Obavijesti

News

Komentari 38

Uhićeni u Azorima: Riječanin u jedrilici švercao 1400 kg koke

Uhićeni u Azorima: Riječanin u jedrilici švercao 1400 kg koke
3

Uhićeni hrvatski državljanin za sada nije zatražio konzularnu pomoć kao ni posjet od strane djelatnika veleposlanstva. On je bio dio trojca koji je u posebno izrađenim spremnicima za gorivo švercao kokain

VIDEO

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Portugalskoj Republici zaprimilo službenu obavijest portugalske policije o uhićenju hrvatskog državljanina iz Rijeke na Azorskim otocima, zbog trgovine drogom. Uhićeni hrvatski državljanin za sada nije zatražio konzularnu pomoć kao ni posjet od strane djelatnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu, odgovorili su nam na upit iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Uhićeni i Hrvati: Objavili video zapljene čak 1400 kg kokaina
Uhićeni i Hrvati: Objavili video zapljene čak 1400 kg kokaina

Portugalska policija u suradnji s britanskom Nacionalnom agencijom protiv kriminala (NCA) 21. lipnja južno od otoka Faial presrela je jahtu SY Oggi na povratku s Kariba.

U pritvoru u Portugalu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imali su informaciju da se na jahti prevozi kokain. Detaljnom pretragom pronašli su drogu u posebno izrađenim pregradama u spremnicima za gorivo. Zaplijenili su čak 1400 kilograma pakiranih u pakete od kilogram te uhitili tri muškarca.

Portugalska policija objavila je da je riječ o tri strana državljana, dok NCA piše da je riječ o Britancu (38) iz Torquaya, Nizozemcu i Hrvatu, ne navodeći njihove godine ni druge podatke. Vjeruju da je posada dio međunarodne bande krijumčara koji švercaju kokain iz Latinske Amerike u više europskih zemalja. Trojicu uhićenika ispitao je sud te ih zadržao u pritvoru do završetka kaznenog postupka, koji bi se trebao voditi u Portugalu.

Svega dan prije uhićenja u Azorima, španjolska policija kraj kanarskih je otoka zaustavila jahtu Sy Pepper Sauce na kojoj su pronašli 61 balu kokaina težine 1850 kilograma. Među uhićenom posadom bili su Britanac (42) iz Cornwalla i dvojica Francuza.

1. Akcija prva... Španjolska policija je 20. lipnja kraj Kanarskih otoka zaustavila jahtu s 1850 kilograma čistog kokaina
2. Akcija druga... Portugalska policija je 21. lipnja zaplijenila 1,4 tone kokaina i uhitila tri muškarca, među kojima je Hrvat
3. Dio veće skupine Sumnjaju da je posada dio međunarodne skupine koja krijumčari kokain iz Južne Amerike u Europu

Ovo nije prvi slučaj da su Hrvati uhićeni u velikim policijskim akcijama protiv krijumčara kokaina. U ožujku prošle godine uhićen je Riječanin Stjepan Prnjat, kojega su, zbog navodne povezanosti s narkokartelima, prozvali “hrvatski Escobar”.

Akcija, koju je predvodilo Ravnateljstvo policije, započela je u siječnju 2017. Prnjat se tad sastao s dvojicom kolega te su dogovorili novi plan šverca kokaina iz Južne Amerike u Europsku uniju. Pun gotovine odletio je do Paname kako bi za početak kupio 100 kilograma kokaina za 2,2 milijuna kuna.

Drogu je planirao dopremiti skrivenu u metalnom otpadu koji bi do luke Rijeka stizao brodskim kontejnerima.

Pakete mazali senfom i kavom

U akciji Jadera 2012. godine na Karibima je sa 174 kilograma kokaina vrijednog osam milijuna eura “palo” šestero Zadrana, Zagrepčanin, Srbin te Kolumbijac. Zlatko Ugarković Patak, prvotno označen kao glavni narkoboss, mjesec dana nakon uhićenja objesio se u ćeliji ekstradicijskog zatvora u Madridu. Akcija Jadera pokrenuta je u listopadu 2011. godine.

U travnju 2012. godine sada pokojni Ugarković iz Zadra je otputovao u Dominikansku Republiku gdje je dogovorio isporuku kokaina od kolumbijskog narkokartela. Kako bi pokušali prikriti miris i zavarati pse, pakete s drogom premazali su mješavinom senfa i kave. Optužnica protiv njih podignuta je 2015. godine.

U akciji Balkanski ratnik sredinom listopada 2009. godine urugvajska policija s američkom DEA-om je u luci Santa Lucia na jahti “Maui”, koja je plovila pod britanskom zastavom, zaplijenila 50 vreća s kokainom presjekavši tako put balkanske narko - hobotnice. Krajnje odredište zaplijenjenog kokaina trebala je biti crnogorska luka Bar, što je bila potvrda o postojanju krijumčarske rute između Južne Amerike i Europe. Krijumčari su tad “pali” s više od dvije tone čistog kokaina. Odbjegli balkanski kralj kokaina, Darko Šarić (44) s beogradskom adresom uhićen je 2014., nakon četiri godine skrivanja u zajedničkoj pravosudno-policijskoj akciji Srbije i Crne Gore. Sumnjičilo ga se za organiziranje mreže krijumčara droge iz Latinske Amerike u Europu, pranje novca te umiješanost u likvidacije više ljudi. Četrdesetak članova Šarićevog klana našlo se na optužnici beogradskog tužiteljstva za organizirani kriminal dok se njih još 17-ero našlo na optužnici slovenskog pravosuđa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a