Obavijesti

News

Komentari 141

Uhljebi u panici: Sutkinja im je srušila pravo na rezervni posao

Uhljebi u panici: Sutkinja im je srušila pravo na rezervni posao
4

Pravomoćna presuda Suda u Splitu: Ne možete s direktorom ugovoriti da ga čeka novo radno mjesto u istoj ustanovi nakon smjene. Time se krši Ustav

VIDEO

Jedna vlast postavi svoje direktore i ravnatelje u državne tvrtke i ustanove. A kad im istekne mandat ili ih smijene, imaju takve ugovore da mogu ostati raditi u instituciji koju su vodili.

Uobičajena je to praksa godinama koju uspješno primjenjuju i HDZ i SDP dok su na vlasti. Uz bonuse i otpremnine, postoji i članak u ugovoru da im moraju nakon mandata ponuditi mjesto u instituciji 'sukladno stručnoj spremi i iskustvu'. Pa bivši čelnici tvrtki postaju savjetnici, direktori sektora i slično. Plaće im se tek neznatno smanje. I tako se gomilaju u javnim tvrtkama i institucijama.

Tu praksu je svojom presudom srušila sutkinja Općinskog suda u Splitu Eneja Stejskal Kanazir. Presuda je pravomoćna i čini sudsku praksu koja će barem djelomično zaustaviti omiljeni politički način uhljebljivanja.

Gradska tvrtka je u blokadi, a radnicima dužni 2 milijuna kn
Gradska tvrtka je u blokadi, a radnicima dužni 2 milijuna kn

Općinski sud u Splitu presudio je da je nevažeći članak u ugovoru bivše ravnateljice Parka prirode Lastovsko otočje po kojem ona nakon smjene ima pravo ostati u Parku na mjestu voditeljice promidžbe i turističke djelatnosti.

Bivša ravnateljica Lucija Kapiteli-Rakić, koja je imenovana pri osnivanju Parka, imala je ugovoren svoj ostanak i stalni posao i nakon isteka mandata. Nova uprava joj nije dala to pravo. Tužila je Park Lastovsko otočje i pravomoćno izgubila.

Sutkinja je mogla samo pogledati ugovor i presuditi u njezinu korist, no dala je opširno tumačenje da bi se time kršili Ustav i Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.

Revolucionarna presuda

- Ugovoreno zapošljavanje bi pogodovalo Kapiteli-Rakić jer za navedeno radno mjesto treba raspisati javni natječaj. A svaki državljanin se po Ustavu ima pravo prijaviti na javni natječaj, pa je odredba protuustavna. Protivno je to i Temeljnom kolektivnom ugovoru koji propisuje natječaj kako bi se osigurala jednaka dostupnost javnih službi svim građanima - obrazložila je sutkinja Stejskal Kanazir.

Dodatno, mjesto na koje je u konkretnom slučaju trebala biti zaposlena ravnateljica nije ni bilo osnovano. No ono što je primjenjivo na sve javne ustanove i tvrtke je činjenica da bi se za poslove trebali raspisivati javni natječaji. Ako bivši direktor, ravnatelj ili član uprave u svojem ugovoru već ima članak kojim ga nakon smjene čeka radno mjesto u tvrtki ili ustanovi, to znači da za njega neće biti raspisan natječaj i time se krši zakon. Ova presuda pokazuje da je dugogodišnja praksa nezakonita. No hoće li je svi primjenjivati?

'Da sam uzeo taj novac ne bih sad živio od socijalne pomoći'
'Da sam uzeo taj novac ne bih sad živio od socijalne pomoći'

- Presuda je revolucionarna. Ona je pravomoćna, ali ipak nije obvezujuća za druge sudove sve dok je Vrhovni sud ne uvrsti u pravnu praksu. Ako neki sud presudi drugačije, onda se otvara pitanje za Vrhovni sud da ujednači što je pravna praksa. Ali i ovako presuda može biti vodilja i drugim sucima, može biti u stručnim radovima.

Ona pokazuje i trend mijenjanja sudske prakse u sličnim slučajevima - kaže nam odvjetnik Goran Buljanović.

Bušenje 'zlatnih padobrana'

On je zastupao Park Lastovsko otočje protiv bivše ravnateljice. Presuda je inače postala pravomoćna u lipnju ove godine.

Ali unatoč tome, baš u resoru zaštite okoliša i prirode ministra Tomislava Ćorića, u koje spada i Park prirode Lastovsko otočje, slična praksa “zlatnih padobrana” za ravnatelje je nastavljena. Ravnatelju Nacionalnog parka prirode Plitvička jezera Tomislavu Kovačeviću je nedavno aneksiran ugovor o imenovanju. I iako nikad prije nije radio u Nacionalnom parku, osigurano mu je odgovarajuće mjesto i nakon mandata ili smjene. Kovačević nam nije ništa odgovorio, ali je Ministarstvo.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

- Ako direktori budu razriješeni zbog vlastite krivnje, ne omogućuje im se ostanak u ustanovi. Svi ravnatelji imaju ugovoren ostanak, pa je sad praksa ujednačena - tvrde u ministarstvu.

Kad smo ih upozorili dodatnim upitom na presudu koja kaže suprotno, tvrde da ne postupaju protiv stava suda.

Posebna praksa parkova

- Direktorima je propisano da će ostati na odgovarajućem mjestu, a ne stoji da će biti na nekom rukovodećem mjestu za koje je potreban natječaj. Ako bi željeli biti zaposleni na rukovodeće mjesto, morali bi i oni na natječaj - kažu nam iz ministarstva.

Ali kad se ne radi o parkovima, natječaj je potreban za sva mjesta.

'Svima s takvim ugovorima treba inspekcija rada'

Siniša Kuhar iz Sindikata službenika i namještenika objašnjava da ravnatelji imenovani na određeno ne mogu imati ugovoreno da ih čeka stalno zaposlenje u istom tijelu za koje treba natječaj: ‘Tu se javlja i problem nezakonitog ugovora, ali i prekoračenja ovlasti. Presuda je opomena svima, a inspekcija rada bi trebala pročešljati ugovore ravnatelja’.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)