja danas najveća industrijska grana u Hrvatskoj, pitam premijera zašto nije primijenio isti model kao i za Agrokor, iz razloga što je Agrokor privatna firma, a država je u Uljaniku najveći pojedinačni vlasnik od 25 posto - zanimalo je IDS-ova Giovannija Sponzu.

SDP-ov Branko Grčić ističe kako je očigledno da je Vlada sebi uzela još nešto vremena.

- Prije sedam dana smo još rekli da zahtjevi potencijalnog partnera nisu realni jer su doslovno tražili da država posuši sve dugove privatne firme, a oni bi onda ušli i nešto radili. Za državu je to pod takvim uvjetima neprihvatljivo. Međutim, i dalje treba inzistirati na tome da se dogodi određeni vid restrukturiranja i mislim da Vlada još uvijek traži eventualno način da to napravi - poručio je Grčić.

Mostov Tomislav Panenić ocjenjuje da Vlada godinu dana sve radi kako bi sada izašla s informacijom 'ne idemo u restrukturiranje'.

- Kod nas je uvijek problem što stečaj znači likvidaciju, umjesto stečaja s preustrojem, da se utvrdi može li se iz onoga što je preostalo, poslovanja ili imovine, nastaviti s nekom vrstom proizvodnje, no kod nas to uvijek završi s praznim halama, napuštenom proizvodnjom, ugašenim radnim mjestima. Tek kad dođe stečajni upravitelj moći će se realno utvrditi što je stvarno ostalo - smatra Panenić.

13.42 - Ljubiša Dragiljević, odvjetnik Giannija Rossande rekao je da nije zadovoljan rješenjem, prijedlog za određivanjem istražnog zatvora nije zakonit, smatra pa je najavio žalbu. 

13.30 - Goran Marjanović, odvjetnik Antona Brajkovića rekao je da je jedini slučaj s kojim se Muljanik može mjeriti - slučaj Agrokor.

13.04 - Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko u četvrtak je pozdravio odluku Trgovačkog suda u Rijeci koji je odgodio odluku o stečaju riječkog 3. maj, dok je stav Vlade da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišna u Puli i Rijeci - ocijenio pozitivnim jedino ako to rješenje nije stečaj.

12.58 - POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Odluka Vlade oko Uljanik grupe donesena je iz perspektivne zaštite poreznih obveznika, poručio je ministar financija Zdravko Marić. Iako je premijer najavio da je Vlada "otvorena tražiti dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", ministar financija nije odgovorio koja bi to dodatna rješenja mogla biti. 

- Svi smo svjesni situacije, gdje smo i što smo te kakve smo imali ponude sve ovo vrijeme. Rekli smo nebrojeno puta da brodogradnja nije jedina industrijska grana. Poteklih godina ona bilježi značajna smanjenja udjela, važnosti i vrijednosti, ali bez obzira na to poduzet ćemo sve što je u našoj moći i mogućnostima kako ovu problematiku razriješiti. proteklih tjedana komunicirali smo brojke koje su dosta velike - rekao je Marić. 

Na opasku da situacija izgleda nakaradno jer je Vlada odbila restrukturiranje, a Trgovački sud je odgodio odluku do 17. travnja, Marić je uzvratio da ne bi komentirao odluku suda. 

- Sve ovo vrijeme nismo trošili uzalud nego smo gledali kako ovu problematiku razriješiti - poručio je. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uzvratio je: 

- Ovo nije nikakvo prebacivanje odluke na sud. Vlada je odgovorno postupila prema građanima i proračunu. Jasno smo se odredili prema planu restrukturiranja - rekao je. 

Na pitanje vidi li Vlada potencijalnog drugog ponuđača, uzvratio je:

- Ne, jer da ga vidimo onda bismo o njemu razgovarali. Mi ne možemo utjecati na odluku Trgovačkog suda, oni rade svoj posao, a mi smo danas donijeli odluku koja je plod višemjesečnih analiza i svega što se događalo oko Uljanika - poručio je Ćorić. 

Odbacio je da se odluka o sudbini Uljanika oteže zbog izbora za Europski parlament. 

- Nismo otezali, donijeli smo odluku. Europski izbori nemaju veze s tim -  zaključio je Ćorić.

Vlada odbila restrukturiranje Uljanika: Poduzet ćemo sve što je u našoj moći kako bi ovu problematiku riješili Više na http://bit.ly/2JMCuqp Reporterka: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on Thursday, 28 March 2019

12.47 - Brajković, Klarić i Pliško pušteni su da se brane sa slobode. Šestero ostaje u pritvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, rekao je Klarićev odvjetnik.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Rijeka: Brajković, Klarić i Pliško pušteni su da se brane sa slobode Rijeka: Brajković, Klarić i Pliško pušteni su da se brane sa slobode Rijeka: Brajković, Klarić i Pliško pušteni su da se brane sa slobode
8
| Foto: Goran Kovacic/PIXSELL (ilustracija)

Brajkovićev odvjetnik kazao je kako će proces trajati najmanje dva olimpijska ciklusa, to jest, osam godina.

12.39 - POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Akcija ‘Muljanik’: Okončano je saslušanje devetorice osumnjičenih na sudu u Rijeci Reporter: Danijel Vukušić

Posted by 24sata on Thursday, 28 March 2019

11.59 - Nakon što su tužitelj i obrana iznijeli svoje argumente sudac istrage je nakon tri sata saslušanja rekao da će odluku o istražnom zatvoru objaviti za sat vremena, piše N1.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

11.54  - Ne dopuste li iz Uljanika nastavak rada na polarnom kruzeru, odvjetnički tim brodovlasnika Scenic grupe podnijet će kaznene prijave protiv Štrajkaškog odbora i Uprave pulskog brodogradilišta, stoji u pismu odvjetnika Scenik grupe iz Australije, vlasnika kruzera koji se gradi u Uljaniku, a to je u četvrtak potvrdio i čelnik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

11.40  - Vlada u ovom trenutku ne može podržati predloženi plan restrukturiranja, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Podsjetio je da bi prema ponudi koja je na stolu maksimalni trošak iznosio bi 10 milijardi i 800 milijuna kuna, dok bi u minimalnom iznosu restrukturiranje stajalo 7 milijardi i 500 milijuna kuna. 

- Provođenjem ovakvom programa restrukturiranja dodatno bi od Vlade zahtijevalo izdašno financijsko izlaganje i veliko opterećenje za građane i potezne obvezne. Održivost predloženog koncepta restrukturiranja je upitna, zato to ne možemo podržati. Mi ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci - poručio je premijer.

Zagreb: Vlada na sjednici odlučuje što će biti s Uljanik grupom

Na početku sjednice Vlade, Plenković je govorio o 'temi o kojoj se bavimo intenzivno zadnje dvije godine i bitno je da razumiju radnici i zaposlenici brodogradilišta'. 

Premijer je rekao da je do 2017. u sanacije brodogradilišta uloženo 31,7 mlrd kuna, od toga 4,3 na Uljanik, devet na 3. maj. 

- Važno je da imamo na umu da su sve isplate napravljene u dogovoru s DORH-om, svi su ugovori pregledani i verificirani, kad država izda ovakvu vrstu jamstva, nema opciju da svoju obavezu ne realizira - rekao je.

- Radeći na pitanju brodogradnje situaciju u Uljaniku smo sagledali sa svih aspekata, i odluka mora biti branjiva sa svih aspekata. Za razliku od jamstava za izgradnju brodova, u siječnju prošle godine, smo nakon što je Uljanik tražio podršku, odobrili potporu za sanaciju Uljanika, tj plan da Hrvatska realizira 716 milijuna kuna, riječ je o tzv. rescue aidu. To je osiguralo plaće zaposlenicima te je omogućila završetak dva broda. Prošle godine s partnerom nije izrađen prihvatljiv plan restrukturiranja, mi smo u želji očuvanja dali podršku novoj upravi u traženju strateškog partnera - rekao je Plenković.

11.22 - Odgođen je stečaj 3. maja do 17. travnja. 

- Tužno je kad čovjek u nekim godinama svog života, nakon 30 godina u firmi, mora roditelje pitati za novac da bi došao na posao. Pozivam Vladu da već jednom donese odluku, ma kakva bila, i da već jedanput se pokrene nešto. Ovo ne vodi nikamo. Sutkinja je obrazložila odluku time da ona ne želi biti grobar brodogradnje - rekao je privremeni stečajni upravitelj za Brodogradilište 3. maj Zdravko Čupković. 

- Sutkinja može u bilo kojem trenutku telefonski sazvati ročište i proglasiti stečaj, to je najmanji problem, sitnica, proglasiti stečaj mogu u minuti, samo treba preuzeti odgovornost za to - rekao je Čupković.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Mogući stečaj 3. Maja još jedom odgodjen Reporterka: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on Thursday, 28 March 2019

10.50 - Vlada treba odlučiti hoće li Uljanik u stečaj ili restrukturiranje. 

- Sklon sam da se zaštiti državni proračun i da se nađe model koji bi na neki način jamčio opstanak hrvatske brodogradnje, kazao je ministar uprave Lovro Kuščević prije sjednice Vlade na pitanje je li za stečaj ili restrukturiranje Uljanika. 

- Nije nužno ni stečaj prekid. Imamo puno dobrih primjera iz prakse gdje je stečaj rezultirao da tvrtka uspješno nastavi s radom. Nadam se da bi bilo dobro rješenje da brodogradnja ostane živa ako je iako moguće, međutim moramo voditi računa o proračunu i njegovim mogućnostima - rekao je. 

Na pitanje je li to stečaj s preustrojem Kuščević uzvraća kako ne želi prejudicirati što će Vlada odlučiti. Upitan ne boli li se Vlada socijalnih nemira odnosno izlaskom radnika na ulice, odgovara: 

- Suosjećam sa svakim hrvatskim radnikom koji radi, a ne prima plaću. No moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo, mogućnosti proračuna, moramo biti fiskalno odgovorni i moramo donijeti tu tešku, ali najbolju moguću odluku - izjavio je Kuščević.

Pokretanje videa...

01:33

Stava je da je država morala bolje pratiti trošenje novca. 

- Svaka hrvatska kuna koja e ulaže bilo gdje mora biti dobro opravdana i mora se pratiti tijek novca. Zato podržavam ovu akciju koju provode MUP, Uskok da se utvrdi je li tu bilo nepravilnosti - poručio je. 

Boji li se nezadovoljstva građana ako će se davati još milijarde kuna za restrukturiranje ne znajući kako će cijela priča završiti, Kuščević kaže: 

- Vjerujem da su svi društveno odgovorni i upravo zato trebamo donijeti odgovornu odluku koja neće ugroziti proračun - zaključio je Kuščević. 

Novinare je zanimalo je li ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić i dalje od stava da je rješenje za Uljanik stečaj, odgovara: 

- Komunicirao sam svoja promišljanja na tu temu i rekao sam da kod svojih promišljanja stojim - odgovorio je Ćorić.

Ministar Predrag Štromar kazao je tek da ljudi koji rade u Uljaniku zaslužuju puno bolje nego što imaju sada i zaslužuju plaće.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nada se rješenju koje će odluka biti u skladi s time da su "novci poreznih obveznika nešto o čemu treba ozbiljno voditi računa". 

- Razmišljam što bi mi u sustavu mogli napraviti s tri milijarde kuna. To bi bile tri nove škole po županiji, to bi bili besplatni udžbenici za sve osnovne i srednje škole 10-15 godina, a ovih ukupno 35 milijardi koje se spominju to bi bila cjelodnevna nastava i kompletno opremljene škole za cijelu Hrvatsku - kazala je Divjak navodeći da je to ozbiljna odluka. 

Ja sam za to da se sva sredstva koriste racionalno, ali sam i za zaposlenost, kazala je ministrica Nada Murganić. 

- Vidjet ćemo što će biti - izjavila je ministrica ali nije odgovorila je li za stečaj ili restrukturiranje. 

10.46 - Iz Uljanik plovidbe u četvrtak su izvijestili da je direktor tvrtke Dragutin Pavletić u srijedu podnio ostavku, te je za novog direktora imenovan Igor Budisavljević.

Više o tome čitajte OVDJE

9.50 - Devetorica osumnjičenih u aferi Uljanik za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, od 1,2 milijarde kuna, u četvrtak ujutro dovedena su na Županijski sud u Rijeci gdje je počelo saslušanje kod suca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

Za sve, osim za Šorca, Pahljine i Milovana Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo određivanje istražnog zatvora

9.35 - Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić komentirao je za N1 televiziju situaciju u Uljaniku. 

Na pitanje čija je odgovornost za situaciju u Uljaniku najveća Panenić kaže kako je očito da se sada vode obračuni između HDZ-a i IDS-a o tome čija je odgovornost.

"Nemojmo zaboraviti da je ključnu ulogu u restrukturiranju imala vlada Zorana Milanovića. Svaka vlada koja je bila je u nečemu sudjelovala. Istražnim povjerenstvom treba utvrditi tko je doprinio da dođe do ovakvog do ovakvog kraha sustava Uljanika", rekao je Panenić podsjećajući da je upravo za vrijeme Milanovićeve vlade došlo do završetka privatizacije i restrukturiranja tri brodogradilišta.


Devet od 12 uhićenika u akciji Uljanik tijekom prijepodneva bit će ispitani na Županijskom sudu u Rijeci. Na jučerašnjem ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu većina se branila šutnjom.

Pokretanje videa...

01:33

Za devetoricu je predložen istražni zatvor, dok će se trojica braniti sa slobode. Riječ je o direktoru Uljanik Pomorstva za usluge Elvisu Pahljini, bivšem direktoru Uljanik Brodogradilišta Eduardu Milovanu, direktoru Uljanik Shipmanagmenta Darku Šorcu.  

Šefovi u lisicama: Nakon noći u pritvoru - više im nije smiješno
Šefovi u lisicama: Nakon noći u pritvoru - više im nije smiješno

Sudac istrage Duško Tišma ranije je pojasnio da će danas na ročištu samo odlučivati o osnovanosti istražnog zatvora. 

- Državno odvjetništvo je predložilo, a sud će odlučiti - rekao je. 

Pokretanje videa...

01:02

U kaznenim prijavama koje je policija podnijela u aferi Uljanik 12 uhićenih tereti za zlouporabu povjerenja prilikom dogovaranja uvjeta i ugovaranja gradnje četiri broda 2010. čime je, navodno zbog cijena nižih od tržišne, oštećen škver u Puli, ali i nezakonito korištenje potpora za restrukturiranje 3. maja od lipnja 2013. do prosinca 2017. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca