Obavijesti

News

Komentari 58

Uhićenja u Ministarstvu: Za dozvole dali mito od 660 eura

Uhićenja u Ministarstvu: Za dozvole dali mito od 660 eura

Četvorica muškaraca u nezakonite radnje su krenuli jer su htjeli ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole za izgradnju jednog hotela...

VIDEO

USKOK je pokrenuo istragu protiv četvorice uhićenih u jučerašnjoj akciji. Riječ je o uhićenom načelniku Sektora za pravne poslove u ministarstvu graditeljstva i tri osobe iz Splita. 

Priopćenje u kojem USKOK opisuje sumnje u kazneno djelo prenosimo u cijelosti:

'USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1962., 1953., 1962., 1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pomaganja u primanju mita. (17. 4. 2019.)

Osnovano se sumnja da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019., u Splitu i Zagrebu, I. okr., kao načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, posredstvom II. okr., bivšeg zaposlenika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a na traženje III. okr., osnivača jednog trgovačkog društva, i IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva, poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane navedenom trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje jednog hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Uhitili načelnika u Ministarstvu graditeljstva i još nekoliko ljudi
Uhitili načelnika u Ministarstvu graditeljstva i još nekoliko ljudi

U cilju realizacije navedenog, IV. i III. okr. su od II. okr. zatražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovom trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se na temelju tog mišljenja izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, nakon čega je II. okr., koristeći kao bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poznanstvo s I. okr., dogovorio sastanak I. okr. s IV. i III. okr. u Zagrebu na kojemu je bio i drugookrivljenik.

Nakon što su IV. i III. okr. obećali da će I. okr. novčano nagraditi za izdavanje navedenog mišljenja, I. okr. je prvo sačinio tekst upita kojeg će IV. i III. okr. u ime trgovačkog društva postaviti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a II. okr. je uputio da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti, a sve kako bi im upravo I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izdao traženo mišljenje.

Potom su IV. i III. okr., sukladno uputi I. okr., u ime trgovačkog društva podnijeli zahtjev s upitom za davanje mišljenja kojeg im sastavio I. okr., nakon čega je I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja trgovačkom društvu izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što je IV. okr., sukladno dogovoru s III. okr., I. okr. predao 660 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika', priopćili su iz USKOK-a.

Kuščević: Iznenađen sam

Dubrovnik:  Sastanak ministra Lovra Kuščevića s predstojnicima državne uprave

Ministar uprave Lovro Kuščević potvrdio je u srijedu da poznaje načelnika Odjela pravnih poslova u Ministarstvu graditeljstva Josipa Bienenfelda, koji je uhićen zbog sumnje na korupciju, te je izjavio da je iznenađen time jer ga on zna kao stručnjaka i dobrog pravnika.

Kuščević je rekao da je s Binenfeldom surađivao dok je obnašao dužnost ministra graditeljstva i prostornog uređenja, a iznenađen je time što je pročitao u medijima.

Poručio je da podržava djelovanje represivnih tijela i organa gonjenja DORH, USKOK-a i policije. Dobro je, ako postoji kriminal u bilo kojem segmentu državne službe i hrvatskoga društva, da se istraži i da počinitelji budu sankcionirani, kazao je.

Ima li u konkretnom slučaju takvih elemenata ne mogu komentirati dok proces ne bude gotov, jer nisam upoznat s pojedinostima, rekao je Kuščević novinarima uoči sastanka sa županima u Ministarstvu uprave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić