Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uhićenja u Ministarstvu: Za dozvole dali mito od 660 eura

Četvorica muškaraca u nezakonite radnje su krenuli jer su htjeli ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole za izgradnju jednog hotela...

USKOK je pokrenuo istragu protiv četvorice uhićenih u jučerašnjoj akciji. Riječ je o uhićenom načelniku Sektora za pravne poslove u ministarstvu graditeljstva i tri osobe iz Splita. 

Priopćenje u kojem USKOK opisuje sumnje u kazneno djelo prenosimo u cijelosti:

'USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1962., 1953., 1962., 1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pomaganja u primanju mita. (17. 4. 2019.)

Osnovano se sumnja da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019., u Splitu i Zagrebu, I. okr., kao načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, posredstvom II. okr., bivšeg zaposlenika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a na traženje III. okr., osnivača jednog trgovačkog društva, i IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva, poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane navedenom trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje jednog hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta.

AKCIJA U ZAGREBU I SPLITU Uhitili načelnika u Ministarstvu graditeljstva i još nekoliko ljudi

U cilju realizacije navedenog, IV. i III. okr. su od II. okr. zatražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovom trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se na temelju tog mišljenja izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, nakon čega je II. okr., koristeći kao bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poznanstvo s I. okr., dogovorio sastanak I. okr. s IV. i III. okr. u Zagrebu na kojemu je bio i drugookrivljenik.

Nakon što su IV. i III. okr. obećali da će I. okr. novčano nagraditi za izdavanje navedenog mišljenja, I. okr. je prvo sačinio tekst upita kojeg će IV. i III. okr. u ime trgovačkog društva postaviti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a II. okr. je uputio da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti, a sve kako bi im upravo I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izdao traženo mišljenje.

Potom su IV. i III. okr., sukladno uputi I. okr., u ime trgovačkog društva podnijeli zahtjev s upitom za davanje mišljenja kojeg im sastavio I. okr., nakon čega je I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja trgovačkom društvu izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što je IV. okr., sukladno dogovoru s III. okr., I. okr. predao 660 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika', priopćili su iz USKOK-a.

Kuščević: Iznenađen sam

Dubrovnik:  Sastanak ministra Lovra Kuščevića s predstojnicima državne uprave | Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević potvrdio je u srijedu da poznaje načelnika Odjela pravnih poslova u Ministarstvu graditeljstva Josipa Bienenfelda, koji je uhićen zbog sumnje na korupciju, te je izjavio da je iznenađen time jer ga on zna kao stručnjaka i dobrog pravnika.

Kuščević je rekao da je s Binenfeldom surađivao dok je obnašao dužnost ministra graditeljstva i prostornog uređenja, a iznenađen je time što je pročitao u medijima.

Poručio je da podržava djelovanje represivnih tijela i organa gonjenja DORH, USKOK-a i policije. Dobro je, ako postoji kriminal u bilo kojem segmentu državne službe i hrvatskoga društva, da se istraži i da počinitelji budu sankcionirani, kazao je.

Ima li u konkretnom slučaju takvih elemenata ne mogu komentirati dok proces ne bude gotov, jer nisam upoznat s pojedinostima, rekao je Kuščević novinarima uoči sastanka sa županima u Ministarstvu uprave.

Tema: Hrvatska

Komentari (58)
  • Bolje da su si odrezali ruke za ovako malo mito.

    17. 4. 2019,   16:18
  • kakvi kokošari haha, dobro da nije 236 eura... mater bi ti prodali za stoju

    17. 4. 2019,   16:40
  • 660 eura mita??? Je li uz uskok u ovu spektakularnu akciju došao i kordon specijalaca podebljan sa kakovom aktivnom vojnom brigadom?

    17. 4. 2019,   16:23